Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Daltonisme

Daltonisme 2017-10-22T08:52:16+00:00
 

Kleurenblindheid (Daltonisme) en defecten in het kleurenzien:

 

Kleurenzwak of kleurenblind:

In het menselijke oog zijn er op het netvlies, drie soorten receptoren (kegeltjes) die gevoelig zijn voor kleuren. De kegeltjes worden geprikkeld bij voor rood, groen en blauw licht. Met de prikkels die deze receptoren afgeven stellen de hersenen een gekleurd beeld samen.
Bij kleurenblindheid werkt er een of meerdere van de kleuren waarnemende receptoren niet. 
Het kot voor dat er geen enkele van de kleuren receptoren werkt.
Wanneer een kleuren receptor nog maar gedeeltelijk werkt, dus is de gevoeligheid afgenomen, dan is er sprake van een kleurenzwakte of een beperkt kleurenzicht.
 

Soorten kleurenblindheid:Ishihara testplaat bij daltonisme

1. Protanomalie Storing in rood georiënteerde kegeltjes, 1% van de jongens.
2. Deuteranomalie Storing in groen georiënteerde kegeltjes, 5% van de jongens.
3. Tritanomalie Storing in blauw georiënteerde kegeltjes, zeer zeldzaam. 
4. Protanoop Defect in rood georiënteerde kegeltjes, 1% mannen 0.02% vrouwen. 
5. Deuteranoop Defect in groen georiënteerde kegeltjes, 1.1% mannen 0.01 % vrouwen. 
6. Tritanoop Defect in blauw georiënteerde kegeltjes, 0,002% mannen 0,001% vrouwen 
7. Monochromaat/A-chromaat Defecten in alle kegeltjes, komt zeer weinig voor 1:33000
 
Uit bovenstaand overzicht is af te lezen dat de defecten c.q. storingen vaak bij de rode en groene receptoren liggen, en vaker bij mannen dan bij vrouwen.
 

Oorzaken van kleurenblindheid:

Meestal is daltonisme van genetische oorsprong, maar in zeldzame gevallen kan het voorkomen bij beschadiging van ogen, zenuwen of de hersenen, medicijngebruik bij hoge bloeddruk, hartproblemen, infecties, psychologische problemen of zenuwaandoeningen, of door blootstelling aan bepaalde chemische substanties.
Als er een ziekte verantwoordelijk is voor de kleurenblindheid dan betreft het doorgaans de waarneming van blauw en geel tinten en bovendien voornamelijk op een oog in plaats van beide ogen. Storingen in kleurwaarneming kunnen ontstaan door glaucoom, macula degeneratie, diabetes, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, chronisch alcoholisme, leukemie en sikkelcelanemie.
In Nederland is ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 240 vrouwen kleurenblind. De oorzaak van dit verschil: de mannen worden harder getroffen omdat de belangrijkste kleurenstoornis via het zogenaamde X-chromosoom wordt doorgegeven.
 

Behandeling bij kleurenblindheid:Kleuren onderscheidend met contactlenshouders

Omdat personen met kleurenblindheid voor meer dan 150 beroepen niet in aanmerking komen, ondervinden zij veel hinder van deze afwijking.
Er bestaat geen behandeling van een gestoord kleurenzicht. Het blijft levenslang onveranderd.
Praktische hulpmiddeltjes zoals het nummeren van kleuren, de kleurnaam aanbrengen op kleurpotloden en stiften, maakt het voor iemand met deze beperking een stuk eenvoudiger
Het gebruik van bepaalde kleurfilters in bril of lenzen blijkt echter een probaat hulpmiddel.
Met behulp van speciaal corrigerende glazen, maar ook contactlenzen voor daltonisme, hebben veel mensen met kleurenblindheid een hulpmiddel, waarmee ze een ondersteuning krijgen bij het kleurenzien. Chromagen kleuren filters zijn al jarenlang een bewezen product voor de ondersteuning bij kleurendefecten. 
Chromagen haploscopische filters zijn gebaseerd op een verandering van de golflengte van elke kleur die in een of beide ogen binnenkomt. Dit leidt tot een betere kleurherkenning en uitschakeling van bepaalde tinten. Door deze betere kleurherkenning ontstaat er een snellere identificatie van bijvoorbeeld alarmlichten of remlichten in het wegverkeer.
Deze kleurenfilters zijn in brillenglazen verkrijgbaar (enkelvoudig, astigmatisch en multifocaal) maar ook in zowel zachte lenzen als vormstabiele-, harde contactlenzen leverbaar met of zonder sterktes.
 
De ChromaGen zachte contactlenzen zijn uit zeer zuurstofdoorlatend Benz G-5X 55% water materiaal gemaakt. Het gekleurde deel van de lens bestrijkt uitsluitend de pupilopening variërend van 5 tot en met 7 mm. Verkrijgbaar in zowel een sferische als een torische uitvoering.
Chromagen beeldmerk
 

Hoe wordt de samenstelling van uw kleurenfilters bepaald:

  • U maakt een afspraak voor een onderzoek naar kleurenstoringen en kleurdefecten in de vestiging in Groningen, het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
  • Er volgt een optometrisch onderzoek waarbij ondermeer sterktes, spierfuncties, oogdrukken en toestand van de voorsegmenten worden bepaald.
  • Vervolgens worden een of meerdere testen afgenomen om de kleurdefecten of storingen in kaart te brengen.
  • Met deze gegevens gaat de optometrist met u de samenstelling van de kleurenfilters bepalen.
    Resultaten hiervan zijn direct zichtbaar, er is dus geen langdurige gewenning. Hoewel uit ervaring blijkt dat de meetresultaten bij controle na enkele weken betere waardes aangeven.
  • Dan kunt u een keuze maken voor het type correctie middel: een bril of contactlenzen.
  • Kiest u voor contactlenzen, dan wordt er nog een afspraak gemaakt voor aanpassing en instructie.
  • In alle gevallen volgen er nog enkele nacontroles.
Aan het onderzoek naar kleurdefecten en kleurenzwaktes zijn kosten verbonden, maar verplicht op geen enkele wijze tot aankoop van een van de producten. De kosten staand vermeld in de prijslijst.

 

Kosten voor het onderzoek naar daltonisme:

Aan het onderzoek naar kleurdefecten en kleurenzwaktes zijn kosten verbonden, maar verplicht op geen enkele wijze tot aankoop van een van de producten. De kosten verbonden aan het onderzoek naar kleurdefecten kunt u vinden in de prijslijst. De prijs van brillenglazen en contactlenzen is sterk afhankelijk van type en uitvoering. Daarom kan deze alleen na de verschillende metingen en in combinatie met uw eisen worden afgegeven. 

Testglazen bij onderzoek naar daltonisme

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.