Aanpassing, aanmeten van scleralenzen:

Contactlenzen zijn een meer dan bekend middel om oogsterktes te corrigeren. Naast de standaard zachte lenzen en vormstabiele harde lenzen zijn er de speciale scleralenzen.

Dit is een grote, harde contactlens van 16 tot 25 mm in diameter die vooral gebruikt wordt bij bijzondere oogproblemen. Daarmee vallen scleralenzen onder de groep medische contactlenzen.

Scleralenzen worden doorgaan geheel of gedeeltelijk door de zorgverzekeraar vergoed, wanneer de oogarts hiervoor een medische indicatie afgeeft.

Voorbereiding voor de aanpassing van een scleralens:

Een indicatieve oogmeting en een uitgebreid onderzoek met een bio microscoop is de eerste stap.

Ter voorbereiding van de aanpassing worden zoveel mogelijk gegevens van het oog gemeten.  De bolling/kromming maar ook de afvlakkingen van de oogbol en de sclera (het oogwit rondom de iris) bepaalt.

Een topograaf is het instrument dat het oogoppervlak in detail qua maat kan vastleggen. De opnamen van de topograaf kunnen later weer gebruikt worden om veranderingen aan oogoppervlak te beoordelen en te vergelijken.

Als het nodig is wordt een voorsegment oog scan gebruikt om diepere lagen, zoals de achterzijde van het hoornvlies van het oog te bekijken.

De keuze van een scleralens

Scleralenzen hebben een (1) ding gemeen, en dat is dat deze lenzen allemaal op de sclera rusten, maar verder zijn er vele mogelijkheden bij scleralenzen. In eerste instantie is het van belang voor welke doel de lens wordt aangepast. Ingeval van een correctie van droge ogen, als bij het Sjögren syndroom, zal een andere keuze als 1e lens gemaakt worden, dan als toepassing bij een correctie van keratoconus of ptosis.

Zelfs bij het ene type keratoconus kan een andere start keuze gemaakt worden als bij een andere vorm van keratoconus.

Direct na het inzetten van de lens wordt de eerste keuze lens in het oog gecontroleerd. Want hoewel vrijwel alle maten van het oog bekend zijn, is de visuele controle door de specialist zeer belangrijk.

Niet goed, dan volgt een andere paslens etc. In het aanpascentrum in Hurdegaryp wordt gebruik gemaakt van diverse scleralenzen van verschillende fabrikanten. Allemaal scleralenzen met allemaal verschillende opties en invalshoeken voor de meest optimale pasvorm.

Gewenning aan een scleralens:

Een scleralens is een heerlijke lens om te dragen, behalve dat u er goed mee kunt zien, heeft de lens een zeer hoog draagcomfort, waardoor u de lens nauwelijks in het oog voelt, en vanaf het begin direct de hele dag kunt dragen. De lens is niet gevoelig voor stof en de verlieskans is vrijwel uitgesloten, zelfs wanneer u de lens tijdens het zwemmen inhoud.

Eindbeoordeling van de juiste scleralens:

Wanneer een scleralens enkele uren op het oog zit, dan is de passing veranderd t.o.v. de pasvorm direct na het plaatsen. Pas dan is precies te bepalen of dit de juiste vorm voor het oog is. Een opname met een scan geeft dan nog eens extra informatie.

Aanpaslens oke, dan wordt de juiste sterkte bepaald, terwijl u de lens in heeft. Standaard is een meting met de aberrometer, die nog uitsluitsel kan geven over eventuele extra aanpassingen aan de sterkte van de contactlens, waardoor het zien, de visus, misschien nog te verbeteren valt.

Meer over de meting met de aberrometer leest u wanneer u deze koppeling volgt.

Zijn alle gegevens bekend, dan wordt de lens voor u gemaakt, Wij betrekken scleralenzen uit binnen en buitenland met levertijden die variëren van 3-6 weken

Wanneer de lens  binnenkomt, wordt deze gecontroleerd en na akkoord wordt u uitgenodigd voor instructie voor het inzetten en uitnemen van de lens.