Contactlens vloeistof vormstabiele lenzenrigid-rgp-harde-lens

Vormstabiele, harde lenzen, zijn eenvoudig te onderhouden contactlenzen. Vaak is een alle-in-een vloeistof (MPS = multi purpose solution) al voldoende. Maar een regelmatige extra reiniging kan geen kwaad. Bovendien verhoogt het draagcomfort en levensduur van uw kostbare lenzen. Hier leest u meer over vloeistof voor vormstabiele lenzen. Leest u voor gebruik van de vloeistof ook de bijsluiter.

 

Onderhoud opties vormstabiele, harde lenzen:

  • Chemische reinigen (MPS)
  • Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)
  • Enzymatische reiniging
  • Zoutoplossing (NaCl 0,9%)
  • Intensiefreiniger

Chemische desinfectie bij vormstabiele, harde contactlenzen:

mps-vloeistof harde lenzen

Met een alles-in-een vloeistof voor harde lenzen wrijft u de lens voorzichtig, en spoel de lens goed af. U bewaart de lens in dezelfde vloeistof. Zorg wel dat de lens goed ondergedompeld in de vloeistof ligt. De volgende dag, lens nog even afspoelen en in het oog plaatsten. Eventueel doet u bij het inzetten nog een drupje vloeistof in de lens. Voor het afspoelen van de lens kunt u ook een zoutoplossing gebruiken, dat is veel voordeliger en net zo effectief.
Dit onderhoud kunt u aanvullen met maandelijkse enzymatische reiniging en minimaal 1x per week een intensief reiniging. Vergeet u niet regelmatig uw lenshouder te vervangen, want dit kan een bron van bacteriën worden. Wanneer u regelmatig de houder per 3 maanden vervangt, voorkomt u veel oogirritaties.

 

Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)

Dit systeem is een prima systeem voor vormstabiele lenzen. Gebaseerd op een dodende werking van waterstofperoxide (H2O2), hoeft u deze lens niet manueel te poetsen. U doet de lenzen in de speciale lenshouder die gevuld in met  de waterstofperoxide, en tijdens de nacht wordt de lens gereinigd en de vloeistof geneutraliseerd. Het reinigen/neutraliseren gebeurt met speciale tabletten een neutraliserende vloeistof of een zogenaamde katalysator. De katalysator is een speciale schijf die onderin de lenshouder zit. Bij de meeste systemen veranderd de kleur van de vloeistof wanneer het proces afgerond is. Dat duurt ongeveer 2-4 uur. U kunt de lens dan vanuit de vloeistof inzetten, maar beter is het om de lens nog even af te spoelen met zoutoplossing.

Een waterstofperoxide systeem is vrij van conserveringsmiddelen.

Enzymatische reiniging:

De eiwitten die zich in de traanfilm bevinden kunnen op termijn een aanslag op uw lenzen geven.  Daarom is een eiwitreiniger aan te raden.
Deze reiniger is speciaal bedoeld om eiwitaanslagen op de lens te verwijderen. De tablet lost eenvoudig op in zoutoplossing.

 

Zoutoplossing (NaCl 0,9%)

Zoutoplossing in niets anders dan gedestilleerd water met toegevoegd zout. Het zoutgehalte is gelijk aan die van de tranen. Hierdoor zijn er geen grote osmotische verschillen en kunt u de lenzen er veilig mee afspoelen en inzetten. Zoutoplossing is de vloeistof die ook bij het inzetten van scleralenzen kunt gebruiken.

 

Intensiefreiniger:Lens-opvang-matje

Met een intensief reiniger voor vloeistof vormstabiele lenzen, kunt u vuil als vetten, make-up resten etc. goed van de lenzen verwijderen. Gebruik bij vormstabiele, harde lenzen een abrasieve reiniger. Maar een zachte, milde reiniger werkt ook goed. Spoel de lenzen na gebruik zorgvuldig af zodat er geen zeepresten op de lens achterblijven.

 

Een zeer effectieve en snelle intensief reiniger voor vormstabiele lenzen:

Menicare Progent is een onderhoudsysteem waarbij de lens met 2 vloeistoffen een extra reiniging krijgt. Zeer effectief, snel en eenvoudig. Bovendien geschikt voor alle soorten vormstabiele, harde contactlenzen, nachtlenzen , scleralenzen etc.
Voor een optimale verwijdering van proteine en vervuilingen aan het lensoppervlak. Bijzonder effectief tegen besmetting met bacteriën, schimmels, acanthamoeba, virussen en ..
De vormstabiele contactlenzen worden in een bijgesloten lenshouder geplaatst. Vul de lenshouder gelijktijdig met vloeistof A en vloeistof B uit de ampullen. Deksel op de vloeistof, licht schudden en met 30 minuten is de reiniging klaar.menicare-Progent
Gebruikt u dit system bij scleralenzen, gebruik dan een speciale lenshouder voor scleralenzen (niet bijgeleverd).

 

Waarschuwing:

 

Wanneer u nog meer vragen heeft over vloeistof voor harde lenzen, dan horen wij dat graag van u. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, kunt u ook via ons gratis webcam inloopspreekuur