Keratoconus:

Schematische voorstelling van een keratoconusWat is een keratoconus:

Een keratoconus ontstaat wanneer het hoornvlies een conische uitstulping gaat vertonen. De ronde vorm van het hoornvlies krijgt dan een kegelvormige uitstulping. Daardoor wordt het hoornvlies dunner. Meestal betreft het beide ogen, hoewel het ook eenzijdig kan voorkomen. Er zijn wat overeenkomsten met andere cornea vervormingen zoals keratoglobus en pellucid marginal degeneratie (PMD). Hierbij wordt het onderscheid gemaakt in grootte, vorm en plaats van de uitstulping.

Typische stria bij een keratoconus

Hoe ontstaat een keratoconus:

Deze vormfout van het oog ontstaat vaak in de puberteit, en kan tot zo’n 40 jaar progressief zijn. De aandoening wordt in verband gebracht met a.o. Down syndroom, Leber’s syndroom. Maar er is ook een connectie met veel en intensief wrijven in de ogen en eczeem. In enkele gevallen speelt erfelijkheid een rol.

Hoe wordt een keratoconus geconstateerd:Schematische voorstelling van een normale oogvorm

Vaak geeft een wisseling in de oogmeting al aan dat het hoornvlies niet geheel stabiel is, hoewel dat nog vele ander oorzaken kan hebben.
Bij een zorgvuldige beoordeling van het hoornvlies, waarbij een topograaf een goed meetinstrument is, kan deze vormverandering van het hoornvlies worden vastgelegd en gebruikt worden voor vergelijking.
Deze vormverandering kan zich echter ook op het achtervlak van het hoornvlies bevinden, maar ook daarvoor zijn uitstekende meetinstrumenten voorhanden. Een keratoconus heeft tot gevolg dat het hoornvlies zich enigszins verdunt. Daarom is het van belang om van tijd tot tijd ook de dikte van het hoornvlies te meten. Dit gebeurt ondermeer door middel van ultrasone meting met een pachymeter.

Forme fruste keratoconus (FFK)

In aanmaak

Fluorescentiebeeld bij een contactlensaanpassing bij keratoconus

Hoe is keratoconus te behandelen:

Een keratoconus is goed te behandelen met contactlenzen. Een bril is geen optie. Er zijn voor een keratoconus verschillende zeer 

Schematische voorstelling van een milde keratoconusspecialistische contactlenzen verkrijgbaar. Deze geven dan ook weer een prima gezichtsscherpte. De hoornvliesverdunning kan verschillende stadia doormaken. Ook operatief zijn er mogelijkheden om deze aandoening te behandelen. Het plaatsten van zogenaamde intacts is een behandelmethode. Hierbij worden ringen in de cornea geplaatst. 

Intacts bij keratoconus

Cross linking bij keratoconus:

Cross linking is een techniek met als doel de ‘zwakke’ plek in het hoornvlies te verstevigen en te stabiliseren. Hierbij wordt het oppervlak van de cornea behandeld met vitamine B2 en speciaal licht.
Het cornea epitheel (de buitenste dunne oppervlakkige laag) wordt van de cornea afgeschraapt. De riboflavine (Vitamine B2) kan op deze wijze goed in de cornea intrekken. De riboflavine oplossing wordt gedurende een periode van 30 minuten op de cornea gedruppeld. Daarna wordt de cornea een korte periode (30 minuten) bestraald met specifieke UV stralen.
Na de behandeling wordt het oog afgedekt met een bandagelens, deze wordt na enkele dagen weer verwijderd.
Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat deze behandeling geen nadelige effecten op de cornea heeft. De progressie van de keratoconus wordt meestal gestopt en in 65% treed een verbetering in de gezichtsscherpte op. Meer hierover en ervaringen leest u op de website nlkc.

Keratoconus 'mit kammerwassereinbruch'

Opties bij keratoconus met contactlenzen:

Speciaal voor het corrigeren staan ons een aantal contactlens soorten ter beschikking. Speciale zachte keratoconuslenzen kunnen, tot op zekere hoogte, het oog prima corrigeren. Maar ook hybride contactlenzen zijn zeer geschikt. De hybride lenzen zijn zijn in verschillende basis vormen beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de ClearKone hybride lens, die ook keratoglobus te gebruiken is.
Wanneer we kijken naar de flexibele lenzen zijn er meerdere soorten, waaronder de fabuleuze Rose-K lens. Maar er is veel meer. 
De meer uitgesproken vormen van keratoconus worden met een miniscleralens of een fullscleral lens gecorrigeerd.
Topografie bij een keratoconus

Topografische weergave bij een keratoconus (Jan de Groot Kontaktlenzen)

Schematische voorstelling van een ernstige keratoconus.