Semi-scleraal lenzen:

Wat zijn semi scleraal lenzen:

Semi scleraal lenzen zijn vormstabiele, zuurstofdoorlatende harde contactlenzen met een diameter die kan variëren van 13 tot 16 mm. De lens valt ruim over de cornea, die ongeveer 12 mm. is. Daardoor rust als het ware op het witte deel van het oog, de sclera. En zo komt de scleralens aan z’n naam. De grootte van de lens bepaalt vervolgens of het om een semi sclerale lens of een full sclerallens gaat.
De grotere diameters overlappen een nog groter deel van het oog. Dit zijn de (full) scleralenzen of corneo-sclerale lenzen.(meer hierover leest u bij het item scleralenzen)

Bijzondere eigenschappen:

De vorm van binnenzijde van deze lens, het deel dat dus op het oog ligt, wordt met behulp van een topograaf aan het oogoppervlak aangepast. Met de modernste computergestuurde draaibanken is het mogelijk dit model zover als nodig te evenaren.
Soms worden er in deze lenzen kleine openingen (fenestraties) gemaakt om de traancirculatie te stimuleren en het uitnemen te vergemakkelijken.

Wanneer semi scleraal lenzen:

Bij zeer onregelmatige oogoppervlakken, een beginnende of milde keratoconus, of na refractie chirurgie is een semiscleraal lens een passende oplossing om de gezichtsscherpte te verbeteren. Voor semi scleraallenzen zijn veel toepassingen. Het zijn contactlenzen die zeer prettig te dragen zijn en vrijwel alle sterktes kunnen opheffen.  Hoewel het lijkt of deze lenzen alleen bij ‘oogaandoeningen’ of oogziektes gedragen kunnen worden, is niet minder waar. Want semi scleraal lenzen kunnen ook als normale lenzen gedragen worden.

Eigenschappen van semi scleraal lenzen:

Semi scleraal lenzen worden zo aangepast dat de top van het oog juist vrij blijft. De lens land dus op het witte deel van het oog, de sclera. Daardoor is deze lens op geen enkele wijze belastend voor de cornea. .

Toepassingen van Semi scleraal lenzen:

  • Beginnende of milde keratoconus.
  • Pellucid marginal degeneration
  • Irregulair cornea oppervlak.
  • Post penetrerende keratoplasty
  • Eindcorrectie na refactie chirurgie.

Meer weten, maak dan een afspraak met een van onze optometristen-contactlensspecialisten.