Maken van een oogafdruk:
Wanneer is een oogafdruk noodzakelijk:
Bij bijzonder oogvormen, of speciale toepassingen wordt bij Jan de Groot Kontaktlenzen een afdruk van het oog gemaakt. Dit gebeurt met een aangepaste oogschelp met behulp van pasta. Aan de hand van deze afdruk is de vorm van een groot deel van het oog tot op de kleinste details in beeld te brengen.
De gegevens worden via met behulp van een computerprogramma volledig inzichtelijk zodat daar een sclerale lens mee gemaakt kan worden die de meest gunstige pasvorm of eigenschappen voor dat oog hebben. Zo kan een reservoirfunctie, wat vooral bij droge ogen, (Sjogren sydroom) een belangrijke rol speelt naar inzicht worden aangepast.
Maar een contactlens, gemaakt d.w.v. een oogafdruk, kan ook de oplossing zijn bijvoorbeeld bij 3-9 uur pinguecula, extreme vervormingen aan het oogoppervlak, pterygium (als het slijmvlies (bindvlies) in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien), en keratoconus.
Alle mogelijke sterktes en ook correctie van sferische aberraties kunnen in deze contactlens worden verwerkt. Dus niet alleen een perfecte pasvorm, maar ook een optimale sterkte correctie.
Het maken van een oogafdruk is een secuur werkje, Jan de Groot is hierin gespecialiseerd. Het maken van de feitelijke afdruk is een kwestie van een paar minuten, en volledig pijnloos. In de regel wordt het oogoppervlak hierbij verdoofd, maar soms is dat niet eens nodig. Met behulp van een speciale gietmal werd voorheen de oogafdruk gemaakt, maar inmiddels geven 3-D laserscans een snellere en vaak nog betere uitkomst.
Dan wordt de kwaliteit van de impressie wordt beoordeeld en kan er een tegenafdruk gemaakt worden.
Bij het maken van een tegenafdruk, wordt gebruik gemaakt van 3-D topografie, waarmee met uiterste precisie het volledige oogoppervlak in beeld wordt gebracht. Wanneer de resultaten goed zijn, dan wordt er aan de hand van deze gegevens in de ideale pasvorm een aanpaslens gemaakt.
Deze lens is alleen bedoeld voor het optimaliseren van de gegevens. Dus voor het bepalen van de juiste sterktes en voor eventuele wijzigingen in de pasvorm. Zijn deze waardes bepaald, dan volgt de productie van de definitieve lens. Het maken van en afdruk is in de meeste situaties niet nodig om tot een goed resultaat te komen voor een optimale aanpassing van speciale lenzen (meestal scleralenzen of prothese lenzen). Wij hebben een uitgebreide serie lenzen die bedoelt zijn als aanpaslenzen om tot een goed resultaat te komen.
Niets om tegenop te zien, maar zinvol bij bepaalde omstandigheden.