Contactlenzen voor kleine en grote huisdieren
Contactlenzen bij dieren ?
De dierenarts gebruikt ook voor kleine en grote huisdieren, recreatie-, en gezelschapsdieren wel eens contactlenzen. Niet zozeer om het zicht te verbeteren, maar vaak om te gebuiken als een oogverband.
Waarom contactlenzen bij dieren ?
De toepassingen van lenzen bij dieren zijn goed vergelijkbaar met humane situaties.
Want ook bij dieren komen corneale erosies (beschadigingen aan het oogoppervlak) voor waarbij een zogenaamde bandagelens als een pleister kan fungeren om zo de irritatie te onderdrukken en de genezing te bevorderen. Uw arts of optometrist kan deze beschermende contactlenzen bij alle recreatiedieren/gezelschapsdieren plaatsen. Zo’n contactlens blijft gedurende de herstelperiode van het oog zitten (permanent wear) en hoeft dus niet worden gewisseld. het gaat hierbij om zachte contactlenzen. Die zijn makkelijk te verdragen en weinig gevoelig voor stof en vuil onder de lens.
Headshaking syndroom en lenzen

Een aandoening die bij paarden vaak voorkomt is het zogenaamde headshaking syndroom waarbij het paard met regelmaat met zijn hoofd schudt. Headshaking syndroom komt vaker voor in het voorjaar en de zomer en dan vooral op zonnige dagen. Een bescherming tegen het overmatige licht geeft verminderd de meeste klachten, zodat een sterkte relatie met een te hoge dosis zonlicht (uv-licht) verondersteld wordt.

Wij maken de donker kleur op de paardenlens, die u hiernaast op de afbeelding ziet, in eigen atelier. Paardenlenzen, lenzen voor kat of hond kunnen wij in vrijwel alle kleuren leveren.
Maar contactlenzen bij dieren kunnen ook als medicatie drager fungeren; een zachte contactlens neemt bijvoorbeeld snel stoffen (lees medicijnen) op die weer langzaam vrijgegeven worden aan het oog, tijdens het dragen.(1)
Lenzen bij allergische reacties:
Een zachte contactlens gedraagt zicht al een beschermend laagje over de cornea. Zo kan het oogoppervlak afgeschermd worden waardoor het een buffer vormt tegen ondermeer seizoensgebonden oogallergieën. Zachte contactlenzen voor dieren, worden tot diameters van 35 mm gemaakt, zo is er een heel groot deel van een oog te beschermen. Daarmee heeft uw arts en optometrist ruime opties met deze contactlenzen. Wanneer u op zoek bent naar andere toepassingen, dan kunt u ons bereiken, wij zijn u graag van dienst.
Andere toepassingen van contactlenzen bij dieren

Corneale ulceraties: om pijnprikkels te verminderen, en een stabiele traanfilm op de aangedane plek op het hoornvlies te verzorgen, om de wondheling te bevorderen.
Bij cornea oedeem: Bij zwelling van het hoornvlies ( b.v. bij Fuchs dystrophie) kan een contactlens er toe bijdragen dat de pijn verminderd het contrast verbeterd, en schitteringen en lichtschuwheid verminderen.
Ingroeiende oogharen (trichiasis) bij bijvoorbeeld een entropion: hierbij geeft contactlens een directe pijnvermindering bij dieren. Want de lens voorkomt dat de ingroeiende ooghaartjes in contact komen met het oogoppervlak. Een ander voorbeeld zijn gekleurde lenzen:
Donkere lenzen bieden bescherming bij dieren tegen overtollig licht: Lenzen kunnen in vrijwel alle kleuren geleverd worden.
Voor alle huisdieren zijn er passende lenzen; zo zijn er contactlenzen verkrijgbaar voor onder andere andere hond en kat,
paard en pony. Want ook contactlenzen voor dieren zijn in allerlei soorten en maten te leveren.
De aanpassing contactlenzen bij dieren

Zowel honden, paarden als katten hebben een zogenaamd “derde ooglid”. Dit is een uitgroeisel van het bindvlies en bevindt zich in de binnenste ooghoek. Het is te zien als een roze vlies en heeft ook een beschermende functie.
Naast grootte en curve bepaling van het oog, wordt met een handmicroscoop de gezondheid van het oog beoordeeld. Vervolgens kan de contactlens geplaatst worden. Vaak is hiervoor, in samenwerking met de dierenarts, een roesje nodig. Na enkele uren wordt de pasvorm van de lens op het oog gecontroleerd.
De lens kan zonder dat deze verwijderd hoeft te worden 2-4 weken in het dieren oog gedragen worden. De dierenarts of optometrist moet wel regelmatige het oog en de contactlens controleren. Dat kan eenvoudig met een hand-held biomicroscoop..
Voor het verwijderen van de lens kan een lensremover worden gebruikt, maar het kan ook eenvouding met de schone vingertoppen.
Wanneer de lens tussentijds wordt verwijderd en schoongemaakt, dan is de levensduur van een lens 3-4 maanden.
Zoals eerder beschreven neemt een zachte contactlens gemakkelijk vloeistof, vervuiling etc uit het traanvocht op. Met gebruik van oogdruppels, zalven en medicatie moet hiermee terdege rekening worden gehouden. Want het kan zorgen voor verkleuring maar ook een ongewenste opeenhoping van medicatie in de contactlens.
Controle en nazorg bij contactlenzen voor dieren:
De dierenarts of optometrist-contactlenspecialist controleert de contactlens regelmatig. Bovendien is dan is het effect van de lens op de aandoening van het oog goed te beoordelen. Wanneer een lens voor langere tijd gedragen moet worden, is een regelmatige vervanging van de lens nodig. Na enige tijd gaat de lens vervuilen en zou het oog daardoor geirriteerd kunnen raken. Door de lens wekelijks/maandelijks te vervangen kan dit worden voorkomen. Uw contaclensspecialist kan u bij een gunstig vervangschema adviseren. Door invloeden van buitenaf kan de lens op het oog wel wat uitdrogen. Wanneer het nodig is kan de lens in het oog met een bevochtigingsdruppel extra ‘nat’ gehouden worden.
Heeft u nog vragen
Naast alle bovenstaande informatie zijn ook het onderhoud, bewaardoosjes, het inzetten en uitnemen van lenzen etc. nog niet aan bod gekomen. Om uw vragen en opmerkingen te beantwoorden, ben ik beschikbaar.
Neem dan, graag tijdens kantooruren, contact met mij op via onderstaand telefoonnummer, ik sta u graag met raad en daad terzijde.
Voor spoed situaties, zijn er in de praktijk in Hurdegaryp enkele contactlenzen voor paarden, pony’s en kleinere huisdieren in voorraad. Wanneer het nodig is, kunnen deze dezelfde dag nog worden verstuurd op opgehaald.
+31511-472486
Referenties:
1. Wheeler JC, Woods JA, Cox MJ, Cantrell RW, Watkins FH, Edlich RF. Evolution of hydrogel polymers as contact lenses, surface coatings, dressings, and drug delivery systems. J Long Term Eff Med Implants. 1996;6(3-4):207-17