Lui oog of amblyoop oog.

Ogen en hersenen werken nauw samen als het om het zien gaat. Wanneer het ene oog scherp kan zien, terwijl het andere een wazig beeld geeft dan kunnen de hersenen het wazige beeld onderdrukken of uitschakelen. Niet te verwarren met oogdominantie.

Een voorbeeld hiervan is uw nieuwe bril of zonnebril; op moment dat u deze voor het eerst opzet ziet u randen, neussteuntjes en misschien schitteringen. Draagt u de bril een tijdje, dan worden deze beelden door de hersenen gewoon genegeerd en ze vallen u niet meer op.

Amblyopie is de medische term voor de toestand waarbij beeld van een van de ogen door de hersenen onderdrukt wordt. Aan de buitenkant van de ogen is er vaak niets aan te zien.

Wanneer ontstaat een lui oog:

Amblyopie ontstaat wanneer het oog in ontwikkeling is, dus bij baby’s en jongen kinderen tot ongeveer 9 jaar. In deze periode van ontwikkeling van de ogen is amblyopie nog te behandelen. Er is weinig bekend over de behandeling van amblyopie bij volwassenen.

Belangrijk: valt u bij uw kind wat op, als het om het zien gaat, heeft u het vermoeden dat een van de ogen niet goed meewerkt, neem dan contact op met uw oogarts. Want hoe eerder amblyopie ontdekt wordt, des te succesvoller kan het behandelt worden.

Oorzaken van een lui oog:

De samenwerking van de ogen wordt verstoord als een van de ogen niet meer goed kan focussen. En oorzaak hiervoor kan zijn dat een van de ogen sterk achteruit gaat, maar ook wanneer de stand van de ogen gaan afwijken bij bijvoorbeeld scheelzien. Het scheelzien veroorzaakt dubbelbeelden, en de hersenen schakelen deze uit.

Behandel mogelijkheden bij een lui oog:

De behandeling van een amblyoop oog bestaat eruit het luie oog te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door het ‘goede oog’ af te plakken en zo het luie oog te prikkelen om te kijken. Maar ook medicatie ( atropine) soms in combinatie met een oogspier correctie om de oogstand te verbeteren worden toegepast.

Wie doet deze amblyopie behandeling:

Orthoptisten zijn specialisten zijn op dit gebied, in nauwe samenwerking met uw oogarts. Volg deze koppeling voor meer informatie.