Algemene informatie over harde-, en zuurstofdoorlatende lenzen.

“Harde lenzen” algemeen:

De harde-, zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn onder verschillende benamingen bekend. In de wandeling worden deze soorten ook wel als halfhard, halfzacht of vormstabiele lenzen genoemd. Het gaat hierbij om een kleine enigszins flexibele contactlens met een diameter van ongeveer 9,0 tot 11,5 mm.

Met de huidige technische middelen worden deze contactlenzen op een speciale draaibank uit een plaatje kunststof gemaakt. De nauwkeurigheid is zo hoog dat elke nabewerking overbodig wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat de lens die u over enkele jaren bijbesteld, 100% gelijk is aan de lens die vandaag geleverd werd. Een sterk staaltje precisie.

De samenstelling van het materiaal waarvan de lens gemaakt wordt, bepaald de zuurstofdoorlatendheid. Deze graad van doorlaatbaarheid wordt uitgedrukt in een Dk-waarde. Voor de meeste contactlenzen ligt deze Dk-waarde rond de Dk-20. Wilt u contactlenzen dag & nacht dragen dan is een Dk-waarde van Dk-100 of hoger vereist. De hoogste zuurstofdoorlatendheid in contactlenzen ligt momenteel op Dk-210.

De eigenschappen van “harde” lenzen:

Vormstabiele lenzen hebben als nadeel dat de eerste kennismaking met deze lens wat lastiger is.  Maar wanneer de lens een minuut of 5 in het oog zit, merkt u al snel een verbetering. En praat ook eens met mensen in uw omgeving die deze lenzen hebben, na gewenning is het een hele plezierige lens met de beste optische eigenschappen. Bovendien is de lens door de lange levensduur en de lage onderhoudskosten een voordelige oplossing. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de zeer gunstige belasting op uw ogen en de fantastische eigenschappen voor scherp zicht.

Levensduur vormstabiele lenzen:

De levensduur van deze lenzen is afhankelijk van het soort, de aanpassing van de lenzen en de ontwikkeling van het oog. Kiest u voor een hogere zuurstofdoorlatendheid, dan neemt de gevoeligheid voor stofjes en vuiltjes af, het draagcomfort wordt hoger maar de levensduur korter. De doorsnee vervangtermijn ligt op ongeveer 3 jaar. Dan moet opnieuw het oog worden gemeten en de contactlens aan deze waarden worden aangepast.

Onderhoud vormstabiele lenzen :

Qua onderhoud, is een vormstabiele lens zeer eenvoudig, en voordelig. Na het uitdoen van de lens wordt deze met een speciale reiniger binnen enkele seconden schoongemaakt, en vervolgens bewaart in een bewaarvloeistof. De volgende dag kan de lens direct vanuit deze vloeistof in het oog worden geplaatst. Wanneer u meer informatie over onderhoud van deze lenzen wil hebben, volg dan deze koppeling.

Draag eigenschappen vormstabiele lenzen:

Zoals al eerder vermeld, bestaat er kans op stofjes en vuiltjes onder de lens. Hoewel die gevoeligheid met de hoogte van de zuurstofdoorlatendheid te beïnvloeden is, zijn ook de krommingen van het oog hierin bepalend. Verlieskans van dit soort lenzen is niet geheel uitgesloten, oogproblemen doen zich met deze lenzen vrijwel niet voor.

Terug naar het begin.

Uitvoeringen:

Deze contactlenzen kunnen alle soorten en sterktes corrigeren. Met contactlenzen wordt het oog directer en zuiverder gecorrigeerd, wat tot gevolg heeft dat men met contactlenzen doorgaans scherper en meer kan zien. Bepaalde oogfouten zijn alleen met lenzen te corrigeren. Voor diegenen die zowel een vertebril als een leesbril dragen, is er een ruime keus in dubbelfocus lenzen. Op het gebied van gekleurde contactlenzen, is er momenteel weinig voor handen, hiervoor heeft u met zachte lenzen een onbeperkte keuze. Een astigmatisme kan met behulp van een cilinderlens eenvoudig worden verholpen.

Terug naar het begin.

De aanpassing van uw “harde” lenzen:

Na een voorafgaand oogonderzoek, waarbij vooral gekeken wordt naar de traansamenstelling, bloedvaatjes, positie van oogleden etc. wordt met behulp van een keratometer, uw oogbolling gemeten. Deze maat is van belang voor de kromming van uw lens. Vervolgens krijgt u een aanpaslens in het oog. Deze meetlens, houdt u ca. 20 minuten in het oog, waarna over de lens heen enkele metingen worden gedaan. Met behulp van deze lens kan de contactlensspecialist uiteindelijk exact bepalen wat de juiste sterkte en pasvorm voor uw lens moet worden.

In overleg met u moet dan nog een keuze gemaakt worden in het soort van materiaal waar de lens van gemaakt moet worden. De contactlensspecialist kan u daarbij helpen. Vaak is het zo dat er voor het oog meerdere mogelijkheden in materiaalkeuze zijn. Zijn al deze gegevens bekend, dan worden de lenzen voor u gemaakt. De gemiddelde levertijd van contactlenzen bedraagt 3 werkdagen.

Terug naar het begin.

Het afleveren van de lenzen:

Wanneer uw lenzen eenmaal klaar zijn worden deze eerst nog gecontroleerd. Hoewel de na controle door de fabrikant gebeurt, is een extra controle nooit overbodig. Vervolgens wordt er met u een afspraak gemaakt. Dan leren wij u uitgebreid hoe u deze lenzen moet inzetten, uithalen en onderhouden. Als u hier bedreven genoeg in bent, mag u de lenzen mee nar huis nemen, en volgens een door de specialist opgesteld schema gaan dragen. De meeste contactlenzen draagt u na ongeveer een week de gehele dag. Dat wil dan nog niet zeggen dat u er al helemaal aan gewend bent, maar u heeft dan het grootste deel van de gewenning er op zitten.

Terug naar het begin.

De gewenning aan uw lenzen:

Heeft u het inzetten en uithalen van de lenzen onder de knie, dan is de rest aan u, en kunt u volgens schema uw lenzen gaan dragen. In het begin is het wellicht een beetje onwennig. U ziet misschien wat “waterig” af en toe wat schitteringen, waarbij het oog misschien een klein beetje gevoelig is voor zonlicht etc. Kortom, de gewenning gaat niet helemaal ongemerkt, maar u kunt de start met de lenzen best tijdens uw normale dagindeling opbouwen. Na ongeveer een week draagt u de lenzen een hele dag.

De nazorg op uw lenzen:

Vooral in de begin periode is een regelmatige controle noodzakelijk. Doorgaans wordt bij het afleveren van de lenzen direct een afspraak gemaakt voor een controle na 1 week. Bij voorkeur komt u op controle met uw lenzen in. De specialist doet dan een na controle op sterkte en pasvorm van de lenzen, en kan op al uw vragen een antwoord geven.Naar aanleiding van de bevindingen wordt een nieuwe afspraak gemaakt, meestal na 6 weken. Deze controle worden verder opgevoerd. Daarna worden uw lenzen en ogen halfjaarlijks door de contactlensspecialist gecontroleerd.