Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Nystagmus & Contactlenzen

//Nystagmus & Contactlenzen
Nystagmus & Contactlenzen 2017-10-27T06:00:57+00:00
 

Nystagmus en contactlenzen.

 

Wat is nystagmus:

Nystagmus is een onwillekeurige ritmische draaibeweging van een of beide ogen. Voor een buitenstaander lijkt het alsof de ogen heen en weer bewegen. Nystagmus is ontstaan uit het Griekse woord “nystagmos” wat werd gebruikt om de hoofdknikkende beweging te omschrijven van iemand die in slaap dommelt. De ongecontroleerde oogbeweging kan snel of langzaam zijn. Andere symptomen zijn: lichtgevoeligheid en duizeligheid. Door deze oogbeweging neemt de gezichtsscherpte af, vooral in schemer en donker. 

 

Oorzaken van nystagmus:

Tenzij door trauma of ziekte, wordt deze aandoening bijna altijd veroorzaakt door neurologische problemen.

 

Wat is het effect van lenzen op de oogbeweging en gezichtsscherpte: 

Contactlenzen werden en worden gebruikt om deze oogbewegingen af te remmen en daarmee de gezichtsscherpte te verbeteren. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het afremmen van de nystagmus ervoor zorgt dat beelden langer op het gezichtscentrum van het oog (fovea centralis) blijven, waardoor een betere opname mogelijk is (high-foveation-quality gaze angles)
(Infantile nystagmus syndrome: Broadening the high-foveation-quality field with contact lenses. Giovanni Taibbi, Zhong I Wang, Louis F Dell’Osso Clinical Ophthalmology October 2008 Volume 2008:2(3) Pages 585 – 589 Giovanni Taibbi, Zhong I Wang, Louis F Dell’Osso)

 

Maar er is nog een ander voordeel bij contactlenzen. Door de oogbeweging kijkt het oog heen en weer over het optische centrum van een brillenglas. Daardoor is het niet zo scherp. Een contactlens en dus het optische centrum, beweegt met het oog mee.

 

Over het algemeen zijn de behaalde optische resultaten beter met vormstabiele harde contactlenzen, dan met zachte contactlenzen. Dit effect is vooral toe te wijzen aan de gunstige eigenschappen van vormstabiele lenzen om cornea onregelmatigheden te corrigeren en het uitdrogingseffect van zachte contactlenzen dat voorkomt bij langere draagtijden, droge lucht en lage knipperfrequenties.

 

Andere oplossingen:

Er zijn ook andere mogelijkheden voor verbetering bij bepaalde vormen van nystagmus. Tijdelijke verbetering met bijvoorbeeld Botox injecties. Door het hoofd in een bepaalde houding te houden, kan de oogbeweging verminderd of stilgezet worden (nulpunt). Deze hoofdhouding ziet er voor buitenstaanders soms wat vreemd uit. Met een oogoperatie kan men de stand van het hoofd (nulpunt) veranderen.

 

Belangrijk:

Laat uw ogen regelmatige controleren , daarmee blijven sterkte en gezondheid van de ogen goed onder controle.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.