Hybride lenzen:

 

 

Hybride contactlenzen zijn zachte lenzen die voorzien zijn van een harde kern. Het is het eenvoudigst te beschrijven als een zachte lens met een ingebouwde vormstabiele (harde) lens, of een vormstabiele lens waar een zachte lens omheen zit.
Deze lenzen zijn jaren geleden al eens eerder een korte tijd op de markt verschenen ( ) maar de lenzen gingen destijds gemakkelijk kapot op de overgang van het harde deel naar het zachte gedeelte van de lens.
Dat probleem is inmiddels opgelost, en de uitvoeringen zijn uitgebreid. Momenteel worden de lenzen geleverd onder de naam Synergeyes. 

Wie komt voor een hybride lens in aanmerking:

Deze lenzen werden in eerste instantie toegepast tot een bepaalde graad van keratoconus, de zogenaamde medische toepassing. Doorgaans worden, in geval van een keratoconus of een sterk onregelmatige cornea, de kosten door de zorgverzekeraar/ziektekosten verzekeraar vergoed.

Maar inmiddels er zijn Synergeyes hybride lenzen voor de cosmetische (zeg maar de 'meer standaard oogafwijkingen') maar ook in een multifocale uitvoering.

Belangrijk voordelen:

De lens voelt zeer comfortabel aan, net zo als een zachte lens, en het centrale deel van de lens kan een oog net zo optimaal corrigeren als een gewone vormstabiele (harde) lens dat zou doen. En geen last van stofjes of vuiltjes onder de lens met een nagenoeg uitgesloten verlieskans.

Belangrijk nadelen:

Over het algemeen belast een zachte contactlens het oog meer, zorgvuldig onderhoud en regelmatige controle en vervanging (6-12 maanden) is noodzakelijk. Dat maakt het dragen van deze lenzen dan ook wat duurder.