Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Beroepskeuze & kleurenzien

Home » Kleuren Blindheid » Beroepskeuze & kleurenzien
Beroepskeuze & kleurenzien2018-06-06T20:05:23+00:00

Beroepskeuze & kleurenzien:

 Beeld bij roodstoornis

Leeftijd en screening op kleurenzien defecten:

Een onderzoek naar kleurenzien is niet gebonden aan een leeftijd. Dus ook op zeer jonge leeftijd is een kleurenzien test mogelijk. Zijn er aan een bepaalde beroepskeuze eisen betreffende het onderscheiden van kleuren, dan kan een tijdig ogentest carrière en opleiding misschien beïnvloeden. Daarom is een screening op kleurenzien deficiëntie bij een leeftijd van 11 tot 14 jaar een gepast moment. Kleurenblindheid is helaas niet te genezen, maar er zijn wel mogelijkheden kleurherkenning te verbeteren.
 

Beroepskeuze & kleurenzien stoornissen:

Beroepskeuze-kleurenzien is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Voor ondermeer de luchtmacht, voor treinmachinisten en bij de scheepvaart moet het kleurenzien goed zijn. Maar ook bij een aantal andere beroepen kan een stoornis in het kleurenzien problemen opleveren.  Soms ook afhankelijk van de ernst van de stoornis, bijvoorbeeld bij:

 

verfmengers
laboranten 
elektrotechnici
typografen
schilders
ontwerpers
binnenhuisarchitecten
reclamemakers
chauffeurs
piloten

 

Wat kunt u doen bij kleurenblindheid en beroepen keuring:

Hoewel u bij een verminderd kleurenonderscheidingsvermogen of “gestoord kleurenzien niet per se wordt afgekeurd voor deze beroepen, is een nader onderzoek wel nodig.  Navraag naar wat de keuringseisen zijn om dit beroep te kunnen uitoefenen voor aanvang van de opleiding, is aan te bevelen. Want het zou toch een teleurstelling zijn als een eenmaal gekozen carrière en opleidingsrichting achteraf niet haalbaar blijkt te zijn.  Ondanks de mate waarin deze stoornis optreedt, kunnen kleine afwijken al problemen opleveren, maar dat verschilt van persoon tot persoon.
Voor een screenende maar ook voor een uitgebreide test op kleurenblindheid kunt u terecht bij Jan de Groot Kontaktlenzen in Groningen. Maakt u wel van tevoren een telefonische afspraak via ons telefoonnummer 050-5790220. Voor de kosten aan dit onderzoek verwijs ik u naar de prijslijst op deze site.
Veel informatie is er ook te vinden op internet via zoekprogramma’s op de items ‘beroepskeuze-kleurenzien, kleuren- blindheid’ of ‘colorblind’.
 R_G_B

 

2 Comments

 1. Michiel de VIsser 08/10/2018 om 16:54 - Antwoorden

  Goedemiddag,

  Ik zie dat jullie als enige in Nederland wat kunnen doen met lenzen aan kleurenblindheid.
  Ik ben kleurenblind, zover ik weet ‘protan’
  Op jullie website zie ik een prijs voor een test staan.
  Maar wat zijn de prijzen voor lenzen?
  Misschien zou ik de scheepvaart in willen en daar wordt geëist dat je niet kleurenblind bent.
  Zijn deze lenzen hiervoor een oplossing of niet? Jullie kennen deze beroepskeuringen waarschijnlijk wel.

  Alvast dank voor jullie reactie!

  met vriendelijke groet,

  Michiel de Visser

  • jgkadmin 24/10/2018 om 20:12 - Antwoorden

   Beste Michiel,

   Dank voor je belangstelling. Voor zover mij bekend zijn deze lenzen bij gebruik in de binnenvaart geen probleem. Maar ik raad je aan ook te informeren bij je keuringsinstantie.
   Kosten van een lens bij KB is 130.= of 190,= p.st. (onder voorbehoud) de lenzen worden met en zonder sterktes geleverd, meestal heb je 2 lenzen nodig. Levensduur maximaal 1 jaar.
   Denk eraan dat deze lenzen je kleurenblindheid niet genezen, dat is op dit moment helaas niet mogelijk. Maar het zijn wel hulpmiddelen waarbij het kleurenonderscheid aanzienlijk verbetert.
   Dus kleurenblind blijf je. Ik hoop dat je zo voldoende geinformatie hebt.

   Met vriendelijke groet,
   Jan de Groot.

Geef een reactie

SLB-2 Wat u niet wilt missen:

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.