Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Macula degeneratie

//Macula degeneratie
Macula degeneratie 2017-10-23T09:10:09+00:00
 

Macula degeneratie (MD):

Wat is maculadegeneratie:

Blindheid en slechtziendheid op latere leeftijd van mensen in de Westerse wereld wordt voornamelijk veroorzaakt door maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea of gele vlek. In de macula, bevinden zich de meeste kegeltjes. Dit zijn de cellen die kleur en contrast kunnen waarnemen. Met de macula zien we dan ook het scherpst, wat bij lezen, tv kijken, autorijden etc. van groot belang is. Met het ouder worden, wordt de voeding van de macula wat minder, daardoor sterven de kegeltjes af, zodat er op deze plekken niet meer goed kan worden gezien.
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie ook wel leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD) genoemd, is een zeer veel voorkomende oorzaak van onomkeerbaar gezichtsverlies bij personen ouder dan 50 jaar.
Hoewel LMD ook op jongere leeftijd kan voorkomen de zogenaamde Juveniele Maculadegeneratie.

 

Illustratie van het oog met iris, lens, macula an andere gebieden:Schematische voorstelling van het oog
Ook als gevolg van andere ziektes zoals bijvoorbeeld bij suikerziekte, kan maculadegeneratie ontstaan.
 

Prevalentie:

Maculadegeneratie is een van de meest voorkomende oogziektes. Wat precies de oorzaak is van deze aandoening is niet bekend. Op dit moment is er nog geen blijvende effectieve behandeling, of een werkzaam geneesmiddel voor deze aandoening. Uit onderzoek komt naar voren dat naar verwachting, het aantal ogen dat aangedaan is door gevorderd macula degeratie heeft tussen 2 en bijna 3 miljoen oploopt (1) .

 

Leeftijds gebonden maculadegeneratie is in twee vormen te onderscheiden:

1. De ‘droge’ of atrofische vorm van maculadegeneratie.
2. De ‘natte’ of exudatieve vorm van maculadegeneratie.
De droge vorm is de minst ernstige en de meest voorkomende vorm. Afvalstoffen (drusen) stapelen zich op in de macula en vormen daar kleine bleekgele afzettingen.
Hierdoor ontstaat schade aan het netvlies, en het zicht wordt aangetast.
Vaak zijn beide ogen in meer of in mindere mate aan gedaan.
De droge LMD kan omslaan in een natte LMD.
 

Onderzoek met de M-POD bij JGK:

Om te kijken of het macula pigment goed functioneert, kan een onderzoek gedaan worden met de M-POD (macula pigment optische densiteit meter). Dit apparaat bepaald de dichtheid van het macula pigment. Het meet de gevoeligheid van het netvlies voor bepaalde hoeveelheid blauw licht met een bepaalde frequentie. Hierdoor kan uw optometrist bepalen of er sprake is van een verminderd macula pigment en of u baat zou hebben bij het gebruik van voedingssupplementen.
Wordt er gestart met voedingssupplementen, dan is het belangrijk uw macula pigment regelmatig te laten meten om zo de vooruitgang te kunnen vaststellen. Het advies is om dit halfjaarlijks te laten controleren. Na een aantal halfjaarlijkse metingen is er in het verloop van de grafieken zijn de effecten zichtbaar van het gebruik van deze voedingssupplementen of van het gewijzigde voedingspatroon. De kosten van deze onderzoeken kunt u vinden in onze prijslijst. Volg deze link voor meer informatie over de M-POD 
Bent u bekend met een droge LMD, dan is het belangrijk is dat u dit goed in de gaten houdt.
Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een Amsler kaartje (deze kunt u zonder kosten afhalen in onze praktijk in Groningen, of gratis downloaden van deze site).
Ziet u bijvoorbeeld vertekeningen die gaan optreden in een raamkozijn of een regel tekst, dan kan dit wijzen op het ontstaan van de ernstiger ‘natte’ vorm van LMD.
Een handig hulpmiddel hiervoor is de zogenaamde Amsler kaart.Amsler kaart bij maculadegeneratie
 
1. Zet uw leesbril op en dek een oog af.
2. Houdt de kaart op ongeveer 30 cm.
3. Fixeer op de centrale punt.
4. Herhaal dit met het ander oog.
5. Als er vervormingen of witte plekken verschijnen in het rooster, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts.
 
 

Amsler kaart bij macula degeneratie:

De ‘natte’ vorm wordt ook wel de exudatieve vorm genoemd. De natte LMD ontstaat wanneer er kleine, nieuwe bloedvaatjes achter de macula gaan groeien. Deze nieuwe bloedvaatjes zijn zwak, lekken bloedplasma en gaan snel kapot, wat een bloeding tot gevolg heeft. Hierdoor gaat het gezichtsvermogen snel achteruit. Bij de ‘natte’ vorm van LMD raken de beelden vervormd, waarna het gezichtsvermogen meestal snel slechter wordt.
Soms blijft het ander oog nog lange tijd goed, maar vroeg of laat zal ook dit oog getroffen worden.
 

De risicofactoren:

 • Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor LMD.
 • Roken heeft tot gevolg dat de hoeveelheid beschermende antioxidanten in het lichaam afneemt .
 • Vrouwen hebben meer kans op LMD, als gevolg van een lagere oestrogeenspiegel (een hormoon in het bloed) na de menopauze.
 • Arteriële hypertensie
 • Zwaarlijvigheid
 • Erfelijkheid
 • Chronische blootstelling aan licht (Draag dus altijd een beschermende bril waneer u in aanraking komt met UV lichtbronnen ( Zonlicht, zonnebank etc.)
 • Tekort aan vitaminen en mineralen
 • Alcoholgebruik.

Behandeling van LMD:

LMD kan niet genezen. Wel zal men proberen om de achteruitgang af te remmen of te stoppen. Bij de ‘natte’ vorm wordt vaak een laserbehandeling of fotodynamische therapie voorgesteld. Tegenwoordig is de ‘natte’ vorm ook goed te behandelen met intravitreale injectie (injectie in het oog (Macugen, Lucentis en Avastin)

Praktische tips:
Aangepaste voeding met veel carotenoïden in bijzonder luteïne en zeaxanthine, tonen minder kans aan op LMD. Moeite met uw dagelijkse inname, dan zijn er ook voedingssupplementen.

 

Groenten die veel carotenoïden bevatten:

 • Rauwe peen
 • Spruiten
 • Mais
 • Groene erwten
 • Tomaten
 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Tuinbonen
 • Bladsla
 

Onderzoek naar maculadegeneratie:

In een grote studie (ARED) is het nut van anti oxiderende vitaminen een zink aangetoond om LMD af te remmen.
Hoewel evenwichtige voeding voldoende vitamines bevat, kan het onder omstandigheden aan te bevelen zijn om een voedingssupplement te gebruiken. Deze voedingssupplementen genezen geen ziekten, maar kunnen helpen de conditie van uw ogen en lichaam te verbeteren.
Er zijn talloze voedingssupplementen die een aanvulling op uw dagelijkse voeding kunnen zijn. Laat u hierover vooraf goed informeren. Hiervoor zijn wij u graag van dienst.
 
Meer informatie: Macula vereniging
030- 2980707 of op www.maculavereniging.nl

Referentie:

 1. Friedman DS, O’Colmain BJ, Munoz B, et al. Prevalence of age-related macular degeneration in the United States. Arch Ophthalmol 2004;122:564-72.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.