Keratoconuslenzen en oplossingen:

Wat is een keratoconus:

In de hoofdrubriek is dit uitgebreid toegelicht, maar hier volgt nog  korte uitleg. Bij een keratoconus is het hoornvlies plaatselijk verdund en stulpt het enigszins uit. Daarbij ontstaat een onregelmatig hoornvlies oppervlak, waardoor er niet meer scherp gezien kan worden. Er zijn verschillende soorten en vormen, zo kan er sprake zijn van een nippel keratoconus, keratoglobus en een posteriore keratoconus.

Meetinstrumenten bij keratoconus oplossing:

Biomicroscoop/Spleetlamp:Biomicroscoop, ook wel spleetlamp genoemd.

De biomicoscoop is het belangrijkste instrument in de optometrische praktijk en onmisbaar bij het aanpassen en controleren van contactlenzen. Door een combinatie van speciaal optisch geslepen en oppervlakte behandelde lenzen worden zeer kleine details in ondermeer de cornea, traanfilm maar ook van het netvlies zuiver en vele malen vergroot weergegeven. 
Door speciaal licht en lichtfilters toe te voegen blijven zelfs de kleinste deeltjes niet verborgen. Via dit gecompliceerde lenzenstelsel kunnen als het nodig is, foto’s en video opnames van deze beelden worden gemaakt. Tijdens het oogonderzoek controleert de optometrist met de biomicroscoop nauwkeurig uw ogen en adnexa.

Cornea topograaf:

Medmont topograaf

Met een corneatopograaf kan exact het model, en de vorm van het hoornvlies in kaart worden gebracht. Het hoornvlies is in belangrijke mate bepalend voor de kwaliteit van het zien. De geringste afwijkingen zijn met een topograaf zichtbaar, en kunnen dan effectief gecorrigeerd worden. Een topograaf wordt ondermeer gebruikt bij de aanpassing en controle van ortho-k nachtlenzen maar is ook bij het vooronderzoek naar de mogelijkheden voor refractie chirurgie een belangrijk instrument, en de nacontrole hierop. Bij het vaststellen en vastleggen van een keratoconus is een topograaf onmisbaar, hier ziet u een voorbeeld van een topograaf weergave bij een keratoconus.

Topografie bij een keratoglobus

Is er sprake van een sterkere keratoconus (ernstige) dan is de mini scleralens of de full scleralens een betere optie.

Pachymetrie:

Tomey pachy meter

Met behulp van ultrasonic golven meet een pachymeter de dikte van een hoornvlies. Een belangrijke factor bij de exacte beoordeling van oogdrukken, onmisbaar bij refractiechirurgie en aanvullende informant bij keratoconus en crosslinking.
Gemiddelde corneadikte ca. 550 microns.

Correctie mogelijkheden van een keratoconus.

1. Bril:

Tot op zekere hoogte kan een zeer milde vorm van keratoconus nog met een bril gecorrigeerd worden. Zeker wanneer er sprake is van een keratoconus die buiten het pupilgebied ligt, is een bril, maar natuurlijk ook contactlenzen een prima hulpmiddel bij keratoconus oplossing.
Het doel van de correctie met lenzen is, om het onregelmatig oppervlak van het oog te ‘egaliseren’. Dit kan door een vormstabiele harde lens op het oog te zetten, de onregelmatige ruimte tussen het oog en de lens wordt gevuld met traanvloeistof. Dit maaklt het geheel weer regelmatig en zorgt daarmee tot een prima scherpte. de meest gebruikelijke lenzen bij een milde keratoconus zijn hybridelenzen, en Rose-k lenzen. Vaak wordt ook bij een milde keratoconus een minisclera lens gebruikt vanwege het excellente draagcomfort.

2. Zachte keratoconus lens:

Neemt de keratoconus meer toe dan is een bril geen geschikte oplossing om beter te kunnen zien. Dan wordt het tijd voor een contactlens als correctie middel. U heeft de keuze uit vormstabiele harde lenzen of zachte lenzen. Een milde vorm van een redelijk centraal gelegen keratoconus kan ook met een speciale zachte lens worden gecorrigeerd. Het speciale van deze lens heeft betrekking op de centrale dikte van deze lens waardoor de lens op deze plaats minder gemakkelijk vervormbaar is. 

