Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Kunsttranen & bevochtigingsvloeistof

/Kunsttranen & bevochtigingsvloeistof
Kunsttranen & bevochtigingsvloeistof 2017-12-08T17:17:59+00:00

Kunsttranen & bevochtigingsdruppels

 

 
In onze optometrie praktijk in Groningen zien we steeds vaker mensen met droge ogen. Het lijkt er op dat de droge ogen problemen jaarlijks toenemen. Bij droge ogen kiest u misschien eerst voor kunsttranen een oogdruppel of een oogzalf. Maar welke oogdruppel of zalf is het meest geschikt ? Zijn er andere oplossingen bij droge ogen ? Bij droge ogen is de beste therapie; het aanpakken van de oorzaak. Volg deze koppeling voor oplossingen bij droge ogen.Wortel bron van vitamine A

 

Bij het kiezen van de juiste kunsttraan of oogdruppel is het belangrijk te weten wat er aan uw tranen mankeert.

1. Is er een tekort aan traanvocht ?
2. Is de traansamenstelling van matige of slechte kwaliteit ?

 

De tranen in het oog zijn opgebouwd uit 3 onderdelen:Schematische opbouw traanfilm

  1. Buitenste laag bestaat uit een dunne vettige, olie achtige laag. Deze beschermt tegen verdamping van de tranen.
  2. Middelste (dikke) waterige laag.
  3. Mucine laag, de laag die zorgt o.a. voor de aanhechting van de tranen op het oogoppervlak.

 

Kunsttranen:

Bij milde vormen van droge ogen, zijn kunsttranen een goed alternatief. Ze zijn gemakkelijk in het oog te druppelen. Bovendien is er een enorm aanbod in merken en toepassingen. De belangrijke verschillen zijn viscositeit en ingrediënten.

 

Viscositeit:

Een lage viscositeit maakt de druppel waterig, dit zorgt voor een snelle verspreiding in het oog.
Voordeel: een snelle werking zonder dat u merkbaar minder gaat zien.
Nadeel: de kunsttraan is weer snel uit het oog, dus u moet vaker druppelen.
Dit type druppel is vaak tijdens het dragen van contactlenzen een betere oplossing.

 

Een hogere viscose oogdruppel, zorgt voor een dikkere druppel,
Voordeel: langer in het oog werkzaam, dus minder vaak druppelen.
Nadeel: door deze gel-achtig druppel gaat u kortere tijd minder scherp zien. Dus niet geschikt tijdens autorijden, en minder geschikt tijdens het dragen van contactlenzen. 

 

Ingrediënten:

  • Hyaluronzuur: vormt een langdurige film op het oogoppervlak, helpt het herstel van droge ogen.
  • Carboxymethylcellulose (CMC): Bevochtigt het oog door vergroting van het traanvolume.

 

Wanneer, welke kunsttranen:

Bij milde droogte klachten zijn kunsttranen een prima alternatief. De dunne druppel (lage viscositeit, light) is vaak ook goed te combineren met harde en zachte contactlenzen. De hoge viscositeit is meer geschikt om te gebruiken voor het slapen gaan. Niet geschikt tijdens het dragen van contactlenzen en in het verkeer.

 

Conserveringsmiddelen:

Conserveringsmiddelen worden gebruikt om de houdbaarheid van de vloeistof te verlengen. Maar deze middelen hebben  cytotoxische eigenschappen. Daardoor geven deze druppels soms ongewilde bijwerkingen.
Vloeistoffen en bevochtigingsdruppels zonder conservering worden steeds vaker gebruikt. Vaak in pipetten/unit-dose voor eenmalig gebruik, of in speciale conserveringsvrije verpakking.

 

Oogspray:

Bij problemen met de mucinelaag aan de tranen is een liposomal oogspray of een lipide druppel in een flesje het beste alternatief. De oogspray sprayt u op de gesloten oogleden. Bij het openen van de ogen, verspreid de vloeistof die op de ooglidranden zit zich over het oogoppervlak. Lipide druppels zijn vooral effectief  bij blepharitis en meibomian gland disease.

 

Oogdruppels:

Wanneer u erg veel last heeft van droge ogen, zijn er intensievere druppels nodig. Uw oogarts kan u dan corticosteroïden, cyclosporin, tetracycline etc. voorschrijven. Deze middelen zijn niet zonder recept verkrijgbaar, daarvoor maakt uw oogarts een voorschrift.

 

Oogzalf:

Bij ernstige droge ogen geeft een eenvoudige vitamine-A zalf al een hele verbetering. De zalf gebruikt u voor het slapen gaan. U doet een centimeter zalf in het onderooglid. De zalf zorgt ervoor dat u minder goed gaat zien, maar tijdens de slaap levert dit geen problemen op. Dit vormt een stevige bescherming van het oogoppervlak tegen uitdroging. 

 

Voeding suppletie:Oogvoeding

Studies hebben aangetoond dat omega-3 vetzuurhoudende producten helpen om droge ogen te verminderen. Deze stoffen haalt u bijvoorbeeld uit koud water vissen en uit lijnzaad olie. Maar er zijn ook voedingssupplementen met een hoog aandeel van deze stoffen.

 

Er zijn veel middelen geschikt bij droge ogen. Maar laat u bij droge ogen goed informeren door uw oogarts of optometrist. En als dit nog niet genoeg is, leest u hier wat er meer mogelijk is bij droge ogen.
Effect bij droge ogen

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.