Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Contactlenzen bij dieren

/Contactlenzen bij dieren
Contactlenzen bij dieren 2017-09-24T08:33:38+00:00
 
 

Contactlenzen voor kleine en grote huisdieren

 
 
Ook voor kleine en grote huisdieren, recreatie-, en gezelschapsdieren worden er contactlenzen gebruikt.
De toepassingen bij dieren zijn goed vergelijkbaar met humane situaties.
Want ook bij dieren komen corneale erosies (beschadigingen aan het oogoppervlak) voor waarbij een zogenaamde bandagelens als een pleister kan fungeren om zo de irritatie te onderdrukken en de genezing te bevorderen. Deze beschermende contactlenzen kunnen bij alle recreatiedieren/gezelschapsdieren worden geplaatst. De contactlens blijft gedurende de herstelperiode van het oog zitten (permanent wear) en hoeft dus niet worden gewisseld.
 
Gegevens verzamelen over paarden oog door JGK.
 
Headshaking is een syndroom wat met vaak bij paarden voorkomt en waarbij het paard met regelmaat met zijn hoofd schudt. Headshaking syndrome komt vaker voor in het voorjaar en de zomer en dan vooral op zonnige dagen. Een bescherming tegen het overmatige licht geeft verminderd de meeste klachten, zodat een sterkte relatie met een te hoge dosis zonlicht (uv-licht) verondersteld wordt.
Paardenlens 32 mm gekleurd toepassing: head shaking sydroomDonker gekleurde contactlenzen doen in dit geval wonderen. Jan de Groot Kontaktlenzen heeft ervaring met het aanpassen, vervaardigen, plaatsen en controleren van deze donkere lenzen bij paarden.
De donker kleur op de paardenlens, die u hiernaast op de afbeelding ziet, wordt in eigen atelier aangebracht. Paardenlenzen, lenzen voor kat of hond kunnen in vrijwel alle kleuren geleverd worden. 
Maar contactlenzen kunnen ook als medicatie drager fungeren; een zachte contactlens neemt bijvoorbeeld snel stoffen (lees medicijnen) op die weer langzaam vrijgegeven worden aan het oog, tijdens het dragen.(1)
 

Lenzen bij allergische reacties:

Een zachte contactlens gedraagt zicht al een beschermend laagje over de cornea. Zo kan het oogoppervlak afgeschermd worden waardoor het een buffer vormt tegen ondermeer seizoensgebonden oogallergien.
 
 

Andere toepassingen van contactlenzen bij dieren:

Uitnemen van een lens bij een paard.
 
Corneale ulceraties: om pijnprikkels te verminderen, en een stabiele traanfilm op de aangedane plek op het hoornvlies te verzorgen, om de wondheling te bevorderen.
Bij cornea oedeem: Bij zwelling van het hoornvlies ( b.v. bij Fuchs dystrophie) kan een contactlens er toe bijdragen dat de pijn verminderd het contrast verbeterd,  en schitteringen en lichtschuwheid verminderen.   
Ingroeiende oogharen (trichiasis) bij bijvoorbeeld een entropion: hierbij geeft contactlens een directe pijnvermindering bij dieren.
Donkere lenzen bieden bescherming bij dieren tegen overtollig licht: Lenzen kunnen in vrijwel alle kleuren geleverd worden.
 
Voor alle huisdieren zijn er passende lenzen; zo zijn er contactlenzen verkrijgbaar voor onder andere andere hond en kat,
paard en pony.
 
Donkere kleurlens in een paardenoog.

Hoe gaat een aanpassing in z’n werk:

Zowel honden, paarden als katten hebben een zogenaamd “derde ooglid”. Dit is een uitgroeisel van het bindvlies en bevindt zich in de binnenste ooghoek. Het is te zien als een roze vlies en heeft ook een beschermende functie.
 
Naast grootte en curve bepaling van het oog, wordt met een handmicroscoop de gezondheid van het oog beoordeeld. Vervolgens kan de contactlens geplaatst worden. Vaak is hiervoor, in samenwerking met de dierenarts, een roesje nodig. Na enkele uren wordt de lens gecontroleerd.
De lens kan zonder dat deze verwijderd hoeft te worden 2-4 weken in het dieren oog gedragen worden, waarbij een regelmatige controle wel noodzakelijk is.
Voor het verwijderen van de lens kan een lensremover worden gebruikt.
Wanneer de lens tussentijds wordt verwijderd en schoongemaakt, dan is de levensduur van een lens 3-4 maanden.
 
Zoals eerder beschreven neemt een zachte contactlens gemakkelijk vloeistof, vervuiling etc uit het traanvocht op. Met gebruik van oogdruppels, zalven en medicatie moet hiermee terdege rekening worden gehouden. Het kan zorgen voor verkleuring maar ook een ongewenste opeenhoping van medicatie in de contactlens.
 

Heeft u vragen ?

Neem graag tijdens kantooruren contact met mij op via onderstaand telefoonnummer, ik sta u graag met raad en daad terzijde.
Voor spoed situaties, zijn er in de praktijk in Groningen enkele contactlenzen voor paarden, pony’s en kleinere huisdieren in voorraad.
+3150-5790220
 

Referenties:

1. Wheeler JC, Woods JA, Cox MJ, Cantrell RW, Watkins FH, Edlich RF. Evolution of hydrogel polymers as contact lenses, surface coatings, dressings, and drug delivery systems. J Long Term Eff Med Implants. 1996;6(3-4):207-17

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.