Ooglidhygiëne bij droge ogen, meibomitis & blepharitis:

Traanfilm bestaat uit drie lagen:
1. De buitenste laag is een dun olie achtige laagje.Opbouw van de traanlaag.
2. De middelste dikke laag is een waterige laag.
3. En de binnenste laag in een dun mucinelaagje
(4 = de cornea)

1. Buitenste traanlaag van het oog:

In de oogleden zijn tal van klieren, die ervoor zorgen dat het product dat zij afscheiden een beschermende en natuurlijke olielaagje op de traanfilm vormen. Daardoor heeft de traanlaag een vetlaagje dat ervoor zorgt dat de tranen niet zo gemakkelijk verdampen .
Dit natuurlijke vetlaagje wordt geproduceerd door kliertjes die zich in de onder-, en bovenoogleden bevinden.
Reinigingsdoekjes voor ooglidonderhoud.

2. Middelste traanlaaglaag van het oog:

De dikke waterige laag wordt geproduceerd door de(hoofd) traanklier samen met enkele kleinere kliertjes. Deze waterige laag bevat veel zuurstof, suiker en proteïnes en voedt de cornea. Bovendien spoelt het vuiltjes van het oogoppervlak en biedt het bescherming tegen infecties.

3. Binnenste traanlaag van het oog:

Een dunne mucine laag zorgt ervoor dat de tranen goed hechten aan het oogoppervlak.

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen is het ontbreken, of de matige conditie, van de buitenste olie achtige laag. Daardoor verdampt het waterige deel van de traanfilm snel en zo ontstaan droge ogen.  Bij ingespannen dichtbijwerk (lezen, borduren, beeldscherm etc.) neemt de knipperfrequentie dramatisch af.  Daardoor is er een snelle verdamping van de tranen. Een hoge temperatuur, rokerige ruimtes, hete luchtverwarming, klimaat controle en/of airconditioning versterken dit effect nog eens.

De boven-, en onderoogleden bevatten vele (Meibom) klieren die via kleine uitmondingen aan de ooglidranden hun klierstof (Meibum) afscheid dat op de traanlaag terecht komt.
Er zijn een aantal mogelijkheden om de traanfilm conditie te verbeteren, volgt u deze stap voor stap, dat zal zeker tot vermindering van uw klachten zorgen. Voor meer informatie of nader onderzoek kunt u altijd met ons contact opnemen. 

[/fusion_content_box][/fusion_content_boxes]

Stap 2: Masseren van de oogleden:

Masseer de oogleden direct na het verwarmen. Hierdoor verwijdert u de opgehoopte talg (Meibum) uit de kliertjes en zorgt u voor een natuurlijk vetlaagje op de tranen. Het masseren van de oogleden werkt als volgt:
Beweeg uw vinger enkele malen over het gesloten bovenooglid van de neuszijde naar buiten.
Dan op het bovenooglid van boven naar de wimperharen en op het onderooglid van onderaf naar de wimperharen.

Stap 3: Reinigen van de ooglidranden:

Nadat u de oogleden heeft gemasseerd, is het zaak om overtollige afscheiding te verwijderen en de uitmondinkjes van de kliertjes goed vrij te maken.
Een goede massage zorgt bovendien voor een betere doorbloeding van de ooglidranden.
Voor het reinigen van de ooglidranden kunt u gebruik maken van een wattenstaafje, of hiervoor speciaal ontwikkelde reinigingsdoekjes. 
Voor een grondige reiniging is het aanbevolen deze behandeling zowel ‘s morgens te doen en ‘s avonds te herhalen.

