Bel ons ! 050-5790220|info@jgk.nl

Ptosislens

Ptosislens 2017-10-01T14:38:38+00:00

Contactlenzen bij een ptosis: 

 

 

Wat is een ptosis:

Een ptosis is een hangend ooglid, hierdoor lijkt het ene oog kleiner dan het andere. In een enkel geval blijft het oog nagenoeg gesloten. Dit komt doordat de spiertjes die het bovenooglid openen (levator) niet, of niet goed meer functioneren. Soms gepaard met dubbelzien. Maar een hangend ooglid kan ook de pupil geheel of gedeeltelijk bedekken, dat gevolgen heeft voor het gezichtsveld. Myasthenia gravis gaat vaak gepaard met een ptosis. De speciale contactlens kan hierbij helpen.

Oorzaken van een ptosis of hangend ooglid:

1. Aangeboren     
2. Verworven: a. Gebruik van medicijnen ( b.v. botox)
    b. Door een chalazion (zwelling van een talgkliertje in het bovenooglid)
    c. Door het dragen van harde contactlenzen kunnen de spierjes in het bovenooglid verslappen.
    d. Leeftijd, hierdoor gaat alles wat hangen, dus ook de oogleden.
    e. Allergische reacties
    f. Door gebruik van medicijnen (b.v. botox)
Bij een ptosis is er sprake van een vrijwel gesloten ooglid dat niet of nauwelijks open te houden is. In geval van een hangend ooglid bedoelen we meer de situatie waarbij van het ene oog de ooglidspleet wat nauwer is dan van het andere oog, of beide oogleden de pupillen geheel of gedeeltelijk bedekken. In een aantal gevallen kan een operatieve ingreep door een plastisch chirurg een goede oplossing zijn. Bij deze ingreep wordt de huid of de spier van het bovenooglid aangepast.

 

Gevolgen van een ptosis:

Als gevolg van een ptosis gaat het ooglid hangen, wat vaak erger wordt aan einde van de dag, waarbij vaak een deel van de pupil door het ooglid wordt bedekt. Dit heeft effect op het gezichtsveld. Na een goede nachtrust ziet het er vaak de volgende ochtend weer veel vrijwel normaal uit. Door het onbewust optrekken van de oogleden zijn er forse rimpels aan het voorhoofd te zien.

 

Correctie mogelijkheden (niet chirurgisch) bij een ptosis met een contactlens:

Bij een hangend ooglid 

Bij een hangend ooglid kan het in een aantal situaties voldoende zijn om met behulp van een contactlens, meestal een scleralens, wat meer ‘vulling’ aan het oog te geven. Daardoor blijft het oog verder open. Deze ‘vulling’ is vrij nauwkeurig te bepalen, de resultaten hiermee zijn zeer acceptabel; op deze manier kan een ooglid correctieve operatie uitgesteld worden. Deze toepassing is geschikt voor alle leeftijden, en geeft zeer bevredigende resultaten. Ptosis scleralens

 

Opties voor een Ptosis correctie met een contactlens

Een mogelijkheid bij een contactlens voor een ptosis correctie is een drempeltje aan de buitenzijde van de lens, dat ervoor zorgt dat het ooglid daar juist achter wat grip houdt en zodoende open blijft
Een ander optie is een speciale, plaatselijk wat dikkere contactlens, die het ooglid meer openspert, hierboven al beschreven.
Ook de speciale slijping van een ptosis contactlens helpt het oog open te blijven. 

 

Deze speciale lenzen, en vele andere, worden aangemeten bij Jan de Groot Kontaktlenzen, in het optometrisch contactlens centrum in Groningen.
Wwnneer u vragen heeft en/of opmerkingen stelt u deze gerust. 

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.