Keratoconus:

Schematische voorstelling van een keratoconus

Wat is een keratoconus:

Een keratoconus ontstaat wanneer het hoornvlies een conische uitstulping gaat vertonen. De ronde vorm van het hoornvlies krijgt dan een kegelvormige uitstulping. Daardoor wordt het hoornvlies dunner. Meestal betreft het beide ogen, hoewel het ook eenzijdig kan voorkomen. Er zijn wat overeenkomsten met andere cornea vervormingen zoals keratoglobus en pellucid marginal degeneratie (PMD). Hierbij wordt het onderscheid gemaakt in grootte, vorm en plaats van de uitstulping.

Typische stria bij een keratoconusHoe ontstaat een keratoconus:

De cornea, het heldere deel van het oog, bestaat uit een vlechtwerk van collageen/eiwitvezels Wanneer het collageen in het oog verzwakt, kan het hoornvlies zijn vorm verliezen.

Deze vormfout van het oog ontstaat vaak in de puberteit, en kan tot zo’n 40 jaar progressief zijn. De aandoening wordt in verband gebracht met a.o. Down syndroom, Leber’s syndroom. Maar er is ook een connectie met veel en intensief wrijven in de ogen en eczeem. In enkele gevallen speelt erfelijkheid een rol.

Hoe wordt een keratoconus geconstateerd:Schematische voorstelling van een normale oogvorm

In de beginfase bij het ontstaan van een keratoconus, zijn de waardes bij een oogmeting vaak wisselend. De resultaten van verschillende oogmetingen variëren, en het resultaat blijft in de meeste gevallen matig. Hoewel dat nog vele ander oorzaken kan hebben.

Bij een zorgvuldige beoordeling van het hoornvlies, waarbij een topograaf een goed meetinstrument is, kan deze vormverandering van het hoornvlies worden vastgelegd en gebruikt worden voor vergelijking.

Deze vormverandering kan zich echter ook op het achtervlak c.q. binnenzijde van het hoornvlies bevinden, maar ook daarvoor zijn uitstekende meetinstrumenten voorhanden. Een keratoconus heeft tot gevolg dat het hoornvlies zich enigszins verdunt. Daarom is het van belang om van tijd tot tijd ook de dikte van het hoornvlies te meten. Dit gebeurt door middel van ultrasone meting met een pachymeter of, nog beter, met een voorsegment oog scan.

Forme fruste keratoconus (FFK)

Vooral wanneer er op één oog een keratoconus wordt vast gesteld en het andere oog klachtenvrij is, kan er op dat oog sprake zijn van een Forme fruste keratoconus.

Bij een FFK zien we een hoornvlies dat in eerste instantie geen abnormale bevindingen vertoont bij zowel spleetlamponderzoek als bij cornea-topografie. Vooral bij deze bevindingen levert de aberrometer en voorsegment scan een zeer positieve bijdrage. Bij vermoeden van een FFK, wordt naast deze metingen ook een totale oppervlakmeting van de cornea inclusief een deel van de sclera ( het oogwit) gemeten. Al deze metingen geven op termijn meer inzicht in de ontwikkeling en verloop van een mogelijke keratoconus ‘in wording’.

Hoe is keratoconus te behandelen:Fluorescentiebeeld bij een contactlensaanpassing bij keratoconus

Een keratoconus is goed te behandelen met contactlenzen. Een bril is vaak geen geweldige optie.

Maar er zijn voor een keratoconus verschillende zeer specialistische contactlenzen verkrijgbaar waarmee u weer prima kunt zien.

Schematische voorstelling van een milde keratoconusDeze geven dan ook weer een uitstekende gezichtsscherpte.

De hoornvliesverdunning kan verschillende stadia doormaken. Ook operatief zijn er mogelijkheden om deze aandoening te behandelen. Het plaatsten van zogenaamde intacts is een behandelmethode. Hierbij worden ringen in de cornea geplaatst. cross-linking

Intacts bij keratoconus

Cross linking bij keratoconus:

Cross linking is een techniek met als doel de ‘zwakke’ plek in het hoornvlies te verstevigen en te stabiliseren. Hierbij wordt het oppervlak van de cornea behandeld met vitamine B2 en beschenen met speciaal licht.

Het cornea epitheel (de buitenste dunne oppervlakkige laag) wordt van de cornea afgeschraapt. De riboflavine (Vitamine B2) kan op deze wijze goed in de cornea intrekken. De riboflavine oplossing wordt gedurende een periode van 30 minuten op de cornea gedruppeld. Daarna wordt de cornea een korte periode (30 minuten) bestraald met specifieke UV stralen.

Na de behandeling wordt het oog afgedekt met een bandagelens, deze wordt na enkele dagen weer verwijderd.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat deze behandeling geen nadelige effecten op de cornea heeft. De progressie van de keratoconus wordt meestal gestopt en in 65% treed een verbetering in de gezichtsscherpte op. Meer hierover en ervaringen leest u op de website nlkc.

Opties bij keratoconus met contactlenzen:


Keratoconus 'mit kammerwassereinbruch'

Speciaal voor het corrigeren staan ons een aantal contactlens soorten ter beschikking. Speciale zachte keratoconus contactlenzen kunnen, tot op zekere hoogte, het oog prima corrigeren. Maar ook hybride contactlenzen zijn zeer geschikt. De hybride lenzen zijn zijn in verschillende basis vormen beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de ClearKone hybride lens, die ook keratoglobus te gebruiken is.

Wanneer we kijken naar de flexibele lenzen zijn er meerdere soorten, waaronder de fabuleuze Rose-K lens. Maar er is veel meer.
De meer uitgesproken vormen van keratoconus worden met een mini scleralens of een full scleral lens gecorrigeerd.

Topografie bij een keratoconus

Topografische weergave bij een keratoconus (Jan de Groot Kontaktlenzen)

Schematische voorstelling van een ernstige keratoconus.


Een bril bij keratoconus:

Het opmeten van een bril bij een keratoconus, is niet onmogelijk maar lastig te bepalen.
Met alle beschikbare apparatuur is het maximale resultaat voor reserve bril, naast uw lenzen op te meten.
De resultaten met een bril blijven weliswaar achter bij de correctie met uw contactlenzen, maar als noodoplossing, of wanneer u snel uw zicht nodig heeft kan een keratoconusbril u helpen.

Voor het meten van deze bril ben ik u graag van dienst, na deze meting ontvangt u een brilvoorschrift, waarmee u bij uw eigen opticien een bril kunt laten maken.

Volg deze koppeling voor een afspraak te maken voor deze brilmeting.

Geen 100%, maar zeker aan te bevelen.

Terug naar het begin.