Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Glaucoom

Glaucoom 2017-09-10T13:44:59+00:00

Preventief glaucoom screening, eenvoudig en doeltreffend:

Wat is glaucoom:

Glaucoom is een oogziekte waarbij de verbindingsvezels met de hersenen, de zogenaamde zenuwvezels, defect raken.
Hierdoor ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld die langzaam aan groter worden als deze aandoening niet behandeld wordt. Vaak merkt u zelf pas iets van de ziekte wanneer u minder gaat zien doordat de blinde vlekken elkaar gaan overlappen. Komt het in uw familie voor, wees dan extra voorzichtig en laat uw ogen regelmatig door de optometrist controleren. Er zijn prima behandeling methodes, maar schade die ontstaan is is vaak niet meer te herstellen.

Gevolgen van glaucoom:

In een gevorderd stadium kan glaucoom leiden tot blindheid.
Een van de belangrijkste oorzaken van glaucoom is een verhoog de oogdruk. Door een te hoge oogdruk raakt de oogzenuw bekneld en beschadigd. Een langzaam oplopende oogdruk is haast niet te merken of te voelen. U gaat er ook niet direct minder door zien.

Is er door de oogarts glaucoom bij u vastgesteld, dan is een regelmatige controle van uw oogdrukken nodig. Verder is een onderzoek naar de oogzenuw en gezichtsveldveranderingen noodzakelijk.  Als nodig is uw medicatie aan te passen om zo verdere schade aan uw oogzenuw te voorkomen.

Glaucoom screening:

Heidelberg Retinal Tomography Glaucoom

Heidelberg retinal tomograpy.

Glaucoom screening bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Uitgebreide vragenlijst (anamnese). Neemt u s.v.p. zoveel mogelijk informatie over uw huidige (oog)medicatie mee.
  • Controle van de gezichtsscherpte, een oogmeting ter bepaling van de sterkte van de ogen.
  • De Goldmann tonometer, voor het bepalen van de inwendige oogdruk.
  • Hierbij wordt een verdovingsdruppeltje gebruikt.
  • Het volgende onderzoek gebeurt met een zogenaamde bio-microscoop. Daarmee kan het uitwendige deel, en een deel van de binnenzijde van het oog worden bekeken.
  • Dan volgt de controle van het netvlies en oogzenuw (papil) bloedvaten van het netvlies. Bij dit onderzoek krijgt u een druppel in het oog die de pupil verwijd. Hierdoor is een grondige inspectie van de uiterste gebieden van het netvlies mogelijk. Vaak wordt er dan ook nog een fundusfoto gemaakt.
  • Vervolgens een speciale papil beoordeling m.b.v. Heidelberg Retinal Tomography. Daarmee wordt precieze scan van de papil gemaakt voor exacte observatie en documentatie. Erg belangrijk voor diagnose en management van glaucoom. Op langere termijn is er zo de mogelijkheid de opname te vergelijken met voorgaande scans.
  • Deze onderzoeken tezamen vormen een goede basis om de werking van uw huidige medicatie te beoordelen en indien nodig aan te passen.

 

Maakt u voor de glaucoom screening s.v.p. tijdig een afspraak en houdt u rekening met het gebruik van de onderzoekdruppels. Door deze druppels gaat u ongeveer 4 uur minder scherp zien. Het is dus aan te bevelen en kennis of familielid mee te nemen, zodat u weer veilig thuiskomt.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.