Handbeschilderde irislenzen:

Handbeschilderde zachte contactlens 

De iris ook wel het regenboogvlies genoemd, met daarin de pupil verzorgt een belangrijke functie.
De spiertjes in de iris regelen hoever de pupil opengaat. Bij weinig licht is de pupil groot, bij veel licht wordt de pupil klein. De iris bevat zeer veel pigmentcellen, die de kleur van de iris bepalen. Bij veel pigment heeft men meer bruin gekleurde ogen, weinig pigment kleurt de iris meer blauw. 
Zonder iris gaat het dus echt niet.Bij beschadigingen aan de iris kan ‘vals’ licht de gezichtsscherpte van het oog zeer sterk beïnvloeden.
Het licht gaat dan niet alleen door de pupil, maar ook door de doorgaans lichtdichte iris. Deze beschadigingen kunnen door een operatie of ongeluk ontstaan, maar er kunnen ook slijtageplekken ontstaan bij een pigment dispersie syndroom.
Bij albino’s is de hoeveelheid pigment sterk gereduceerd. Ook in de iris is de hoeveelheid pigment sterk afgenomen. De iris is dan doorschijnend in plaats van lichtdicht en het ‘valse’ licht zorgt voor en lage gezichtsscherpte. Behalve het feit dat de gezichtsscherpte sterk is vermindert, speelt soms het cosmetische aspect ook een belangrijke rol. 
Een blind oog, of een beschadigd oog kan soms het aangezicht zo beïnvloeden, dat men er soms voor kiest een contactlens aan te passen om een minder fraai oog te camoufleren.
Of het nu om de verbetering van de scherpte gaat, of om het camoufleren, handgeschilderde irislenzen kunnen hiervoor een oplossing zijn.

Hoe gaat het in z’n werk:

Een iris kleurlens is doorgaans een zachte contactlens. Deze past zich gemakkelijk aan op iedere onregelmatigheid van het oog, en wordt nagenoeg onmerkbaar gedragen.
Belangrijke maten worden aan het oog gemeten. Waarbij het niet beschadigde oog een doorslaggevende factor speelt als het om de kleur van het oog, de diameter van de iris en de pupil grootte gaat. 
In sommige gevallen wordt van het ‘goede’ oog een dia opname gemaakt, deze is dan de basis voor het maken van handgeschilderde irislenzen. Samen met digitale foto’s en standaard beeldmateriaal en voorbeeldkleuren is het mogelijk om een contactlens te maken die dezelfde kleur en uitstraling heeft. Wordt de lens dan op het beschadigde oog geplaatst, dan is de camouflage compleet. Maar ook voor handgeschilderde harde lenzen zijn er ruime mogelijkheden. Om je juiste pasvorm voor deze lenzen te bepalen wordt er meestal gebruik gemaakt van zogenaamde aanpaslenzen. Hiermee wordt de juiste kromming, bolling, dikte en grootte van de lens voor het oog bepaald.
Soms wordt er een afdruk van het oog gemaakt met behulp van een gietmal. Is de juiste uitvoering van de contactlens bepaald, dan wordt aan de hand van foto’s, kleurenwaaiers de kleuren op de lens gemaakt. Hieronder ziet u hoe specialisten dat doen.


Handgeschilderde irislenzen in productie
Handgeschilderde irislenzen in productie

Wat zijn de kleur mogelijkheden:

Iris kleurlenzen zijn er in een aantal soorten.
Behalve kleurlenzen, die er misschien een beetje aan de verwachting voldoen, zijn er de speciale lenzen.
Computergestuurde iris lenzen, de zogenaamde irisprint lenzen, geven vaak al een opmerkelijk fraai resultaat.
Vanwege de wijze van productie zijn deze lenzen vaak snel leverbaar. De mogelijkheden zijn beperkt, maar bestrijken een redelijk scala van uitvoeringen.
Dan zijn er de handpainted lenzen, de handgeschilderde irislenzen. Deze lenzen worden individueel vervaardigd. Behalve nagenoeg alle mogelijkheden en uitvoeringen die technisch mogelijk zijn kunnen vervaardig worden. Met variaties op bijna alle vlakken. Een nadeel is de levertijd van deze laatste lenzen, die doorgaans ongeveer twee maanden bedraagt. Maar de resultaten zijn meer dan de moeite waard.

Assortiment handgeschilderde irislenzen

Foto’s : JGK met de vriendelijke medewerking van Cantor & Nissel England

Lenzen bij strabismus:

Bij strabisme kan het scheelziend oog met een handgeschilderde lens gecamoufleerd worden. Hiervoor gebruiken wij een zachte contactlens met speciale eigenschappen, zodat de lens niet verschuift  op het oog, maar wel met de bewegingen van het oog meedraait.  De iris wordt in de kleur van het andere oog op de juiste plaats op de lens geschilderd.