Aanpassing, aanmeten van scleralenzen:

Contactlenzen zijn een meer dan bekend middel om oogsterktes te corrigeren. Naast de standaard zachte lenzen en vormstabiele harde lenzen zijn er de speciale scleralenzen.

Dit is een grote, harde contactlens van 16 tot 25 mm in diameter die vooral gebruikt wordt bij bijzondere oogproblemen. Daarmee vallen scleralenzen onder de groep medische contactlenzen.

Scleralenzen ‘landen’ op de witte oogrok, de sclera, dus buiten het gekleurde iris deel van het oog. In tegenstelling tot zachte en standaard vormstabiele lenzen, blijft er tussen het oogoppervlak en de binnenzijde van de scleralens en royale ruimte gevuld met traanvocht. De lens zit stevig op het oog, en er kan geen vuil of stof tussen de lens en het oog komen tijdens het dragen.

Scleralenzen worden doorgaans geheel of gedeeltelijk door de zorgverzekeraar vergoed, wanneer de oogarts hiervoor een medische indicatie afgeeft.

Voorbereiding voor de aanpassing van een scleralens:

Een indicatieve oogmeting en een uitgebreid onderzoek met een bio microscoop is de eerste stap.

Ter voorbereiding van de aanpassing worden zoveel mogelijk gegevens van het oog gemeten.  De bolling/kromming maar ook de afvlakkingen van de oogbol en de sclera (het oogwit rondom de iris) bepaalt.

Een topograaf  meting is snel verricht en geeft direct een indicatie van een onregelmatige cornea, zoals bijvoorbeeld bij een keratoconus.

Maar een Eye Surface Profiler meet niet alleen het cornea oppervlak op nog meer punten maar geeft ook een uiterst gedetailleerde gegevens over een gebied van 20 mm van de sclera. En dit zijn de belangrijkste  gegevens bij de aanpassing van een scleralens.

Als aanvullende informatie wordt een voorsegment oog scan gebruikt om diepere lagen, zoals de achterzijde van het hoornvlies van het oog te bekijken.

De keuze van een scleralens

Scleralenzen hebben één ding gemeen, en dat is dat deze lenzen allemaal op de sclera rusten, maar verder zijn er vele mogelijkheden bij scleralenzen. In eerste instantie is het van belang voor welke doel de lens wordt aangepast. Ingeval van een correctie van droge ogen, als bij het Sjögren syndroom, zal een andere keuze voor het lensontwerp gemaakt worden, dan als toepassing bij een correctie van keratoconus of ptosis.

Zelfs bij het ene type keratoconus kan een andere start keuze gemaakt worden als bij een andere vorm van keratoconus.

De gegevens van de metingen met de  Eaglet Eye Surface Profiler (ESP) worden in speciale database verwerkt. De 1e ideale aanpassing van de scleralens is direct zichtbaar en door de optometrist op alle punten aan te passen.

Wanneer het nodig is krijgt u een aanpaslens in die zoveel mogelijk aan deze ideale aanpassing voldoet.

Direct na het inzetten van de lens wordt de eerste keuze lens in het oog gecontroleerd. Want hoewel vrijwel alle maten van het oog bekend zijn, is de visuele controle door de specialist zeer belangrijk.

Nog niet tevreden, dan volgt een verdere correctie en als nodig opnieuw een andere paslens etc.

De juiste sterkte wordt bepaald, en de lens kan worden besteld.

In het aanpascentrum in Hurdegaryp wordt gebruik gemaakt van diverse scleralenzen van verschillende fabrikanten. Allemaal scleralenzen met allemaal verschillende opties en invalshoeken voor de meest optimale pasvorm.

Maar met de komst van de ESP liggen de gegevens uit meerdere contactlens laboratoria binnen en buiten Europa binnen handbereik.

De multifocale scleralens:

Bijzondere aandacht voor de multifocale scleralens, want ook dat is mogelijk.  van het grootste belang bij multifocale lenzen , de de positie van de pupilopening t.o.v. de plaats van het leesdeel in de contactlens.

Een scleralens heeft de eigenschap om altijd, op dezelfde plaats in het oog te landen. Ideaal bij multifocale lenzen.

Met de ESP, is de positie van de pupilopening haarfijn te bepalen, en met die gegevens de plaats en grootte van het leesgedeelte in de scleralens aan te passen.

Gewenning aan een scleralens:

Een scleralens is een heerlijke lens om te dragen, behalve dat u er goed mee kunt zien, heeft de lens een zeer hoog draagcomfort, waardoor u de lens nauwelijks in het oog voelt, en vanaf het begin direct de hele dag kunt dragen. De lens is niet gevoelig voor stof en de verlieskans is vrijwel uitgesloten, zelfs wanneer u de lens tijdens het zwemmen inhoud.

Eindbeoordeling van de juiste scleralens:

Wanneer een scleralens enkele uren op het oog zit, dan is de passing veranderd t.o.v. de pasvorm direct na het plaatsen. Pas dan is precies te bepalen of dit de juiste vorm voor het oog is.

Met deze informatie wordt natuurlijk rekening gehouden tijdens het lensontwerp.

Een opname met een voorsegment scan geeft uiteindelijk nog eens de extra informatie. deze scan wordt bij vrijwel iedere controle uitgevoerd, waarbij u de lenzen gewoon draagt.

Standaard is een meting met de aberrometer, die nog uitsluitsel kan geven over eventuele extra aanpassingen aan de sterkte van de contactlens, waardoor het zien, de visus, misschien nog te verbeteren valt.

Meer over de meting met de aberrometer leest u wanneer u deze koppeling volgt.

Wij betrekken scleralenzen uit binnen en buitenland met levertijden die variëren van 2-4 weken

Wanneer de lens  binnenkomt, wordt deze gecontroleerd en na akkoord wordt u uitgenodigd voor instructie voor het inzetten en uitnemen van de lens.