Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Albinisme & lenzen

//Albinisme & lenzen
Albinisme & lenzen 2018-04-06T18:34:44+00:00

Contactlenzen bij (oculair) albinisme:

Korte uitleg albinisme:

De pupil van het oog (het zwarte deel in het midden van het oog) regelt de hoeveelheid licht dat er in het oog kan komen. De pupil is omgeven door de iris, het gekleurde deel van het oog. De iris is aan de achterzijde voorzien van een gepigmenteerde laag die er voor zorgt dat er geen licht anders dan door de pupil het oog kan binnenkomen.
Overdag, bij veel licht is de pupil klein, en laat dan zoveel licht het oog binnen, dat een optimale bescherming en het hoogste zicht resultaat gehaald wordt.Schematische voorstelling oog, iris en pupil
’s Nachts, en bij weinig licht wordt de pupil groter en komt er dan meer licht in het oog om beter te kunnen zien.
De pupil vormt dus het irisdiafragma dat het retinale adaptatie niveau regelt. Zonder dit diafragma is vrijwel iedere lichtbron verblindend. Zowel overdag als ‘s avonds.
Bij een albino oog is dit pigment geheel of gedeeltelijk verdwenen, waardoor de iris geen licht meer kan tegenhouden. De iris is diafaan voor licht geworden. Door de grote hoeveelheid licht die in het oog valt wordt het oog al snel verblind. Het gebruik van een donkere zonnebril is dan noodzakelijk.
Vaak is er ook sprake van nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen). Bij nystagmus worden ook aangepaste contactlenzen gebruikt om de onwillekeurige oogbewegingen te verminderen of te onderdrukken. Verderop vindt u een koppeling naar dit onderwerp.

 

Oorzaken albinisme:

Albinisme is bijna altijd autosomaal recessief overerfelijk. Volg deze koppeling voor meer informatie via de oogvereninging.

Lenzen bij albinisme:

Het albino oog kan met een gekleurde contactlens van een kunstmatige iris voorzien worden. Hiervoor zijn er kant en klare iris printlenzen of op maat gemaakte  handbeschilderde contactlenzen beschikbaar. Hiervan is de iris volledig lichtdicht. De pupilopening transparant of donker gekleurd. Deze lenzen zijn met en zonder sterktes leverbaar.

Albino oog

Lenzen bij albinisme geven een betere gezichtsscherpte en forse lichtdemping.

Deze lens is heeft de voorzijde een zeer natuurlijk ogende iristekening, en is buiten de pupil-opening vrijwel lichtdicht. Naast het cosmetische effect van deze contactlenzen, heeft het dragen van aangepaste lenzen bovendien een gunstige invloed op het dempen van de oogbewegingen bij nystagmus. 

Albino oog met irisprintlens Volg deze link voor meer informatie over nystagmus en contactlenzen.

 

Kosten van deze lenzen:

Deze lenzen worden vrijwel altijd op medische indicatie (medisch noodzakelijk) geleverd, waarbij de zorgverzekeraar de kosten geheel of gedeeltelijk voor haar rekening neemt.
Wanneer u meer informatie over lenzen bij albinisme of andere toepassingen van deze lenzen, neemt u dan gerust contact op met Jan de Groot Kontaktlenzen. In ons centrum in Groningen zijn diverse iris printlenzen op voorraad.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.