Ooglidhygiene bij droge ogen, meibomitis & blepharitis

De traanfilm bestaat uit 3 lagen:

  1. De buitenste laag is een dunne olie achtige laag.
    Opbouw van de traanfilm

    Verschillende lagen van de traanfilm van de traanfilm

  2. De middelste dikke laag, is de waterige laag van de traan laag.
  3. De binnenste laag is een dun mucine laagje
  4. = de cornea

1. De buitenste traanlaag van de traanfilm van het oog:

In de oogleden zijn een tal van klieren, die zorgen ervoor dat het product dat zij afscheiden, een beschermende en natuurlijk olielaagje op de traanfilm vormen. Daardoor heeft de traanlaag aan de buitenzijde een vetlaagje dat voorkomt dat de onderliggende waterige laag te snel verdampt. Dit natuurlijke vetlaagje wordt geproduceerd door de kliertjes die zich in de onder-, en bovenoogleden bevinden. Raken de uitmondingen van deze kliertjes verstopt, dan kan de klierstof het oogoppervlak niet meer bereiken en kan het waterige deel van de traan laag makkelijk verdampen.

2. De middelste traanlaag van de traanfilm van het oog:

De middelste, dikke laag van de traanfilm wordt geproduceerd door de (hoofd) traanklier, samen met nog enkele kleinere kliertjes. Deze waterlaag vormt ongeveer 80% van de totale traanfilm en bestaat hoofdzakelijk uit een waterige substantie die veel zuurstof en proteïnes bevat. Deze laag voorziet de cornea van voeding, spoelt vuiltjes weg en geeft bescherming tegen infecties.

3. De binnenste traanlaag van de traanfilm van het oog:

De binnenste mucine laag, de slijmlaag van de traanfilm, zorgt voor een goede hechting van de traanfilm aan het oogoppervlak.

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen is de matige conditie van de buitenste olie achtige laag van de traanfilm. Daardoor verdampt het waterige deel van de traanfilm snel. De (hoofd) traanklier gaat sneller het waterige aandeel van de traanlaag aanmaken, en daarmee de samenstelling van van deze belangrijke laag verdunnen, en verstoren.

Met als gevolg: 1. de traanklier produceert meer dan voldoende van de waterige laag, soms zelfs teveel. 2. de traansamenstelling raakt hierdoor volledig verstoord, met als gevolg prikkende en branderige ogen; soms biggelen de tranen over de wangen, terwijl  men toch een ernstig gevoel van doge ogen heeft.

Dit alles doordat de traansamenstelling volledig door de war is. Dit is een langzaam proces dat na jaren serieuze klachten gaat veroorzaken. De klachten bestaan uit branderige, prikkende ogen vooral bij veel leeswerk, computerwerk en een toename aan het einde van de dag. Vaak heeft ook het scherpe zicht er onder te lijden, en ziet u wisselend scherp/wazig gedurende de dag.

Wat kunt u hieraan doen:

Met deze klachten is men snel geneigd om oogdruppels te gebruiken. Bij geringe klachten geven oogdruppels misschien enige verlichting geven.

Maar bij serieuze klachten en bovenstaande in acht genomen kunt u zich voorstellen dat dit niet of weinig zal helpen, en zeker het probleem niet oplost.

Samengevat is ooglid hygiëne beter bij ernstige droge ogen.

De oplossing ligt vrijwel altijd in het herstellen van de buitenste “vetlaag” van de traanfilm, en het verbeteren van de traansamenstelling. Helaas vraagt dit dagelijkse inspanning en geeft geen 1,2, 3  effect.  Maar bij een gedegen aanpak, merkt u met 2 weken al resultaat.

Stap 1: Verwarmen van de oogleden

Stap 2: Masseren van de oogleden

Stap 3: Reinigen van de ooglidranden

Ooglid hygiene stap voor stap:

Stap 4: Ooglid spoeling, verwijderen rest vervuiling

Stap 5: Een verzachtende oogdruppel:

Reiniging van de ooglidranden met behulp van een Wattenstaafje:

Reiniging van de ooglidranden met speciale geïmpregneerde reinigingsdoekjes:

Reinigen van de oogleden met Tea Tree Oil bij blepharitis en demodex folliculorum :

Oorzaak van Blepharitis:

Behandeling van blepharitis: