Contactlenzen voor kleine en grote huisdieren
Contactlenzen bij dieren ?
Waarom contactlenzen bij dieren ?
Headshaking syndroom en lenzen
Een veelvoorkomende aandoening bij paarden is het headshaking syndroom, waarbij het paard regelmatig met zijn hoofd schudt. Dit syndroom komt vooral voor in de lente en zomer, met een piek op zonnige dagen. Overmatige blootstelling aan zonlicht, met name UV-licht, lijkt een belangrijke rol te spelen in de klachten. Het dragen van beschermende, donker gekleurde contactlenzen kan de symptomen aanzienlijk verminderen.
Jan de Groot Kontaktlenzen heeft ruime ervaring met het aanpassen, vervaardigen en controleren van deze lenzen voor paarden met headshaking syndroom. In ons eigen atelier maken we de donkergekleurde lenzen, zoals weergegeven op de afbeelding. We kunnen lenzen voor paarden, katten en honden in vrijwel alle kleuren leveren.
Daarnaast kunnen contactlenzen bij dieren ook fungeren als medicijndrager. Een zachte contactlens kan snel stoffen, zoals medicijnen, opnemen en deze geleidelijk vrijgeven aan het oog tijdens het dragen. Dit biedt een effectieve oplossing voor diverse oogproblemen bij huisdieren.
Lenzen bij allergische reacties:
Een zachte contactlens fungeert als een beschermend laagje over de cornea. Hierdoor schermt het oogoppervlak af en biedt het een buffer tegen seizoensgebonden oogallergieën. Voor dieren worden zachte contactlenzen vervaardigd met diameters tot 35 mm, zodat een groot deel van het oog beschermd is. Dit biedt uw arts en optometrist diverse opties voor effectieve bescherming en behandeling.
Als u op zoek bent naar andere toepassingen of specifieke oplossingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u te helpen en al uw vragen te beantwoorden. Ons team is deskundig en toegewijd aan het bieden van de beste zorg voor uw huisdier.
Andere toepassingen van contactlenzen bij dieren
De aanpassing contactlenzen bij dieren
Zowel honden, paarden als katten hebben een derde ooglid, een uitgroeisel van het bindvlies dat zich in de binnenste ooghoek bevindt. Dit roze vlies heeft een belangrijke beschermende functie voor het oog. Bij het aanmeten van een contactlens is het essentieel om de grootte en curve van het oog te bepalen. Een handmicroscoop helpt daarbij om de algehele gezondheid van het oog te beoordelen, voordat de contactlens wordt geplaatst.
Soms is er in samenwerking met de dierenarts, in eerste instantie een roesje nodig om het proces zo comfortabel mogelijk te maken voor het dier. Na enkele uren controleren we de pasvorm van de lens op het oog. De lens kan 2 tot 4 weken in het oog blijven zonder dat deze verwijderd hoeft te worden, maar regelmatige controles door de dierenarts of optometrist zijn noodzakelijk. Dit kan eenvoudig met een handheld biomicroscoop.
Voor het verwijderen van de lens gebruiken we een lensremover of de schone vingertoppen. Bij tussentijdse verwijdering en reiniging kan de levensduur van de lens oplopen tot 3 tot 4 maanden. Let op: zachte contactlenzen nemen gemakkelijk vloeistoffen en vervuilingen uit het traanvocht op. Het gebruik van oogdruppels, zalven en medicatie kan leiden tot verkleuring en ongewenste opeenhopingen in de lens, dus dit moet zorgvuldig worden overwogen.
Controle en nazorg bij contactlenzen voor dieren:
Inzetten en uitnemen van contactlenzen bij dieren
Het inzetten en uitnemen van een zachte contactlens bij een paard verschilt niet veel van het proces bij de mens, hoewel de grotere oogbol van het paard een hulpmiddel vereist om de grote lens op de juiste manier te plaatsen. Een praktische manier is om de lens van ongeveer 35 mm op drie vingers te leggen, wat na enige oefening goed te doen is.
Het is echter belangrijk om hulp in te schakelen om het dier rustig te houden. Soms wordt eerst een roesje gebruikt om het proces gemakkelijker te maken, maar na wat oefening kan dit vaak zonder.
Het uitnemen van de lens gebeurt op dezelfde manier als bij iedere zachte lens. Als het om een bandagelens gaat, betreft het meestal een eenmalige en tijdelijke handeling, waarvoor vaak wel een roesje nodig is. Bij regelmatiger gebruik, bijvoorbeeld bij het head-shaking syndroom, kan de lens ook zonder roesje goed worden gedragen.