Blepharitis:

Tekening van de cornea, met oogleden en meibomkliertjes.

Wat is blepharitis:

Aan de randen van de oogleden bevinden zich kleine uitmondingen van kliertjes. Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij deze kliertjes verstopt kunnen raken. Bij blepharitis zijn de ooglidranden vaak wat rood, licht gezwollen en vaak ziet u aan de randen bij de wimpers wat schilfertjes of korstjes.
Daarbij veroorzaakt het vaak pijnlijke en droge ogen met jeuk, voelt branderig aan en geeft irritatie. Het probleem er meestal al van af de prille jeugd. Soms kan het serieuze vormen aannemen, waar bij zich zweertjes vormen, en het oog geïnfecteerd raakt.

Twee hoofdoorzaken zijn van infectueuze en immune aard. Demodex blepharitis is te wijten aan een kolonisatie van de folliculus pili door de parasiet.

Hoe te behandelen:

Het gaat er hierbij om de ooglidranden zo schoon mogelijk te houden. Doe dit ‘s morgen en ‘s avonds. Om de inhoud van de verstopte ooglidkliertjes te legen, masseert u de oogleden voor het reinigen. Plaats hiervoor uw wijsvinger evenwijdig aan de ooglidrand, druk zachtjes op de oogleden terwijl u zachtjes heen en weer wrijft. Door warmte en massage, verbetert de doorbloeding, dat verlichting biedt en de genezing versneld. Voor warme kompressen kunt handig gebruik maken van een oogmasker dat u verwarmt in bijvoorbeeld de magnetron en vervolgens ca 5-10 minuten op de gesloten oogleden te houden. In onze webwinkel kunt u tal van middelen, vinden waaronder ook een ooglid kompres om uw oogleden te reinigen en te verzorgen.
Want een belangrijke stap is het reinigen van de oogleden: Hieronder is geschreven hoe u dit kunt doen. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd  contact met ons opnemen. Kijk ook eens naar deze demonstratie video.

Aan de randen van de oogleden bevinden zich kleine uitmondingen van kliertjes. Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij deze kliertjes verstopt kunnen raken.

Dit kunt u doen :

Behandeling van blepharitis met mehulp van en vochtig wattenbolletje of wattenstaafje

Hiervoor ‘borstelt’ u de ooglidranden met een met Eyewash natgemaakt wattenbolletje of wattenstaafje. Eventueel gedrenkt in een micillaire lotion. Let hierbij op dat u het oog niet raakt. Laat het even inweken (10-20 seconden) en na het ‘weken’ verwijdert u met een droog wattenstaafje zoveel mogelijk korsten en schilfers. Begint u eens met ‘s morgens en ‘s avonds. U merkt al snel verbetering. U kunt in plaats poetsen met een wattenbolletje of staafje, ook een oogbadje gebruiken zoals later op deze pagina besproken wordt. Na het gebruik van het oogbadje, zijn de korstjes aan de ooglidranden en tussen de wimpers zachte geworden, waarna ze gemakkelijker met een wattenbollteje of wattenstaafje te verwijderen zijn.

Met speciaal geïmpregneerde vochtige reinigingsdoekjes en kunsttranen:

Speciale doekjes helpen effectief de vetafzetting van de kliertjes aan de basis van de wimpers te verwijderen. Toevoeging van zink, zorgt ervoor dat de huid rondom de ogen zich verstevigd. Kunsttranen worden vervolgens achteraf toegediend ter voorkoming van uitdroging van de meibomius klieren. Reinigingslotion is een prima en zeker voordeliger alternatief. Kijk in de webwinkel voor de beschikbare middelen. Heeft u een vermoeden van Demodex , kies dan reinigingsdoekjes die hiervoor extra bedoeld zijn. Meer weten over Demodex, volg dan deze koppeling.

Warmte en massage bij blepharitis:
Korstjes, schilfertjes aan de ooglidranden bij blefaritis

Houdt u een aantal keren per dag gedurende 30 seconden een warme kompres tegen de gesloten oogleden, let op dat u de tere huid rondom de ogen niet verbrand.
Masseer vervolgens de oogleden in de richting van de ooglidranden. Naast bovenbeschreven mechanische therapieën is mogelijk een anti ontstekingsbehandeling en een antibiotica therapie noodzakelijk.

En niet te vergeten: Ooglidspoeling

Voor het reinigen van de oogleden, gebruikt u Eyewash, dit kunt u gebruiken met een wattenbolletje, of gebruik een oogbadje. 30 seconden per oog, is voldoende om de oogleden optimaal te wassen, en de korstjes van de ooglidranden makkelijk te verwijderen. Geeft direct comfort na uw ooglid hygiëne, bij langdurig lezen of langdurig dragen van contactlenzen.

Oogspoeling