Diabetes & Ogen:

 

Gevolgen van diabetes op de ogen:

Als gevolg van diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen beschadigingen optreden aan het netvlies van het oog, ook als u geen klachten heeft. Wanneer u regelmatig ( jaarlijks) uw ogen laat controleren, kunnen schadelijke afwijkingen tijdig worden ontdekt en zo nodig worden behandeld.

Specifieke onderzoeken bij diabetes:

Tijdens het onderzoek worden een aantal facetten van het oog gecontroleerd. Allereerst wordt de sterkte van uw ogen nagekeken om te bepalen of er geen vermindering van uw gezichtsvermogen optreed. Verder wordt de oogdruk gemeten en met behulp van een microscoop uw oog bekeken op mogelijke afwijkingen als gevolg van de diabetes.
Beschadigingen aan uw netvlies als gevolg van de diabetes kunnen aanwezig zijn, zonder dat u er erg in heeft en zonder dat u er klachten van heeft. Daarom is een uitgebreide inspectie van uw netvlies aan te raden.
Om het netvlies goed te kunnen inspecteren wordt u gedruppeld met een pupilverwijdend middel. Dit heeft tot gevolg dat u tot enkele uren na het onderzoek een verminderd gezichtsvermogen heeft. Het is daarom aan te raden dat u niet gaat autorijden zolang deze druppels werkzaam zijn.
Van tijd tot tijd zullen digitale fundus foto’s van uw ogen worden gemaakt, zodat eventuele ziektebeelden kunnen worden vastgelegd.

Jaarlijkse controle zijn belangrijk:

Ook als u uw suikergehalte volledig onder controle heeft kan er schade aan uw ogen ontstaan, een jaarlijkse controle blijft dus belangrijk.
Maakt u voor deze controle s.v.p. een afspraak in Hurdegaryp, duur van het onderzoek ca. 40 minuten.