Contactlens vloeistof sclera-, & keratoconus lenzen

Scleralenzen en keratoconuslenzen zijn qua materiaal te vergelijken met vormstabiele harde contactlenzen. Tenzij u een hybride keratoconuslens draagt. Hybridelenzen zijn een combinatie van een vormstabiele harde lens met een zachte lens. Daarom kunt u bij een hybride keratoconuslens kunt u geen vloeistoffen gebruiken die alleen voor vormstabiele lenzen geschikt is. Volg voor onderhoud van de hybride keratoconuslens deze koppeling. Voor scleralenzen zijn er speciale lenshouders beschikbaar. U vindt ze in onze webwinkel. Om risico’s van oogirritaties en ontstekingen te voorkomen adviseren wij u de lenshouder regelmatig (3-6 maanden) te vervangen. Verder op deze pagina ziet u een overzicht van de meest voorkomende onderhoudsmiddelen bij scleralenzen en keratoconuslenzen. Maar mist u nog wat laat het weten, dan zorgen wij voor meer informatie.

 

Onderhoud opties bij scleralenzen en keratoconuslenzen:

  • Chemische reinigen (MPS)
  • Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)
  • Enzymatische reiniging
  • Zoutoplossing (NaCl 0,9%)
  • Intensiefreiniger

Verderop worden deze onderhoudopties nader toegelicht. Wanneer u nog meer infomatie nodig heeft, laat het ons dan weten.

Chemische desinfectie met een alles-in-een vloeistof bij scleralenzen en keratoconuslenzen:

Met deze vloeistof wrijft u de lens voorzichtig, en spoel de lens goed af. Hierin kunt u de lens vervolgens bewaren. Zorg wel dat de lens goed ondergedompeld  in de vloeistof ligt. De volgende dag, lens nog even afspoelen en in het oog plaatsten. Voor de keratoconuslens gebruikt u uw alles-in-een vloeistof (MPS). Voor het afspoelen van de lens kunt u ook een zoutoplossing gebruiken, dat is veel voordeliger en net zo effectief.  De inzetvloeistof bij de scleralens is bij voorkeur een zoutoplossing (NaCl 0.9%)
Dit onderhoud kunt u aanvullen met maandelijkse enzymatische reiniging en minimaal 1x per week een intensief reiniging.

 

Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)

Dit systeem is het meest geschikt voor scleralenzen en keratoconuslenzen. Gebaseerd op een dodende werking van waterstofperoxide (H2O2), hoeft u deze lens niet manueel te poetsen. Daardoor is de kans op breuk van uw kostbare lenzen ook kleiner. Voor de scleralenzen is er speciale lenshouder ontwikkelt, waar een lens in past met een diameter tot 25 mm. Deze lenshouder kunt u ook bij het waterstofperoxide systeem gebruiken. U doet de lenzen in de speciale lenshouder die gevuld in met  H2O2, en gedurende de nacht wordt de lens gereinigd en de vloeistof geneutraliseerd. Het reinigen/neutraliseren gebeurt met speciale tabletten of een neutraliserende vloeistof. Het totale proces duurt 2-4 uur. Bij de meeste systemen veranderd de kleur van de vloeistof wanneer het proces afgerond is. U kunt de lens dan vanuit de vloeistof inzetten, maar beter is het om de lens nog even af te spoelen met zoutoplossing.
Een waterstofperoxide systeem is vrij van conserveringsmiddelen.

 

Enzymatische reiniging:

Deze reiniger is bedoeld om eiwitaanslagen op de lens te verwijderen. Deze eiwitaanslag is een neerslag op de lenzen vanuit de traanfilm. Tijdens de intensieve reiniging wordt deze verontreiniging ook van de lens verwijderd, maar met de speciale eiwittabletten gaat het net even beter. De lenzen gaan in een lenshouder, deze is gevuld met zoutoplossing. Voeg dan een proteine tablet toe. De tablet lost eenvoudig op in zoutolossing. Een tweede lenshouder voor deze wekelijkse eiwitreiniging is erg handig.
Wanneer de eiwitreiniging is afgerond, volgt de waterstofperoxide reiniging. Daarmee zijn alle resten van de eiwitverwijderaar definitief weg, en kunt u uw lenzen weer veilig dragen. 