Reiniging van de ooglidranden met behulp van een Wattenstaafje:

Dompel het wattenstaafje in lauw warm water, en beweeg de wattentip op de rand van de oogleden (zonder het oog zelf aan te raken), zonder al te veel druk uit te oefenen.
Let op dat u ook de bovenooglidranden schoonmaakt, een minuut per ooglidrand is al voldoende.
In plaats van lauw warm water kunt u met het wattenstaafje ook een speciale lotion (Blephasol) gebruiken. Blephasol bevat geen alcohol, geen zeep en geen conserveermiddel, en verwijdert effectief onzuiverheden, vuil, korstjes en make-up resten.
Nadat u de ooglidranden heeft schoongemaakt, is een verzachtende oogdruppel extra effectvol. Kies bij voorkeur voor een conserveringsvrije druppel met toegevoegde hyaluronzuur, dit help bij de vorming van een gezonde traanfilm. U vindt een ruime keuze van deze vloeistoffen in onze webwinkel.

Reiniging van de ooglidranden met speciale geïmpregneerde reinigingsdoekjes:

Deze speciale micelliare (reinigende & zuiverende) lotion gedrenkte doekjes zijn afzonderlijk verpakt. Handig bij de ooglidhygiëne.
Wrijf met deze doekjes de oogleden en ooglidranden zorgvuldig schoon, nadien afspoelen is niet nodig. 
Belangrijk: Gebruik per oog een apart doekje, om eventuele kruisbesmetting te voorkomen.
Deze speciale doekjes (Blephaclean of Supranettes) zijn via de webwinkel verkrijgbaar.
Nadat u de ooglidranden heeft schoongemaakt, is een verzachtende oogdruppel extra effectvol. Kies bij voorkeur voor een conserveringsvrije druppel met toegevoegde hyaluronzuur, dit help bij de vorming van een gezonde traanfilm. U vindt een ruime keuze van deze vloeistoffen in onze webwinkel.

Ondersteuning van de traanfilm:

Om de traanfilm te verbeteren kunt u naast en in combinatie met ooglidhygiëne gebruik maken uit een ruime keuze van kunsttranen, oogspray, oogzalf en voedingssupplementen (omega-3 vetzuren). Vele hiervan kunt u vinden in de webwinkel.
Deze middelen optimaliseren de traanfilm, zorgen voor een beter functioneren van de meibomklieren. Hierdoor worden de ogen minder rood, droog en branderig, volg deze link naar een nieuw product

Reinigen van de oogleden met Tea Tree Oil bij blepharitis en demodex folliculorum :

Blepharitis is een ontsteking aan de ooglid randen en vaak te herkennen aan korstjes in de wimperharen, droge ogen, jeukerige-, en branderige ogen en chronische) ontstoken ogen. 
De ogen zijn vaak rood omrand, vooral bij kou.

Oorzaak van Blepharitis:

Een blepharitis wordt vaak veroorzaakt door een stafylokokken aureus infectie en/of niet goed werkende meibomkliertjes. 
Een overmatige hoeveelheid aan demodex folliculorum (mijt). Een buiten normale aanwezigheid van deze parasiet staat in sterk verband met blepharitis. Speciaal bij huidaandoeningen zoals acne rocacea

Behandeling van blepharitis:

Ooglid hygiëne zoals boven beschreven vormt de basis van de behandeling. Ook een behandeling met Tea tree Oil kan een goede stap in de genezing van blepharitis zijn. Tea tree Oil (TTO) is een natuurlijke , krachtige antiseptische olie die word gewonnen uit de (Australische) Melaleuca alternifolia plant.
Tea tree Oil stimuleert de bloedsomloop en is een effectief middel bij de bestrijding van demodex folliculorum en blepharitis.

Ooglidhygiëne met Tea Tree Oil en behulp van een wattenstaafje:

Dompel het wattenstaafje in verdunde tea tree oil, en beweeg de wattentip op de rand van de oogleden (zonder het oog zelf aan te raken want TTO (onverdund) prikt !!), zonder al te veel druk uit te oefenen.
Nadat u de ooglidranden heeft schoongemaakt, is een verzachtende oogdruppel extra effectvol. Omdat een conserveringsvrije druppel met toegevoegde hyaluronzuur het oog goed verzorgt, adviseren wij dit voor de vorming van een gezonde traanfilm. U vindt een ruime keuze van deze vloeistoffen in onze webwinkel.