Contactlens vloeistof ortho-k lenzen

Ortho-k nachtlenzen zijn verwant aan de vormstabiel harde lenzen. Zijn eenvoudig te onderhouden contactlenzen. Vaak is een alles-in-een vloeistof (MPS = multi purpose solution) als basis voldoende, aangevuld met dagelijkse extra intensief reiniging. Het bijzondere van deze lens is het tijdstip van het onderhoud. Meestal ’s morgens na het uitnemen. Vooral bij deze lenzen is het onderhoud van belang, dus neem er de tijd voor of pas het onderhoud systeem aan. Lees ook de uitgebreide instructies voor ortho-k nachtlenzen, volg deze koppeling.
  • Onderhoud opties voor ortho-k nachtlenzen:
  • Chemische reinigen (MPS)
  • Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)Fluobeeld Ortho-k nachtlens
  • Enzymatische reiniging
  • Zoutoplossing (NaCl 0,9%)
  • Intensiefreiniger

Chemische desinfectie bij ortho-k lenzen:

Met een alles-in-een vloeistof voor nachtlens onderhoud, wrijft u de lens voorzichtig, en spoel de lens goed af. U bewaart de lens in dezelfde vloeistof. Zorg wel dat de lens goed ondergedompeld in de vloeistof ligt. ’s Avonds voor het inzetten, de lens nog even afspoelen en in het oog plaatsten. Eventueel doet u bij het inzetten nog een drupje vloeistof in de lens. Voor het afspoelen van de lens kunt u ook een zoutoplossing gebruiken, dat is veel voordeliger en net zo effectief.
Het dagelijks nachtlens onderhoud kunt u aanvullen met maandelijkse enzymatische reiniging en minimaal 1x per week een intensief reiniging. 

 

Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide):

Dit systeem is een prima onderhoudsmiddel voor ortho-k nachtlenzen. Een waterstofperoxide heeft een uitstekende  bacterie dodende werking. Bovendien hoeft u deze lens niet manueel te poetsen. Daardoor loopt u minder risico op breuk en beschadiging van de lenzen. U doet de lenzen in de speciale lenshouder die gevuld in met  de waterstofperoxide, en vervolgens wordt de lens gereinigd en de vloeistof geneutraliseerd. Het reinigen/neutraliseren gebeurt met speciale tabletten een neutraliserende vloeistof of een zogenaamde katalysator. De katalysator is een speciale schijf die onderin de lenshouder zit. Bij de meeste systemen veranderd de kleur van de vloeistof wanneer het proces afgerond is. Op deze manier duurt het nachtlens onderhoud ongeveer 2-4 uur. U kunt de lens dan rechtstreeks vanuit de vloeistof inzetten, maar beter is het om de lens nog even af te spoelen met zoutoplossing.Everclean H2O2 reisset
Een waterstofperoxide systeem is vrij van conserveringsmiddelen.

 

Enzymatische reiniging:

ortho-k-hyperopiaDeze reiniger is bedoeld om eiwitaanslagen tijdens het nachtlens onderhoud van de lens te verwijderen. De tablet lost eenvoudig op in zoutoplossing.

 

Zoutoplossing (NaCl 0,9%):

Zoutoplossing in niets anders dan gedestilleerd water met toegevoegd zout. Het zoutgehalte is gelijk aan die van de tranen. Hierdoor zijn er geen grote osmotische verschillen en kunt u de lenzen er veilig mee afspoelen en inzetten. Zoutoplossing is de vloeistof die ook bij het inzetten van scleralenzen kunt gebruiken.

Intensiefreiniger:

Met een intensief reiniger, kunt u vuil als vetten, make-up resten etc. goed van de lenzen verwijderen. Gebruik bij ortho-k nachtlenzen liever geen abrasieve reiniger, maar een zachte, milde reiniger. Abrasieve reinigers hebben een meer schurend werking, daardoor kan deze manier van schoonmaken de werking van de lenzen beinvloeden. Nachtlenzen  en ortho-k lenzen hebben speciale zones, spoel daarom de lenzen na het reinigen zorgvuldig af zodat er geen zeep resten op de lens achterblijven. 

 

Een zeer effectieve en snelle intensief reiniger voor vormstabiele lenzen:

Menicare Progent is een onderhoudsysteem waarbij de lens met 2 vloeistoffen een extra reiniging krijgt. Zeer effectief, snel en eenvoudig. Bovendien geschikt voor alle soorten vormstabiele, harde contactlenzen, nachtlenzen , scleralenzen etc.
Voor een optimale verwijdering van proteine en vervuilingen aan het lensoppervlak. Bijzonder effectief tegen besmetting met bacteriën, schimmels, acanthamoeba, virussen en ..
De vormstabiele contactlenzen worden in een bijgesloten lenshouder geplaatst. Vul de lenshouder gelijktijdig met vloeistof A en vloeistof B uit de ampullen. Deksel op de vloeistof, licht schudden en met 30 minuten is de reiniging klaar.menicare-Progent
Gebruikt u dit system bij scleralenzen, gebruik dan een speciale lenshouder voor scleralenzen (niet bijgeleverd)

 

Lees ook de uitgebreide inzet en draaginstructies bij ortho-k nachtlenzen volg deze link.

Maar wanneer u nog meer vragen of opmerkingen over het onderhoud van deze lenzen heeft,
kunt u ons natuurlijk altijd raadplegen.