 

Zoutoplossing (NaCl 0,9%):

Zoutoplossing in niets anders dan gedestilleerd water met toegevoegd zout. Het zoutgehalte is gelijk aan die van de tranen. Hierdoor zijn er geen grote osmotische verschillen en kunt u de lenzen er veilig mee afspoelen en inzetten. Zoutoplossing is een multifunctionele vloeistof bij scleralenzen en keratoconuslenzen. Want u kunt deze vloeistof ook gebruiken bij het vullen en inzetten van uw scleralenzen. Zoutoplossing is verkrijgbaar via uw optometrist-contactlensspecialist, maar ook via de apotheek. 

 

Intensiefreiniging:

Met een intensief reiniger, kunt u vuil als vetten, make-up resten etc. goed van de lenzen verwijderen. Gebruik bij scleralenzen en keratoconuslenzen liever geen abrasieve reiniger. Een zachte, milde reiniger werkt prima. De intensiefreiniging voert u iedere dag voor het opbergen van uw lenzen uit. Spoel de lenzen na de reinigingsbeurt zorgvuldig af met zoutoplossing,en zet de lenzen in schone,verse bewaarvloeistof. Dan zijn ze de volgende dag direct klaar voor gebruik. Cleaner voor harde en zachte lenzen

 

Een zeer effectieve en snelle intensief reiniger voor vormstabiele lenzen:

Menicare Progent is een onderhoudsysteem waarbij de lens met 2 vloeistoffen een extra reiniging krijgt. Zeer effectief, snel en eenvoudig. Bovendien geschikt voor alle soorten vormstabiele, harde contactlenzen, nachtlenzen , scleralenzen etc.
Voor een optimale verwijdering van proteine en vervuilingen aan het lensoppervlak. Bijzonder effectief tegen besmetting met bacteriën, schimmels, acanthamoeba, en virussen.
De vormstabiele contactlenzen worden in een bijgesloten lenshouder geplaatst. N.b: deze lenshouder is niet geschikt voor scleralenzen. Vul de lenshouder gelijktijdig met vloeistof A en vloeistof B uit de ampullen. Deksel op de vloeistof, licht schudden en met 30 minuten is de reiniging klaar.menicare-Progent
Let op de speciale, extra grote lenshouder die u nodig heeft bij scleralenzen wordt niet standaard bijgeleverd.

 

Wanneer u nog meer wilt weten, neem dan gerust contact met ons op. Maak gebruik van het gratis webcamconsult tijdens de inloopspreekuren. Maar een afspraak voor een webcamconsult maken kan natuurlijk ook. Volg deze koppeling naar het optometrie videoconsult.

Scleralenzen en keratoconuslenzen op reis:

De meeste onderhouds vloeistoffen voor deze lenzen zijn ook in het buitenland goed verkrijgbaar. En rondje internet geeft u de nodige informatie over beschikbaarheid op uw vakantieadres. Daarnaast zijn veel onderhoudsmiddelen ook in handige reisverpakkingen verkrijgbaar. Kijk in de webwinkel voor de mogelijkheden. Tijdens uw reis kunt u beter meerdere kleine flesjes onderhoudsvloeistoffen meenemen. Zo blijven conserveringsmiddelen en desinfecteermiddelen beter werken bij kritische temperaturen. Let ook op de bewaartemperatuur van de vloeistof. Soms kan het voor deze korten periode een oplossing zijn om op een andere onderhoudsmiddelen over te stappen. Er zijn voldoende opties beschikbaar. Wij adviseren u met klem deze wel eerst enkele dagen thuis uit te testen op het verdragen van deze middelen. Daarmee voorkomt u verassingen en problemen onderweg.