Water en contactlenzen, een gevaarlijke combinatie:

 

Veel mensen die contactlenzen dragen weten niet dat contactlenzen en water een risico vormen. Maar zelfs tijdens het douchen met contactlenzen in, zwemmen of het gebruik van contactlenzen in een bubbelbad, sauna of binnen zwembad loopt u risico op ontstekingen.

Ooginfecties door de waterparasiet ‘Acanthamoeba’ komen praktisch alleen voor bij dragers van contactlenzen.

In het water komt een voor het oog, zeer schadelijke parasiet voor, de acanthamoeba. de parasiet kan zich in hard water vermenigvuldigen omdat daar meer kalk inzit. Deze kan zich in uw zachte contactlens nestelen, en bij een kleine oogbeschadiging een zeer ernstige oogontsteking veroorzaken.
Zodoende vormt zwemmen met zachte contactlenzen een risico voor het krijgen van Acanthamoeba-keratitis.
Acanthamoeba-keratitis kan in verband worden gebracht met het dragen van contactlenzen, vooral zachte, maar ook harde lenzen. Maar ook een trauma of een beschadiging aan het oogoppervlak kan de oorzaak zijn van deze infectie.
Deze parasiet kan een zeer ernstige vorm van ooginfectie genaamd Acanthamoeba keratitis, die vaak erg pijnlijk en moeilijk te behandelen is. Hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt, kan dit type infectie leiden tot de noodzaak van een hoornvliestransplantatie of blindheid.

 

Voor contactlensdragers is het aan te raden om de lenzen te verwijderen voordat u gaat douchen, zwemmen of een sauna etc. te gebruiken. Bovendien mogen contactlenzen nooit worden afgespoeld of opgeslagen in water. Het is ook belangrijk om handen te wassen en goed af te drogen ruim voordat lenzen worden gehanteerd en om contactlens materialen zoals contactlens doosjes, lenszuigertjes, pincetten etc. te reinigen met een chemische oplossing. Gebruik hiervoor contactlens bewaarvloeistof in plaats van met water om te voorkomen dat de lenzen vervuilen met bacteriën die in water voorkomen.
Voor degenen die actief betrokken zijn bij zwemmen of andere watersporten en zich zorgen willen maken dat ze goed genoeg kunnen zien zonder lenzen te dragen, kan een zwembril een goede optie zijn. Maar misschien is zelfs een andere vorm van gezichtscorrectie, zoals ortho-k lenzen of een ooglaser behandeling een optie voor u.

 

Als water contactlenzen om welke reden dan ook raakt, schakel ze dan zo snel mogelijk uit. Gooi ze weg, of reinig ze en desinfecteer ze voordat u ze weer draagt. Hittedesinfectie (uitkoken) is het effectiefst, maar niet alle contactlenzen zijn hiertegen bestand. Wel dienen de contactlensdoosjes regelmatig met heet (> 70°C) water schoongemaakt te worden. Dit kan helpen om het risico op infectie te verminderen, maar deze aanbevelingen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke tests. De veiligste optie is om contactlenzen uit de buurt van water te houden.

In het water van een zwembad worden chemicaliën (chloor) toegevoegd om bacteriën in toom te houden. Ondanks dat, bevinden er zich veel verontreinigingen in het water waarvoor deze toevoegingen geen bescherming bieden. Na een dag in het water, ook in het zeewater zijn de ogen vaak wat rood en geïrriteerd. Dat herstelt zich meestal snel en zonder nadelige gevolgen.

Zacht lenzen werken als een spons, en nemen deze vervuiling snel op. Een kleine beschadiging aan het oog kan dan al snel een forse oogontsteking opleveren. Heeft u toch met in gezwommen, doe deze na het zwemmen direct uit en geef ze een grondige ontsmetting en desinfectie behandeling, of gooi ze weg (eendaagse lenzen).

Heeft u na het zwemmen rode, branderige ogen dan helpt een bevochtigingsdruppel om uw oog tot rust te brengen. Ga uw lenzen pas dragen wanneer de ogen weer goed aanvoelen.

Nemen de klachten toe, blijft u wazig zien of wanneer de ogen pijnlijk blijven; dan snel naar de oogspecialist. Beslist geen lenzen inzetten !