Rode ogen: 

Oorzaken van rode ogen:

Wanneer het witte gedeelte van uw oog rood, geïrriteerd, branderig is,verdient het extra aandacht. Rode ogen komt bij contactlens drager vaker voor. Jeukt het erg of er komt veel vuil uit het oog in de vorm van een pusachtige of waterige afscheiding, dan gaat het vaak om tamelijk onschuldige oorzaken zoals:
Een ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis), is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. De oorzaak hiervan is vaak een virus infectie, een bacterie of een allergie.
Als u met bijtende stoffen aan het werk bent, of in een sterk stoffige ruime, dan kunnen deze de ogen ook sterk irriteren en eveneens een rood oog veroorzaken.
De ontsteking aan de randen van de oogleden noemt met een blepharitis. Deze vorm van ooglidrand ontsteking kan ook een rood en geïrriteerd oog veroorzaken. Vaak gaat dit gepaard met kleine korstjes bij de basis van de wimpers en jeukerige ooglidrandjes.
Wanneer er een vuiltje (corpus alienum) plotseling in het oog vliegt, kan dat een sterk geïrriteerd en rood oog veroorzaken. Hierdoor gaat het oog sterk tranen. Vaak spoelt het vuiltje er dan wel uit, anders is ingrijpen beslist noodzakelijk.
Een bloedinkje direct onder het bindvlies (subconjuctivale bloeding) van het oog kan vaak ontaarden in een intensief bloed doorlopen rood oog. Vaak zonder dat dit pijn geeft of dat u minder gaat zien. Het kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld zwaar tillen, hard niezen, hoge bloeddruk, een voorwerp in het oog en het gebruik van bloed verdunnende middelen. Hoewel het er erg heftig uit ziet, is het minder gevaarlijk dan het lijkt.

 

 Andere oorzaken van rode ogen:

Door droogte (keratitis sicca) kunnen, naast rode ogen, de ogen sterk geïrriteerd en zanderig, branderig aanvoelen. Hierdoor gaat u wat minder zien en heeft u meer last van het zonlicht. In een enkel geval kan het zijn dat uw ogen flink waterig zijn, maar dat u toch het gevoel van een droog oog heeft.
Een plotseling rood en sterke en heftig pijnlijk oog, waarbij u ook veel minder gaat zien, kan een gevolg zijn van een plotseling verhoogde oogdruk (acuut glaucoom). In dat geval is de afvoer van het oogvocht in het oog verstopt en loopt de druk in het oog op. Dit is zeer pijnlijk, u gaat plotseling slechter zien, het oog is sterk rood, u ziet halo’s (lichtcirkels) om lampen en u kunt er misselijk en onwel van worden.
Reden om onmiddellijk in te laten grijpen door uw oogarts.
Een klein geel of witachtig verheven knobbeltje naast het gekleurde deel (iris) van het oog duidt vaak op een pinguequla. Dit geeft over het algemeen geen klachten. Soms ziet u deze pinguequla aan het einde van de dag wat geler worden.
Een hordeolum (stijg) is een infectie aan het ooglid. Daardoor zijn een of meerdere smeerkliertjes van de oogharen of kliertjes in de oogleden geïnfecteerd. Meestal door een stafylokokken bacterie. In eerste instantie voelt een pinguequla pijnlijk aan en wordt het ooglid enigszins dik. Later kan een hard, maar niet pijnlijk bobbeltje (chalazion) ontstaan.

 

Wat te doen bij een rood oog:

Bij twijfel is het van belang dat u bij een rode ogen zo snel mogelijk uw contactlenzen uitdoet en uw oog laat onderzoeken.