Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Refractie & Laser Chirurgie

/Refractie & Laser Chirurgie
Refractie & Laser Chirurgie 2017-10-16T15:32:43+00:00

 

 

Refractiechirurgie & ooglaseren:

Wat is refractie chirurgie: 

Refractiechirurgie is een verzamelnaam voor de verschillende behandelingen aan het oog die gebruikt worden om brekingsafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme (cilinderafwijkingen) aan het oog permanent te corrigeren. Op dit moment is een ooglaserbehandeling het meest gebruikt in de refractiechirurgie.
Ooglaser behandelingen zijn bedoeld om de afhankelijkheid van bril of contactlenzen te verminderen. Omdat de gezondheid van uw ogen voorop staat, begint u niet aan een ooglaserbehandeling wanneer u niet eerst een inschatting over de mogelijke risico’s van deze behandeling heeft.

 

Methoden voor een oogsterkte correctie behandeling:

Momenteel zijn er drie basisbehandelmethoden: Lasik, IntraLase Lasik, PRK/Lasek Verder zijn er aanvullende modules op deze basismethoden: Wavefront, Zyoptix, CustomVue. 
Allen door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erkende refractiechirurgie methoden.

 

LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis)

LASIK is de meest gebruikte methode en heeft de acceptatie van laserbehandelingen in een stroomversnelling gebracht. In het hoornvlies werd door middel van een automatisch gestuurd instrument (microkeratoom) een flapje in het hoornvlies gemaakt. Anno nu is deze methode vervangen door de intralase lasik methode. Daar leest u verderop meer over.

 

Voordelen van LASIK methode:

 • Zeer snelle genezing
 •  Geen pijn
 •  Snel herstel van gezichtsscherpte
 •  Minder kans op haze (wazig zien)
 • Ook voor hoge afwijkingen geschikt
 •  1 op 5000 kans op infectie (met medicijnen behandelbaar)
 •  ‘s Nachts last van strooilicht (op den duur gaat het vanzelf over)
 •  Complicaties bij het maken van de flap
 •  Meer kans op droge ogen (hiervoor dient u enkele maanden kunsttranen te gebruiken)

INTRALASE-LASIK (laseren zonder mesje)

Voor de meest voorkomende refractieafwijkingen, zoals bijziendheid, verziendheid en cilindrische afwijkingen bestaat nu de IntraLase Lasik methode. 
Bij IntraLase Lasik wordt het flapje in het hoornvlies niet met een mesje maar met een laserstraal gesneden. Door een vooraf geprogrammeerde wijze worden de plaats, grootte en dikte van de flap zonder schade aan de flap en omgeving nauwkeurig bepaald en opgetild. Vervolgens wordt het hoornvlies met de laser behandeld. Door deze manier wordt het risico bij het maken van een flap nu geminimaliseerd tot bijna nul. Met de IntraLase Lasik techniek kunnen nu ook mensen met te steil of te plat hoornvlies behandeld worden.

 

Voordelen van IntraLase:Lasik methode

 • Hetzelfde als Lasik.
 • Op persoon toegesneden flap.
 • Geschikt voor alle vormen hoornvlies.
 • Meer precieze en meer veiligheid.
 • Minder kans op flapcomplicatie’s.
 • Minder kans op droge ogen.

Nadelen van IntraLase:

 • Brengt meer kosten met zich mee.

PRK /LASEK

Indien de Lasikmethode niet uitgevoerd kan worden omdat het hoornvlies niet voldoende ruimte biedt (te dun), kan de PRK/Lasek methode een uitweg bieden. Deze behandeling onderscheidt zich van de Lasik methode doordat hier geen flapje wordt gemaakt alvorens met de laserbehandeling te kunnen beginnen. Bij Lasek wordt alleen het bovenste beschermlaag, het epitheel, losgeweekt en opzij gerold om daarna dezelfde laserbehandeling te kunnen uitvoeren. Na de laserbehandeling wordt het epitheel terug gerold.
Bij PRK wordt de bovenste beschermlaag, het epitheel, los geschaafd en verwijderd om daarna laserbehandeling te kunnen uitvoeren. De beschermlaag groeit binnen enkele dagen weer. Na de refractiechirurgie behandeling wordt voor enkele dagen een zachte lens geplaatst.

 

Voordelen van PRK/Lasek:Epitheel wordt opgerold bij lasek

 • Geschikt voor mensen met dun of onregelmatig hoornvlies.
 • Er wordt geen flapje gesneden

Nadelen van PRK/Lasek:

 • Langer durend herstel van gezichtsvermogen (van enkele weken tot enkele maanden).
 • Enkele dagen matig pijnlijke ogen (de mate van de pijn is per persoon verschillend).
 • Kleine kans op blijvend vertroebeling.

Extra modules: WAVEFRONT, ZYOPTIX, CustomVue

Bij deze methodes is de operatie identiek aan de Lasik-behandeling. Het verschil zit in de gedetailleerde oogmetingen en op de persoon toegesneden behandeling. Ongeveer heeft de helft van alle bril- en contactlensgebruikers naast verziendheid, bijziendheid of cilinderafwijking nog een fijnere afwijking, “aberraties” genoemd. Met een zeer geavanceerd apparatuur worden de ogen op meer dan 200 punten onderzocht en in kaart gebracht. Hierdoor worden de fijnste afwijkingen gemeten en in de computer opgeslagen. Deze nauwkeurige metingen vormen de basis van de Wavefront, Zyoptix, CustomVue behandeling. Door de nauwkeurige metingen en daardoor nauwkeurige correctie van het hoornvlies kunt u veel beter zien dan met een bril of contactlens. Bij deze methodes is er weinig kans op over- of ondercorrectie. Afhankelijk van de ogen kan de arts, indien gewenst, de meest geschikte module adviseren of ontraden.
Wavefrontbehandeling voor en na
Bovenstaande modules zijn geschikt voor mensen met:
 • Groter dan normale pupillen in het donker.
 • Nachtblindheid.
 • Mensen met een bepaald beroep die extra scherp willen zien.
 • Een onregelmatig astigmatisme.

