Kleurenblindheid en mogelijke correcties:


Kleurenpallet testglazen

 

Kleurenblindheid en kleurenzwakte verbeteren met lenzen of bril:

Lenzen bij kleurenblindheid en/of brillenglazen met een speciale kleur en filterwaarde, kunnen bij een groot aantal vormen van kleurenblindheid, of ongevoeligheid voor bepaalde kleuren aanzienlijke verbetering aanbrengen.
In onderzoeken werden bij ruim 97% van de mensen met een afwijking in de kleuren waarneming, kleurenzwakte en kleurenblindheid een significante verbetering in hun kleurherkenning geconstateerd.

Werking:

Door middel van een zogenaamde haploscopisch ChromagenTM filterlenzen wordt de golflengte van iedere kleur die in het oog treed veranderd, hetgeen het kleuren besef verbeterd en het onderscheiden van verschillende kleuren mogelijk maakt.
Verbeterde kleurwaarneming helpt bij een betere veiligheid, bijvoorbeeld door middel van eerdere identificatie van waarschuwingslampen en remlichten in het verkeer. Het doel van de ChromaGenTM kleurfilters is het verbeteren van de perceptie van de kleuren zoals u deze dagelijks waarneemt. Het zien van kleuren en met name het herkennen van de kleur, zal snel verbeteren bij het gebruik van ChromaGenTM lenzen al binnen enkele dagen kunt u resultaat verwachten. Bij sommige mensen zijn de resultaten direct merkbaar en kunnen zij al na een paar uur bij het gebruik van ChromaGenTM lenzen de veranderingen zien.Chromagen beeldmerk
Kleurenblindheid is niet alleen met een aangepaste bril met Chromagen ™ filterglazen te corrigeren, maar ook met de speciale Chromagen ™ filter contactlenzen. Deze lenzen bij kleurenblindheid en kleurenzwakte zijn zowel met als zonder sterktes leverbaar.
De Chromagen ™ lens wordt in Engeland door de firma Cantor & Nissel volgens de CE normen geproduceerd, en hebben als enige de Amerikaanse FDA goedkeuring.

Aanpassing van de kleurenblindheid lenzen:

Voor het behouden van de gezondheid van uw ogen moeten ook deze lenzen zorgvuldig op uw ogen worden aangepast. Alleen rekening houdend met grootte, optimale pupil diameter en juiste curves van de contactlenzen functioneren de Chromagen ™ optimaal, en loopt u geen risico op oogbeschadigingen en ontstekingen.
In sommige omstandigheden is het dragen van 1 lens voldoende om aan keuringseisen te voldoen, en prima kleuren onderscheid te maken, en in vrijwel alle omstandigheden zijn deze lenzen volledig aan de sterkte van uw ogen aan te passen.
 
Het inzetten, uitnemen en onderhoud van de lenzen komt bij deze aanpassing natuurlijk uitgebreid aan bod.

Voor wie zijn deze lenzen bedoeld:

Ishihara testplaat voor lenzen bij kleurenblindheidDe Chromagen ™ lens worden toegepast bij alle leeftijden, en het vervangsysteem wordt in samenwerking met uw optometrist-contactlensspecialist bepaald. Dit kan variëren van een 3-9 maanden vervangsysteem bij zachte lenzen en 1-2- jaar bij vormstabiele lenzen.

Wat mag u verwachten van de Chromagen ™ lens:

Het verbeteren van de kleuren perceptie.
Kleuren worden helderder en duidelijker.
Verbetering in het onderscheiden van kleurschakeringen die u voorheen niet kon waarnemen.
Verbetering in het benoemen van verschillende kleurvarianten.
Verhoging van de veiligheid door een snellere waarneming en herkenning.
Verbetering op kleurentesten, zoals bij de Ishihara kleurentest.

Wat kunt u niet verwachten:

De Chromagen ™ lens zal uw kleurenblindheid, kleurenzwakte of kleurdefecten niet genezen. 

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk:

Er wordt begonnen met een uitgebreid optometrisch onderzoek. Hierbij wordt onder andere de sterktes en dominatie van uw ogen bepaald, de spierfuncties getest, oogdrukken gemeten. Uitgebreide metingen voor het bepalen van de vorm van het oog pupilgrootte etc. Hiervoor wordt een Cassini topograaf gebruikt. Op deze manier wordt al het mogelijke gedaan om andere oorzaken die ook een verminderd kleurenzien tot gevolg hebben te kunnen vaststellen.Cassini topograaf, een onderdeel bij onderzoek naar kleurenzwakte
Daarnaast worden de ogen onderzocht met een biomicroscoop. Met deze microscoop kan worden vastgesteld of er bijzonderheden aan bijvoorbeeld tranenhoeveelheid en samenstelling is, en of er met de gezondheid van de ogen een probleem is waardoor deze bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor het dragen van contactlenzen.

Een belangrijk aspect is de meting van het kleurenzien.

Naast de Ishihara kleurentest wordt er gebruik gemaakt van de Farnsworth D-15 Color Vision Test, en van de Oculus Anomaloscoop. Farhnsworth D12 test bij kleurenblindheid.Met deze gegevens zijn de kleurdefecten in een grafiek goed in beeld te brengen.
Dan volgt een onderzoek naar de resultaten met kleurenfilters. In 50% van de gevallen blijkt dat een kleurenfilter op maar 1 oog voldoende is om het gewenste resultaat te bereiken.<Is de kleur per oog bepaald, dan zijn er twee opties. Beide opties worden zomogelijk aan u gedemonstreerd. 

Correctie opties:

1. Uitvoering met een bril
2. Uitvoering door middel van contactlenzen.Voor beide situatie zijn er voor en nadelen:
Met een bril heeft men vaak te maken met verschillende kleuren voor het rechter en linkeroog. Dat ziet er natuurlijk een beetje vreemd uit. Door aan de voorzijde op de glazen een gedeeltelijke spiegel laag te laten opdampen. Zijn deze kleurverschillen voor de “buitenwacht” haast niet meer te zien.
Met contactlenzen is dit kleurverschil aan de buitenkant niet te zien, het kleurdeel bedekt vrijwel uitsluitend de pupil. Maar u krijgt wel weer te maken met het aspect contactlenzen. Dus het leren inzetten, uitnemen onderhouden en niet te vergeten een regelmatige 6 maandelijkse controle.
Beide opties worden gedemonstreerd, dus u kunt tijdens het onderzoek direct zien en ervaren wt het effect is op het kleurenzien met een bril of contactlenzen, mits u natuurlijk voor deze laatste optie geschikt bent.
In overleg met u wordt het gewenste hulpmiddel aangemeten en voorgeschreven.

Maak een afspraak:

Is uw belangstelling gewekt, en wilt u een afspraak maken voor een vooronderzoek in Hurdegaryp, bel dan voor een afspraak. In onze prijslijst vindt u de kosten van dit screeningonderzoek.
Wilt u op een andere plaats in Nederland een onderzoek laten uitvoeren, bel dan voor meer informatie. Logo contactlensfabrikant   

Testplaat Hardy Rand Rittler (HRR) test bij onderzoek naar kleurenblindheid