Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Contactlens vloeistof zachte lenzen

/Contactlens vloeistof zachte lenzen
Contactlens vloeistof zachte lenzen 2017-10-04T19:32:40+00:00

Alles-in-een vloeistof MPS voor zachte lenzen

 

 

Contactlens vloeistoffen bij zachte lenzen:

 

Verschillen in contactlens vloeistof voor zachte lenzen:

Voor zachte lenzen is er een ruim aanbod vloeistoffen beschikbaar. Met hier en daar forse prijsverschillen, terwijl hieruit niet op te maken valt of dit nou het juiste onderhoudssysteem voor uw soort en uitvoering contactlenzen is. Laat u daarom goed voorlichtend door uw optometrist-contactlensspecialist. Deze kan u adviseren welke onderhoudsmiddelen met ogen en uw type en merk van contactlenzen de beste combi heeft.

 

Bij zachte lenzen worden de volgende vloeistofsystemen gebruikt:

  • Chemische desinfectie met een alles-in-een systeem.
  • Oxydatieve desinfectie met en waterstofperoxide systeem.
  • Hittedesinfectie.
  • Intensief reiniger.
  • Zoutoplossing, saline als afspoelvloeistof.
  • Enzymatische reiniging de z.g. eiwitreiniger.

Chemische desinfectie: (MPS= multi purpose solution)

De alles-in-een vloeistoffen voor zachte lenzen zijn bedoelt voor het schoonmaken, bewaren en inzetten. U legt de lenzen na gebruik in de handpalm, doe er wat vloeistof op en wrijf de lenzen voorzichtig schoon. Na 10 seconden spoelt u de lens tussen  duim en wijsvinger goed af. Daarna legt u de lens vervolgens in een lensdoosje. Zorg ervoor dat deze gevuld is met zoveel vloeistof, dat het de zachte lens goed bedekt.

Multisolution alles-in-een vloeistof

De volgende ochtend neemt u de lens uit de lenshouder, spoel de lens zonodig nog even af met de vloeistof en plaats de lens in het oog.
Heeft u snel last heeft van aanslag op de lenzen, gebruik dan een intensief reiniger. Gaat het om een snelle eiwit afzetting op de lens, dan is enzymatische reiniging aan te raden. Na deze behandeling is de lens weer brandschoon. Lees goed de bijsluiter hoe en met welke frequentie u deze behandeling correct doet.

TIP: Gebruik als afspoelvloeistof een eenvoudige zoutoplossing, dat is een stuk voordeliger.

Oxydatieve desinfectie – waterstofperoxyde systemen:

Waterstof peroxyde systemen is een zeer effectief reiniging en desinfectie systeem en geschikt voor alle soorten harde-, en zachte contactlenzen. Ook scleralenzen en hybridelenzen kunnen zeer grondig en uitermate goed onderhouden worden met dit onderhoud. Let op voor zeer grote scleralenzen heeft u een speciale lenshouder voor scleralenzen nodig. Hierin passen lenzen met een diameter tot 25 mm. Volg deze koppeling voor de speciale scleralens lenshouder in onze webwinkel.  Waterstof peroxide heeft een krachtig bacterie dodende werking. U hoeft de lenzen niet manueel te poetsen, dus minder kans op breuk etc. Voor de neutralisatie van de waterstofperoxide wordt een tabletje, een neutraliserende vloeistof waterstofperoxide systeemof een katalysator gebruikt. Dit onderhoudssysteem heeft ook effect op de eiwitreiniging. Kortom, zeer effectieve reiniging en geschikt voor alle lenzen. De meeste waterstofperoxide systemen hebben een reinigingstijd dat varieert van 2 – 4 uur. Daarom prima gedurende de slaap te laten werken . Daarnaast verkleurt de vloeistof bij de meeste merken, wanneer het product klaar is met de desinfectie, reiniging en neutralisatie. 

