Contactlens vloeistof hybride lenzen

Hybride lenzen bestaan uit een zachte contactlens, met in het midden een vormstabiele harde lens. Bij deze lens kunt u geen vloeistoffen gebruiken die alleen voor vormstabiele lenzen geschikt zijn. Hybride lens ClearKone

  • Onderhoud opties bij hybride lenzen:
  • Chemische reinigen (MPS)
  • Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)
  • Enzymatische reiniging
  • Zoutoplossing (NaCl 0,9%)
  • Intensiefreiniger

 

Chemische desinfectie, d.m.v. een alles-in-een vloeistof (MPS) voor zachte lenzen:

Met deze vloeistof wrijft u de lens voorzichtig, en spoel de lens goed af. Hierin kunt u de lens vervolgens bewaren. Zorg wel dat de lens goed ondergedompeld  inde vloeistof ligt. De volgende dag, lens nog even afspoelen en in het oog plaatsten. Ook hiervoor gebruikt u uw alles-in-een vloeistof. Voor het afspoelen van de lens kunt u ook een zoutoplossing gebruiken, dat is veel voordeliger en net zo effectief. 
Dit onderhoud kunt u aanvullen met de enzymatische reiniging en een intensief reiniging.
Let op dat bij het poetsen van de hybride lens de overgang van de ‘zachte kraag’ naar de ‘harde kern’ een kwetsbaar punt is.

 

Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide):

Voor de dagelijkse reiniging is oxydatieve desinfectie het meest geschikt voor hybride lenzen. Gebaseerd op een dodende werking van waterstofperoxide (H2O2), hoeft u deze lens niet manueel te poetsen. U doet de lenzen in de speciale lenshouder die gevuld in met  H2O2, en gedurende de nacht wordt de lens gereinigd en de vloeistof geneutraliseerd. Het reinigen/neutraliseren gebeurt met speciale tabletten, een neutraliserende vloeistof of een katalysator. Het totale proces duurt 2-4 uur. Bij de meeste systemen veranderd de kleur van de vloeistof wanneer het proces afgerond is. U kunt de lens dan vanuit de vloeistof inzetten, meer beter is het om de lens nog even af te spoelen met zoutoplossing.
Een waterstofperoxide systeem is vrij van conserveringsmiddelen. Van deze vloeistof zijn ook handige reisverpakkingen verkrijgbaar, dus ook geschikt tijdens de korte trip.

 

Enzymatische reiniging:

Deze reiniger is bedoeld om eiwitaanslagen op de lens te verwijderen. De tablet lost eenvoudig op in zoutoplossing. Daarna de waterstofperoxide reiniging.Eiwit-proteïne-tabletten

 

Zoutoplossing (NaCl 0,9%):

Zoutoplossing in niets anders dan gedestilleerd water met toegevoegd zout. Een eenvoudige en voordelige vloeistof. Omdat het zoutgehalte is gelijk aan die van de tranen, zijn er geen grote osmotische verschillen en kunt u de lenzen er veilig mee afspoelen en inzetten. Vanwege de kosten van deze vloeistof is het een ideale afspoelvloeistof voor alle lenzen. De vloeistof is beschikbaar in flessen en conserveringsvrije pipetten.

 

Intensiefreiniger

Met een intensief reiniger, kunt u vuil als vetten, make-up resten etc. goed van de lenzen verwijderen. Gebruik bij hybride lenzen uitsluitend een reiniger die geschikt is voor zachte contactlenzen, dus geen abrasieve reiniger. Spoel de lenzen na gebruik zorgvuldig af met zoutoplossing. Voer na deze extra reiniging de waterstofperoxide reiniging uit.
Als u nog meer informatie nodig heeft, dan kunt u gerust even contact met ons opnemen.