Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Contactlenzen & Water

/Contactlenzen & Water
Contactlenzen & Water 2017-11-18T11:29:50+00:00

Water en contactlenzen, een gevaarlijke combinatie :

Veel mensen die contactlenzen dragen weten niet dat contactlenzen en water een risico vormen. Zelfs tijdens het douchen met contactlenzen , zwemmen of het gebruik van contactlenzen in een bubbelbad, sauna of ..
Water kan kiemen voor de ogen introduceren door contactlenzen.
Bij zachte contactlenzen kan door water en waterdamp de vorm van de lens veranderen, waardoor de lens niet goed meer op het oog past. Daardoor gaat de lens verschuiven, en u gaat er slecht mee zien.
Behalve de comfortproblemen, loopt u een risico op een serieuze beschadiging van het hoornvlies, waardoor het voor bacteriën makkelijker wordt om in het oog te komen en een infectie te veroorzaken.
Het meeste water is niet kiemvrij. Er zijn veel verschillende soorten bacteriën in het water die ooginfecties kunnen veroorzaken, maar een bijzonder gevaarlijke ziekteverwekker genaamd Acanthamoeba. Deze wordt vaak aangetroffen in kraanwater, zeewater, al dan niet gechloreerd zwemwater, bronwater en andere waterbronnen. Maar ook uit aarde, lucht en uit verschillende planten en dieren.

Acanthamoeba keratitis:

Zodoende vormt zwemmen met zachte contactlenzen een risico voor het krijgen van Acanthamoeba-keratitis
Acanthamoeba-keratitis kan in verband worden gebracht met het dragen van contactlenzen, vooral zachte, maar ook harde lenzen. Maar ook een trauma kan de oorzaak zijn.
Deze parasiet kan een zeer ernstige vorm van ooginfectie genaamd Acanthamoeba keratitis, die vaak erg pijnlijk en moeilijk te behandelen is. Hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt, kan dit type infectie leiden tot de noodzaak van een hoornvliestransplantatie of blindheid.

Houd daarom contactlenzen uit de buurt van water:

Voor contactlensdragers is het aan te raden om de lenzen te verwijderen voordat u gaat douchen, zwemmen of een sauna etc. te gebruiken. Bovendien mogen contactlenzen nooit worden afgespoeld of opgeslagen in water. Het is ook belangrijk om handen te wassen en goed af te drogen ruim voordat lenzen worden gehanteerd en om contactlens materialen zoals contactlens doosjes, lenszuigertjes, pincetten etc. te reinigen met een chemische oplossing. Gebruik hiervoor contactlens bewaarvloeistof in plaats van met water om te voorkomen dat de lenzen vervuilen met bacteriën die in water voorkomen.
Voor degenen die actief betrokken zijn bij zwemmen of andere watersporten en zich zorgen willen maken dat ze goed genoeg kunnen zien zonder lenzen te dragen, kan een zwembril een goede optie zijn. Maar misschien is zelfs een andere vorm van gezichtscorrectie, zoals ortho-k lenzen of een ooglaser behandeling een optie voor u.
Als water contactlenzen om welke reden dan ook raakt, schakel ze dan zo snel mogelijk uit. Gooi ze weg, of reinig ze en desinfecteer ze voordat u ze weer draagt. Hittedesinfectie (uitkoken) is het effectiefst, maar niet alle contactlenzen zijn hiertegen bestand. Wel dienen de contactlensdoosjes regelmatig met heet (> 70°C) water schoongemaakt te worden. Dit kan helpen om het risico op infectie te verminderen, maar deze aanbevelingen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke tests. De veiligste optie is om contactlenzen uit de buurt van water te houden.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.