Gezichtsveld onderzoek

Bij een gezichtsveldonderzoek, wordt er gekeken naar het totale gebied dat met één of twee ogen gezien kan worden.  Bij een aantal oogaandoeningen kunnen er in het gezichtsveld defecten ontstaan.  Vaak zonder dat u dit direct merkt.

Om de effecten van die aandoening te monitoren, wordt er dan met tussenpozen een gezichtsveldonderzoek verricht. Maar ook omgekeerd, kan een gezichtsveldonderzoek een aanwijzing zijn voor een bepaalde oogaandoening.

Glaucoom, neurologische aandoeningen en problemen aan het netvlies zoals macula degeneratie kunnen bij een gezichtsveldonderzoek opgespeurd en gevolgd worden.

Het apparaat waarmee dit precies gemeten kan worden heet een perimeter.

perimeter bij gezichtsveld onderzoek en Esterman GVO

Perimeter

Dit gaat als volgt in z’n werk; u kijkt met één oog naar een geel lichtpuntje in de perimeter, het andere oog is afgedekt. Terwijl u naar het lichtpuntje blijft kijken ziet u ergens in de ooghoeken een lampje flitsen. Dan drukt u op een knopje dat u in de hand heeft, daarmee geeft u aan dat u het stipje gezien heeft. De stipjes/flitsjes  ziet u meerdere keren verschillen in lichtintensiteiten. Gaandeweg wordt zo het hele gezichtsveld van het oog onderzocht. Uiteindelijk ontstaat er een precies beeld van wat u wel en niet kunt zien, en de gevoeligheid van het netvlies.

Het is van belang dat u tijdens het onderzoek goed rechtuit kijkt. U ziet één geel lampje. Hier moet u tijdens de rest van de test goed naar blijven kijken. Want de uitslag van het onderzoek is niet betrouwbaar als u de lichtjes volgt met uw ogen of uw hoofd beweegt.

U krijgt bij het onderzoek geen druppels waar u wazig van gaat zien, af en toe worden comfortdruppels gebruikt om droge ogen tegen te gaan. U kunt van het onderzoek enigszins vermoeid raken omdat u zich goed moet concentreren.

Esterman gezichtsveldonderzoek bij CBR oogkeuring:

Tarieven

Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering en dienen na afloop van het onderzoek afgerekend te worden.

De apparatuur om Esterman gezichtsveld onderzoek is niet bij iedere CBR keuring locatie aanwezig. U bent van harte welkom wanneer een collega u naar Hurdegaryp doorverwijs voor een aanvullend Esterman GVO.

Tarieven voor deze onderzoeken, vindt u in de prijslijst.