Lensimplantaat:

Mensen van wie de ogen niet geschikt zijn voor een laserbehandeling (meestal door een te dun hoornvlies of te hoge afwijking) kunnen in aanmerking komen voor een lensimplantaat. Deze behandeling, gebaseerd op het inbrengen van een permanente lens in het oog kan worden gebruikt om een bijziendheid -25 en een verziendheid tot +13 te behandelen. De operatie levert meetbare en betrouwbare resultaten De lens die in het oog wordt gezet, is transparant en past zich aan het weefsel van het oog aan. Het kan permanent in het oog blijven zitten en na de operatie ziet of voelt u er niets van. De operatie duurt ongeveer 10 minuten per oog. De ogen worden afzonderlijk behandeld met ten minste twee dagen ertussen en elk oog wordt slechts 1 dag met verband afgeplakt. Gedurende deze periode voelt u geen pijn. De volgende dag wordt het verband verwijderd en de patiënt kan dan weer zo goed zien, dat hij/zij weer het leven van alledag kan oppakken. Het duurt ongeveer 2-4 weken voordat het zicht weer compleet stabiel is.
Denkt u erover na om uw ogen te laten laseren?
Dan is het verstandig om eerst een oogaser quickscan te ondergaan. Op basis van dit oogonderzoek kan met 80% zekerheid worden bepaald of u in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling. Voor de ooglaser quickscan is het niet nodig om voortijdig uw lenzen uit te doen! U krijgt geen pupilverwijderende oogdruppels toegediend, u kunt dus zelf naar huis terugrijden. Na de quickscan dient u altijd nog een uitgebreid ooglaser vooronderzoek te ondergaan.

 

Voor de ooglaser quickscan, gelden de volgende minimale criteria:

 • Oogsterkte bij bijziendheid maximaal -12.00 dpt.
 • Oogsterkte bij verziendheid maximaal +6.00 dpt.
 • Cilinderafwijking maximaal -6.00 dpt.
 • Stabiele oogsterkte gedurende het laatste jaar.
 • Leeftijd tussen 18 en 60 jaar.
 • Gezonde ogen.
 • Geen diabetes.
 • Geen zwangerschap of borstvoeding.
Heeft u interesse in een ooglaser behandeling, maak dan uw keuze maken voor een onderzoek:
 1. Een oriënterend vooronderzoek, dit duurt ongeveer 30 minuten, er wordt dan in een effectieve korte screening bepaald of u voor refractie chirurgie in aanmerking komt, en welke methode wellicht de meest geschikte voor u zou zijn. U kunt uw lenzen gewoon blijven dragen, uw oog wordt niet gedruppeld of verdoofd, na deze quickscan is uw zicht ongewijzigd. De kosten van deze quickscan vindt u in de prijslijst.Besluit u over te gaan tot laser chirurgie dan is een uitgebreid ooglaser vooronderzoek nog noodzakelijk, u kunt de quickscan overslaan en direct kiezen voor een uitgebreid ooglaser vooronderzoek.
 2. Een volledig ooglaser vooronderzoek (Fullscan) met fundusfotografie biedt u direct zekerheid omtrent de geschiktheid van uw ogen voor ooglaseren. De kosten van dit onderzoek vindt u in de prijslijst. U hoort na dit uitgebreide vooronderzoek van 1,5 uur direct of uw ogen geschikt zijn. Hierbij worden ook digitale foto’s van uw netvliezen gemaakt.
  Lensdragers dienen er rekening mee te houden dat zachte lenzen 2 weken voorafgaand aan dit vooronderzoek niet meer worden gedragen. Voor vormstabiele, harde lenzen en ortho-k lenzen geldt een termijn van circa 4 weken, de exacte tijd wordt met u besproken bij de quickscan. Tijdens dit onderzoek worden pupilverwijdende middelen gebruikt, het is daarom aan te bevelen na dit onderzoek niet zelf naar huis te rijden. Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten en geeft vrijwel 100% zekerheid over uw behandeling. Kosten hiervan staan in de prijslijst.
  Mocht u ondanks onze uitgebreide onderzoeken met een positief resultaat alsnog afgewezen worden voor een refractie chirurgische behandeling, door het instituut waarvoor u getest werd, dan kunt u rekenen op een volledige teruggave van de kosten van dit onderzoek.
 3. Een uitgebreid ooglaser vooronderzoek zonder fundusfotografie duurt ongeveer 1 uur, komt qua verrichtingen overeen met onderzoektype 2, met uitzondering van netvliestfoto’s en gonioscopie. Een kostenoverzicht vindt u in onze prijslijst.
Jan de Groot Kontaktlenzen verricht vooronderzoeken, uitgebreide full scans en nacontroles voor ondermeer:
Maar ook voor een objectief geschiktheidsonderzoek voor refractieve laserbehandeling, voor plaatsing van enkelvoudige implantlenzen of multifocale implantlenzen en de opties bij cataract behandeling (staar) kunt u bij ons terecht.
..

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.