Ortho-keratologie en sport

Werking van ortho-k nachtlenzen:

Nu ook in plussterktes tot ca. +4.50
 
Het hoornvlies, de cornea genoemd, is het transparante voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog (de harde oogrok of sclera genoemd).
Het hoornvlies is helemaal doorzichtig, het bevat geen bloedvaten en laat de lichtstralen door, zodat deze ongehinderd het netvlies kunnen bereiken. 
Het hoornvlies is ca. een halve millimeter dik (ca. 500 micron, 1 micron is 1/1000 millimeter) en bestaat uit vijf lagen waarover een dun traanlaagje ligt.
Van buiten naar binnen:
1. Epitheellaag
2. Bowman laag
3. Stroma
4. Decemetlaag
5. Endotheel.

Het geheim zit ‘m in de epitheellaag:

Het epitheel is de buitenste plaveiselcellaag van het hoornvlies. Het epitheel beschermt het oog en herstelt snel bij beschadiging. Daarnaast dient het epitheel om voedingsstoffen uit traanvocht en zuurstof door te geven naar de andere lagen van het hoornvlies. Het epitheel bevat een groot aantal losse zenuwuiteinden. Hierdoor is dit deel van het hoornvlies zeer gevoelig. Het epitheel heeft een dikte van ongeveer 55 micron (1 micron = 0,001 millimeter).
Bij Ortho-keratologie wordt van deze epitheellaag de cellen als het ware in een ander model gemasseerd. Dit gebeurt doordat er zich bij dit type lenzen tussen de lens en het oog een (berekend) tranen reservoir vormt die ervoor zorgt dat er door de druk van deze tranen
de cellen een andere vorm aannemen.(Alharbi and Swarbrick, 2003).
Hierdoor wordt op het gebied van deze compressie de sterkte gereduceerd.
Deze verandering is niet permanent, maar, na enige tijd komt de epitheellaag weer in z’n oorspronkelijke vorm terug.
Met ortho-k lenzen wordt daar slim gebruik van gemaakt. Met passende apparatuur wordt de vorm van het oogoppervlak nauwkeurig bepaald qua kromming/bolling en afvlakking. In combinatie met de sterkte kan dan berekend worden wat er aan het oog gewijzigd moet worden om de sterkte op te corrigeren.
Daarmee houdt men rekening met de mogelijkheid dat er in de loop van de dag een geringe terugval in de sterkte zou kunnen ontstaan. Hiermee ontstaat dan de situatie dat men zonder bril of lenzen de hele dag, scherp kan zien nadat men de lenzen heeft uitgedaan.
Bij het ene oog is de elasticiteit van de epitheellaag geringer dan bij het andere en zo kan het gebeuren dat u meerdere dagen achtereen scherp blijft zien, ook al slaat u eens een dag over. Matig onderhoud aan de lenzen kan het effect negatief beïnvloeden;dus goed onderhoud is een eerste vereiste. Hier leest u meer over het onderhoud bij ortho-k lenzen.

Omgekeerd:

wanneer u ooit zou willen stoppen met ortho-k lenzen is het pas na enige tijd mogelijk om weer een zuivere brilsterkte te bepalen.
De verandering van de sterkte gaat niet van de ene dag op de ander, er gaat wat tijd, soms een paar dagen. Dit is ook afhankelijk van de sterkte; bij -2,50 dpt 1-2 nachten, bij -6.50 soms wel 6 weken.
Wat dan in de tussentijd vraagt u zich af ?
Het bijzondere van de ortho-k lens is dat u altijd met de lens in scherp kunt zien, dus of u nu juist begint met – 4.00 dpt of dat uw oog al bijna compleet veranderd is en er van de – 4.00 dpt. nog maar – 0.50 dpt. te corrigeren is, zet de lens maar in en u ziet scherp.
Dat lukt dus niet meer met uw oude bril maar dat gaat prima met uw nachtlenzen.
Om de periode tijdens de verandering van uw ogen op te vangen kunt u er dus voor kiezen de ortho-k nachtlens gewoon overdag te dragen. Hieraan zijn wel wat voorwaarden gekoppeld, maar dat wordt te zijner tijd met u besproken.
Kortom: u ziet vanaf het moment dat u met Ortho-k lenzen begint scherp, dag en nacht. Met ortho-keratologie wordt al lange tijd veel ervaring opgedaan. Uit alle resultaten blijkt dat ortho-keratologie een veilige en effectieve manier is, om het oog aan te passen. Bovendien volledig omkeerbaar.