3. Vormstabiele lens:

Een vormstabiele harde contactlens is in haast alle situaties een prima oplossing om weer goed te kunnen zien met een keratoconus. In combinatie met de ondergelegen traanfilm maakt de contactlensSchematische voorstelling van een keratoconus correctie van het onregelmatige hoornvlies oppervlak, weer een glad oppervlak.
Vaak is een vormstabiele lens dan ook de eerste keuze bij een beginnende keratoconus. Bij een milde vorm van keratoconus is het min of meer traditionele lensmodel een goede oplossing, neemt de keratoconus ernstigere vormen aan dan is een speciale keratoconuslens een must.  

4. Rose-k lens:Orgineel Rose-K beeldmerk

De Rose-k® lens is een contactlens speciaal ontworpen voor correctie als keratoconus oplossing. De lens is toepasbaar bij diverse graderingen van keratoconus. De Rose-k® is ook in een uitvoering verkrijgbaar die bijzonder geschikt is als correctie lens na een cornea transplantatie (Rose-k® post-graft)

5. Hybride lens:

Bij een hybride contactlens vormt een centrale vormstabiele lens een geheel met de perifeer gelegen zachte lens.
De hybride lens wordt geleverd onder de merknaam Synergeyes KC en de nieuwe Synergeyes ClearKone.
Volg deze link voor meer informatie over de hybride lens.Een van de eerste hybride lenzen: Softperm 

6. Piggy-back systeem met verschillende lenzen.

Bij een piggy-back system wordt er een vormstabiele harde contactlens op een zachte draaglens geplaatst. Dit lijkt even vreemd, maar functioneert in de praktijk verrassend goed en biedt zeer veel mogelijkheden bij de correctie van een keratoconus. Eerst wordt er een zachte lens op het oog geplaatst, en daarbovenop wordt een vormstabiele harde lens gezet. Ook bij een aantal cosmetische contactlensaanpassingen’ is een piggy-back soms een zeer goede oplossing met zeer veel flexibele mogelijkheden.

Scleralenzen zijn vrij grote harde contactlenzen die over het ‘gekleurde deel’ van het oog vallen. De diameter van deze lenzen variëren van zo’n 11-14 mm (dan noemen we de lenzen de semi-scleraal lenzen) en voor scleralenzen tot zo’n 23 mm. Een scleralens rust op het witte deel van het oog de sclera, en komt dus niet of nauwelijks met de cornea in aanraking.
Deze kunststof schaaltjes komen net niet met het hoornvlies in contact, zodat daar geen beschadigingen kunnen ontstaan. De lenzen zitten vrij stevig op het oog, sporten maar ook bijvoorbeeld zwemmen met deze lenzen kan zonder veel risico op verlies.
Bij watersporten zoals waterpolo, worden deze lenzen ook wel eens gebruikt. Het is meer gebruikelijk om deze lenzen bij bepaalde oogaandoeningen, zoals bijvoorbeeld bij een keratoconus, aan te passen.
Het aanpassen van deze speciale scleralenzen is een nauwkeurige opgave. Bij Jan de Groot Kontaktlenzen is er de keuze uit een ruime collectie scleralenzen, die allen variëren in bijvoorbeeld diameter en/of slijping van de lens.In enkele situaties is het nodig dat er afdruk van het oog gemaakt moet worden, om aan de hand van die afdruk een eerste aanmeetlens te fabriceren. Met deze lens worden verder aanpassingen voor de definitieve scleralens bepaald.
Volg deze link als u meer wilt weten over het maken van een oogafdruk.

7. Sclera lenzen: (b.v. Misalens)

Een Misa-standaard scleraallens is in een uitvoering van 20 mm en als Misa-mini scleraallens in een diameter van 16.5 mm verkrijgbaar.

