Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Oogdominatie

/Oogdominatie
Oogdominatie 2017-11-26T16:49:08+00:00

Oogdominatie:

Welk oog is dominant, of wel bent u links-, of rechts “oogig” ? Wanneer u met beide ogen goed kunt zien ( met of zonder bril of contactlenzen) dan een van de ogen bij de meeste mensen dominant. Hoewel er geen relatie tussen deze twee condities is, is oogdominatie te vergelijken met rechts- of linkshandig. Het staat los van het feit of u een bril of lenzen draagt. Maar ook van de sterkte van de glazen spelen geen rol. Het kan dus zijn dat het oog waarvoor u het meest sterke glas in de bril heeft juist het dominante oog is of andersom. Een lui-oog, of ook wel amblyoop oog is heel wat anders, volg deze koppeling voor meer informatie over amblyopie.

Bij een klein percentage mensen is de oogdominatie tussen het linker-, en rechteroog volledig in balans. Er is dus geen sprake van een dominant oog.

Wat is het belang van de oogdominantie:

Het dominante oog bij een ogenpaar doet bij het zien net het meeste werk, en compenseert de tekortkomingen van het niet-dominante oog uit. Wanneer u veraf precies gaat mikken, bijvoorbeeld bij schietsport, darts en bowling, is dit van belang. Bij het aanpassen van multifocale contactlenzen wordt gebruik gemaakt bij de aanwezigheid van oogdominatie. Het concept monovision is volledig op oogdominatie gebaseerd. Bij multifocale implantlenzen houdt men er rekening mee welk oog dominant is. Maar ook Kamralenzen, dit is een pinhole die geplaatst word in de cornea van het niet-dominante oog.Kamra lens in het niet-dominante oog

Meting van oogdominantie:

Er zijn vele manieren om de dominantie van ogen te bepalen. Maar er zijn verschillen in de uitkomsten. Bovendien kan het ene oog bij veraf dominant zijn, terwijl op de korte afstand juist het andere oog dominant blijkt te zijn. Weten hoe u dit zelf uw oogdominantie (globaal) kunt bepalen:

  • Vouw uw handen in positie 2 van de tekening en houd ze op ongeveer 40 cm. van uw af.
  • Kijk, met beide ogen tegelijk door de opening naar een voorwerp op meer dan 6 meter, u kunt uw bril gewoon ophouden.
  • Hoofd en handen dan niet meer bewegen.
  • Sluit en open dan eerst het ene oog, en vervolgens het andere oog.
  • Ingeval van oogdominantie ziet u dat het sluiting van het ene oog het voorwerp zichtbaar blijft. En wanneer u het andere oog sluit het beeld niet meer te zien is.
  • Het oog waar u het voorwerp blijft zien, is uw dominante oog.

 

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.