 

Hittedesinfectie: 

Verhitten is een oude en beproefde desinfectie methode. Een beetje uit de ‘oude doos’ maar het wordt nog steeds gebruikt. Belangrijke voordelen: voordelig, en vrij van conservering. U heeft er wel een speciaal uitkook apparaat bij nodig, hier kunt u ze vinden. U reinigt de zachte lenzen eventueel met een intensief reiniger, spoelt ze af met NaCl 0.9%, en daarna in de lenshouder die gevuld is met NaCl 0.9%. Druk op de knop, en aan het einde van het proces, schakelt de kookunit zelf uit. Zoutoplossing, NaCl 0.9% ook wel saline genoemd, bestaat uit gedestilleerd water met een hoeveelheid zout toegevoegd. Daardoor komt de vloeistof qua zoutgehalte overeen met de tranen. Saline heeft verder geen enkele desinfecterende werking, het verhitten van de zachte lenzen zullen de ziektekiemen doden.

Deze methode is uitsluitend geschikt voor zachte contactlenzen, dus niet gebruiken bij vormstabiele harde lenzen, hybridelenzen etc. Overleg eerst met uw contactlensspecialist of uw type contactlens geschikt is voor deze optie.

 

Intensief reiniger:

Voor extra reinigen van uw zachte contactlenzen kunt u een intensief reiniger gebruiken. Deze ‘zeep’ maakt bij het poetsten, de lenzen extra schoon en verwijderd aanslag, make-up resten maar ook eiwitten. Bij zachte lenzen worden ‘zachte, milde reinigers gebruikt. Let op dat u de zeepresten goed afspoelt met zoutoplossing na het poetsten, en daarna uw lenzen nog een nacht in uw eigen bewaarvloeistof zet. U kunt uw lenzen na deze extra reiniging dus niet direct inzetten, ook als spoelt u ze extra goed af. Let op dat u de juiste reiniger gebruikt, bij harde lenzen scleralenzen etc. worden meer abbrasieve reinigers gebruikt. Voor zachte lenzen en hybride lenzen zijn alleen milde en zachte intensief reinigers te gebruiken.

Zoutoplossing: 

Zoutoplossing, NaCl 0.9% ook wel saline genoemd, bestaat uit gedestilleerd water met een hoeveelheid zout toegevoegd. Daardoor komt de vloeistof qua zoutgehalte overeen met de tranen. Saline heeft verder geen enkele desinfecterende werking. Het voordeel van zoutoplossing is dat er geen reactie opwekkende stoffen in zitten en bovendien is het een voordelige vloeistof. Het is daardoor ook ideaal al spoelvloeistof. Saline is verkrijgbaar in flessen, met en zonder conserveringsmiddel, maar ook in pipetten.  Saline pipet

Enzymatische reiniging:

De extra eiwitreiniging met eiwittabletten (proteïne tabletten) is geschikt voor harde en zachte contactlenzen. Ze zijn zeer effectief te gebruiken met uw eigen bewaarvloeistof. Leg de lens in de vloeistof, voeg een tablet toe. De tablet lost vanzelf op. Na de eiwitreiniging de lens goed afspelen met zoutoplossing voordat u de lens gaat dragen. Wanneer het mogelijk is bewaar uw lens dan eerst nog een nacht in uw eigen bewaarvloeistof.

Welk merk contactlens vloeistof gebruikt u nu bij uw lenzen ?

De meeste lensdragers weten dat niet precies, ze kopen een fles zonder te weten wat die vloeistof voor effect heeft op het draagcomfort en de draagduur van de lenzen.
Wees zuinig op uw ogen, gebruik de juiste middelen en zorg dat u goed geinformeerd bent over de eigenschappen. Verderop leest u meer handige tips.
 
Alles-in-een vloeistof MPS voor zachte lenzen

Nog wat handige tips:

  • Zet een datum op de fles wanneer u deze voor het eerst opent, dat geeft een goed inzicht over uw vloeistof verbruik.
  • Bewaar uw vloeistoffen koel en niet in de volle zon.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.