Deze lens kan worden toegepast bij:
 • Alle vormen van keratoconus
 • Keratoglobus en pellucid marginal degeneration
 • Na een hoornvliestransplantatie
 • Na een laserbehandeling (Lasik, Lasek, PRK en RK)
 • Bij corneadystrofie, corneadegeneratie en trauma’s

8. Misa lens bij droge ogen:

 • Steven Johnson syndroom
 • Sjogren Syndroom

9. Misa-lens voor overige toepassingen:

 • Ptosis (hangend ooglid)
 • Trichiasis (naar binnen groeiende ooghaartjes)
 • Bijzonder corneakrommingen, sterke cilinders en alle sterktes.
 • Bij bijzondere sporten (waterpolo), en werkomstandigheden (stof en vuil)

Volg deze koppeling voor meer informatie over verschillende scleralenzen.

10. Corneale lenzen:

Corneale lenzen wisselen in diameters van 11-12 mm. Een zeer comfortabele vormstabiele lens, uitstekend toepasbaar bij bepaalde vormen van keratoconus, maar ook geschikt bij cosmetische aanpassingen.
Een corneale lens kan ook de basis vormen voor een handgeschilderde ‘harde’ contactlens.

11. Intacts:

Intacts, corneale ringenIntacs behandeling bestaat uit het implanteren van twee halve kunststof ringen in de cornea
Met deze implant ringen zijn in eerste instantie gebruikt om een lichte myopie te corrigeren, maar tegenwoordig blijken zij bij keratoconus een zeer gunstige en succesvolle invloed te hebben. De verdunde cornea bij een keratoconus is met behulp van deze intacts gemakkelijk af te vlakken. De intacts worden operatief in de cornea aangebracht.
 Vaak wordt na deze ingreep nog gebruik gemaakt van een zachte kereatoconuslens. Daarmee kan het laatste restje van de onregelmatigheid worden gecorrigeerd.

12. Crosslinking: Corneal cross-linking (CXL)

Een oog met keratoconus heeft doorgaans een verdund hoornvlies. Het blijkt dat de verbindingen tussen de onderlinge collageenvezels niet voldoende stevig zijn, waardoor de cornea gaat uitstulpen. Met cross-linking methode worden deze moleculaire banden tussen de collageenvezels te versterkt. Hierdoor wordt de cornea stugger waardoor de progressie van de conusvorming stopt, en in een groot aantal gevallen aantoonbaar verbetert.
Cross-linking methode gebeurt met met Riboflavine (vitamineB2) en een speciaal ultraviolet licht (UVA). Met crosslinking wordt de progressie van een keratoconus afgeremt een meestal gestopt. In de meeste gevallen (65%) treedt er een aantoonbare verbetering en dikte toename van de cornea op.
Bij crosllinking wordt van een klein deel van het corneaoppervlak de epitheellaag verwijderd, vervolgens wordt dit gebied gedruppeld met Riboflavine. Na de behandeling wordt de cornea afgedekt met een verbandlens, deze bandage lens wordt na enkele dagen weer verwijderd. In alle gevallen waarbij een keratoconus progressief is, zal men crosslinking overwegen.

13. Corneatransplantatie:

Bij de lamellaire keratoplastiek of hoornvliestransplantatie (afgekort met LK of LKP) wordt een gedeelte van het hoornvlies vervangen door donor weefsel. Het hoornvlies wordt niet volledig verwijderd, slechts een of meerdere lagen van het hoornvlies worden vervangen door een donordeel. In 10 tot 15 procent van de keratoconus patiënten is een perforerende keratoplastiek (PK) operatie de enige en ook de uiteindelijke oplossing. Met deze operatie waarbij het hoornlies wordt vervangen door een donor hoornvlies. Hierdoor kan het oog weer een goede visus krijgen, meestal met behulp van een speciale vormstabiele contactlens, de post-graft lens. Een post-graft contactlens heeft een speciale geometrie die aansluit bij de situatie van het hoornvlies na een keratoplastiek of na refractie chirurgie. Rose-k is wel een van de bekendste post-graft contactlenzen, maar er zijn nog veel meer mooie contactlensontwerpen verkrijgbaar om een hoornvlies na een operatie te corrigeren en/of te beschermen.
Zoals u leest zijn er vele opties voor een keratoconus oplossing, en alles is zeker niet benoemd. Wanneer u daarom nog vragen heeft bent u van harte welkom, per email, per telefoon of tijdens een afspraak in Hurdegaryp.