Contactlens vloeistof sclera & keratoconus lenzen

Scleralenzen en keratoconuslenzen zijn qua materiaal te vergelijken met vormstabiele harde contactlenzen. Tenzij u een hybride keratoconuslens draagt. Bij de hybride keratoconuslens kunt u geen vloeistoffen gebruiken die alleen voor vormstabiele lenzen geschikt zijn. Volg voor onderhoud van de hybride keratoconuslens deze koppeling. Voor scleralenzen zijn er speciale lenshouders beschikbaar. U vindt ze in onze webwinkel.

 

Onderhoud opties bij scleralenzen en keratoconuslenzen:

  • Chemische reinigen (MPS)
  • Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)
  • Enzymatische reiniging
  • Zoutoplossing (NaCl 0,9%)
  • Intensiefreiniger

Chemische desinfectie met een alles-in-een vloeistof bij scleralenzen en keratoconuslenzen:

Met deze vloeistof wrijft u de lens voorzichtig, en spoel de lens goed af. Hierin kunt u de lens vervolgens bewaren. Zorg wel dat de lens goed ondergedompeld  in de vloeistof ligt. De volgende dag, lens nog even afspoelen en in het oog plaatsten. Voor de keratoconuslens gebruikt u uw alles-in-een vloeistof (MPS). Voor het afspoelen van de lens kunt u ook een zoutoplossing gebruiken, dat is veel voordeliger en net zo effectief.  De inzetvloeistof bij de scleralens is bij voorkeur een zoutoplossing (NaCl 0.9%)
Dit onderhoud kunt u aanvullen met maandelijkse enzymatische reiniging en minimaal 1x per week een intensief reiniging.

 

Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)

Dit systeem is het meest geschikt voor Scleralenzen en keratoconuslenzen. Gebaseerd op een dodende werking van waterstofperoxide (H2O2), hoeft u deze lens niet manueel te poetsen. Voor de scleralenzen is er speciale lenshouder ontwikkelt, waar een lens in past met een diameter tot 25 mm. Deze lenshouder kunt u ook bij het waterstofperoxide systeem gebruiken. U doet de lenzen in de speciale lenshouder die gevuld in met  H2O2, en gedurende de nacht wordt de lens gereinigd en de vloeistof geneutraliseerd. Het reinigen/neutraliseren gebeurt met speciale tabletten of een neutraliserende vloeistof. Het totale proces duurt 2-4 uur. Bij de meeste systemen veranderd de kleur van de vloeistof wanneer het proces afgerond is. U kunt de lens dan vanuit de vloeistof inzetten, maar beter is het om de lens nog even af te spoelen met zoutoplossing.
Een waterstofperoxide systeem is vrij van conserveringsmiddelen.

 

Enzymatische reiniging:

Deze reiniger is bedoeld om eiwitaanslagen op de lens te verwijderen. De tablet lost eenvoudig op in zoutolossing. Daarna de waterstofperoxide reiniging.

 

Zoutoplossing (NaCl 0,9%):

Zoutoplossing in niets anders dan gedestilleerd water met toegevoegd zout. Het zoutgehalte is gelijk aan die van de tranen. Hierdoor zijn er geen grote osmotische verschillen en kunt u de lenzen er veilig mee afspoelen en inzetten. Zoutoplossing is een multifunctionele vloeistof bij scleralenzen en keratoconuslenzen. Want u kunt deze vloeistof ook gebruiken bij het inzetten van uw scleralenzen.

 

Intensiefreiniging:

Met een intensief reiniger, kunt u vuil als vetten, make-up resten etc. goed van de lenzen verwijderen. Gebruik bij scleralenzen en keratoconuslenzen liever geen abrasieve reiniger. Een zachte, milde reiniger werkt prima. Spoel de lenzen na gebruik zorgvuldig af met zoutoplossing.Cleaner voor harde en zachte lenzen

 

Een zeer effectieve en snelle intensief reiniger voor vormstabiele lenzen:

Menicare Progent is een onderhoudsysteem waarbij de lens met 2 vloeistoffen een extra reiniging krijgt. Zeer effectief, snel en eenvoudig. Bovendien geschikt voor alle soorten vormstabiele, harde contactlenzen, nachtlenzen , scleralenzen etc.
Voor een optimale verwijdering van proteine en vervuilingen aan het lensoppervlak. Bijzonder effectief tegen besmetting met bacteriën, schimmels, acanthamoeba, virussen en ..
De vormstabiele contactlenzen worden in een bijgesloten lenshouder geplaatst. Vul de lenshouder gelijktijdig met vloeistof A en vloeistof B uit de ampullen. Deksel op de vloeistof, licht schudden en met 30 minuten is de reiniging klaar.menicare-Progent
Let op de speciale lenshouder die u nodig heeft bij scleralenzen wordt niet stndaard bijgeleverd.

 

Wanneer u nog meer wilt weten, neem dan gerust contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.