Center distance & Center near multifocale contactlenssystemen:

 

 

Bent u boven de 40 jaar, dan is er een kans dat u met beginnende leesklachten te maken krijgt. Door de veroudering van het oog, wordt het instellen voor dichtbij moeilijker. Een leesbril kan deze tekortkoming oplossen, maar ook contactlenzen bieden veel mogelijkheden. Want om dit probleem op te lossen kunt u gebruik maken van zogenaamde multifocale lenzen of bifocale contactlens systemen. Dit zijn vormstabiele harde  of zachte contactlenzen met een ingeslepen leesgedeelte, waardoor u geen extra leesbril nodig heeft.

Hoe werkt dat:

Bij contactlenzen zijn multifocale systemen heel verschillend vergeleken met een bril.
Met een enorme precisie wordt een leesdeel in de lens van bijvoorbeeld 10 mm doorsnee geslepen.
Met als resultaat: een optimale vertesterkte en leessterkte. Bij de center near (CN) en center distance (CD) lenzen wordt het centrale deel van de lens voor het verafzien of het nabijzien benut. Afhankelijk of u grote pupillen heeft, of kleine, of u een leesberoep heeft of dat dit juist minder belangrijk is bepaalt uiteindelijk de keuze van deze lens. CD en CD lenzen zijn in zowel zachte lenzen als vormstabiele harde lenzen leverbaar. En ook bij de hybride lenzen wordt van deze techniek gebruik gemaakt. In een aantal situaties wordt er zelf een combinatie van deze twee systemen gebruikt om het verafzien en het lezen te combineren.

Multifocale hybride lenzen

Bij ortho-k nachtlenzen wordt het principe van CD gehanteerd, waardoor ook het lezen zonder bril of lenzen mogelijk is na het uitdoen van de lenzen. 

 

Wat zijn de beperkingen met multifocale lenzen:

Een contactlens op uw oog zit altijd voor de pupilopening. Wanneer er een leesgedeelte in een contactlens zit, is het haast onvermijdelijk dat u dit kunt merken bij het verafzien. Daarom geven multifocale lenzen is scherpteverlies in de verte. In de meeste gevallen is dit niet hinderlijk of zelf niet merkbaar. Alles valt en staat hierbij met een ‘perfecte’ aanpassing van deze lenzen.
Bij segmentlenzen is de boven-, en onderzijde van de lens respectievelijk bedoelt voor ongehinderd veraf en dichtbijzien. Dit geeft u een optimale verte-, en leesscherpte. Meer over segmentlenzen leest u in deze link.
Meer weten over de mogelijkheden met multifocale lenzen ? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende screening.