Cyclorefractie meting:

Wat is een cyclorefractie: 

Een cyclorefractie meting, is een oogmeting door de optometrist, orthoptist of oogarts, waarbij de ogen vooraf door middel van druppels, volledig ontspannen worden. De ogen komen met deze druppels in een volledige ruststand. Daardoor worden onjuistheden in de oogmeting door verkramping en overmatige inspanning van de ogen voorkomen. Deze meting wordt ook wel een oogmeting of refractie in cyclo genoemd. Zonder al te veel in details te gaan leest u hier meer informatie over het hoe, wat en waarom van een cyclorefractie.

De OVN, NVvO en het NOG zijn in 2013 overeengekomen dat gezonde kinderen vanaf 8 jaar door een optometrist beoordeeld kunnen worden, met de voorwaarde dat ten minste één maal cycloplegie plaatsvindt bij kinderen tot 10 jaar..

Cyclogyl

Wanneer een oogmeting in cyclo:

Bij langdurige inspanning vooral op korte afstand dus langdurig ingespannen dichtbijwerk, computerwerk, lezen of priegelwerk op korte afstand, kunnen de ogen gaan verkrampen. Dit gebeurt niet na een korte tijd maar er kunnen soms maanden overheen gaan voordat er klachten ontstaan. Ook intensief in de studieboeken, bij examentijd, stress etc. kan deze verkramping veroorzaken.

Daardoor lukt het soms niet om na dit inspannende werk de ogen weer goed te ontspannen. Met als gevolg: klachten met het zien. In enkele gevallen is het bij een eenvoudige oogmeting niet mogelijk deze verkramping te ‘doorbreken’.

Wanneer de onderliggende oorzaak niet goed onderzocht word en eenvoudigweg een bril of lenzen worden voorgeschreven, lijken de problemen tijdelijk even te zijn onopgelost maar komen de klachten weer snel terug.

Klachten bij deze overmatige inspanning: 

Een kleine greep uit de klachten die aanleiding kunnen zijn voor een cyclorefractie;

  • Veel hoofdpijnklachten, vooral naar het einde van de dag.
  • Meer klachten na langdurig lezen, computer of tablet gebruik.
  • Leesbril noodzakelijk op jonge leeftijd.
  • Telkens sterker worden de (min) bril voor veraf. (kijk ook bij myopie controle bij kinderen)

De cyclometing: 

Na een grondige inspectie van de ogen worden beide ogen gedruppeld. Het effect van deze druppel is dat binnen enkele minuten de ogen zich gaan ontspannen, en de pupillen wijd worden. Het accommodatie vermogen is het mechanisme dat het oog kan instellen van veraf naar dichtbij. Dit wordt volledig in ruststand gezet door deze druppel. Na enkele minuten merkt u dat dit instellen niet (goed) meer gaat. Wanneer het volledig effect is bereikt, zijn de oogspieren volledig ontspannen en de pupillen wijd open. Dan kan de oogmeting beginnen.

Risico’s en bijwerkingen bij oogmeting in cyclo: 

Bijwerkingen van deze oogdruppels kunnen zijn: toename van de polsfrequentie; tachycardie; hartkloppingen; hartaritmieën; temperatuurstijging (koorts!); hallucinaties en een droge mond (door tijdelijke afname speekselsecretie). Om deze bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen houdt u de traanbuisjes drie minuten dicht. Bovendien volgt nog een extra controle 30 minuten na gebruik van de druppel om mogelijke bijwerkingen uit te sluiten. De druppel werkt ca.30-60 minuten. Door de wijde pupil houdt u nog enige tijd last van wazig zicht en overgevoeligheid voor licht. Daarom is deelname aan het verkeer beslist af te raden en een zonnebril noodzakelijk. Een enkele keer blijft de pupil nog enkele dagen wijd.

De kosten verbonden aan deze cyclo oogmeting leest u in de prijslijst.

Zijn er alternatieven voor een cyclometing ? 

Die zijn er inderdaad, misschien wat minder effectief, maar een alternatief als cyclo druppels geen optie zijn.

  • Wanneer er zorgvuldig en rustig een oogmeting wordt gedaan, zal het ogenpaar ook ontspannen. Misschien zijn er meerdere metingen nodig.
  • Het dragen van een (plus) overcorrectie met lenzen of een bril geeft hetzelfde effect.

De opties in plaats van het gebruik van druppels kosten meer tijd maar kunt u zeker overwegen in plaats van cyclodruppels.