Beroepskeuze & kleurenzien:

 Beeld bij roodstoornis

Leeftijd en screening op kleurenzien defecten:

Een onderzoek naar kleurenzien is niet gebonden aan een leeftijd. Dus ook op zeer jonge leeftijd is een kleurenzien test mogelijk. Zijn er aan een bepaalde beroepskeuze eisen betreffende het onderscheiden van kleuren, dan kan een tijdig ogentest carrière en opleiding misschien beïnvloeden. Daarom is een screening op kleurenzien deficiëntie bij een leeftijd van 11 tot 14 jaar een gepast moment. Kleurenblindheid is helaas niet te genezen, maar er zijn wel mogelijkheden kleurherkenning te verbeteren.
 

Beroepskeuze & kleurenzien stoornissen:

Beroepskeuze-kleurenzien is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Voor ondermeer de luchtmacht, voor treinmachinisten en bij de scheepvaart moet het kleurenzien goed zijn. Maar ook bij een aantal andere beroepen kan een stoornis in het kleurenzien problemen opleveren.  Soms ook afhankelijk van de ernst van de stoornis, bijvoorbeeld bij:
verfmengers
laboranten 
elektrotechnici
typografen
schilders
ontwerpers
binnenhuisarchitecten
reclamemakers
chauffeurs
piloten

Wat kunt u doen bij kleurenblindheid en beroepen keuring:

Hoewel u bij een verminderd kleurenonderscheidingsvermogen of “gestoord kleurenzien niet per se wordt afgekeurd voor deze beroepen, is een nader onderzoek wel nodig.  Navraag naar wat de keuringseisen zijn om dit beroep te kunnen uitoefenen voor aanvang van de opleiding, is aan te bevelen. Want het zou toch een teleurstelling zijn als een eenmaal gekozen carrière en opleidingsrichting achteraf niet haalbaar blijkt te zijn.  Ondanks de mate waarin deze stoornis optreedt, kunnen kleine afwijken al problemen opleveren, maar dat verschilt van persoon tot persoon.
Voor een screenende maar ook voor een uitgebreide test op kleurenblindheid kunt u terecht bij Jan de Groot Kontaktlenzen in Hurdegaryp. Maakt u wel van tevoren een telefonische afspraak via ons telefoonnummer 0511-472486. Voor de kosten aan dit onderzoek verwijs ik u naar de prijslijst op deze site.
Veel informatie is er ook te vinden op internet via zoekprogramma’s op de items ‘beroepskeuze-kleurenzien, kleuren- blindheid’ of ‘colorblind’.
 R_G_B