Toepassingen van Ortho-k nachtlenzen

Ortho-k lenzen zijn geschikt bij ondermeer:Ortho-k bij myopie behandeling

 
  • Negatieve sterktes (myopen tot ca. -6.50 dpt.).
  • Kinderen van alle leeftijden.
  • Nabehandeling na een laserbehandeling.
  • Monovision leescorrecties.
  • Myopie behandeling, ook te gebruiken in combinatie met atropine therapie (klik hier voor informatie over myopie controle).
  • Nieuw !!! Plussterktes tot ca. +4.50 dpt.  (hypermetropen).
  • Nieuw !!! Multifocale nachtlens correcties  (dus met leesdeel).
Topografie na ortho-k bij hyperopia
Het veranderen van de vorm van het hoornvlies, en daarmee de sterkte van het oog heet orthokeratologie, of kortweg Ortho-K. Door middel van een zeer speciale contactlens wordt het oog enigszins platter, en daardoor veranderd het oog van sterkte. Negatieve sterktes nemen af. Op deze wijze kunnen nagenoeg alle bijziende ogen van ongeveer -6.50 dioptrie volledig worden gecorrigeerd.
Men is al zo’n 50 jaar, door middel van deze techniek, bezig de vorm van het oog voor langere tijd in een bepaalde vorm te zetten en te houden. En zodoende de oogcorrectie te verminderen.
Met de komst van nieuwe contactlensmaterialen, meetmethodes en productie mogelijkheden, is deze vorm van sterkte aanpassing, ook door de komst van de laserchirurgie, in een stroomversnelling terechtgekomen.
Voor het corrigeren van een leesbril, is een Nachtlens eveneens een goede oplossing. Monovision correcties kunnen succesvol met slechts een lens die u alleen ‘s nachts draagt worden uitgevoerd. U kunt dan de hele volgende dag, zonder leesbril goed dichtbij zien, zonder uw leesbril te hoeven gebruiken. Volg deze link voor meer informatie over monovision. Nachtlenzen zijn zeer toepasbaar bij droge ogen en geschikt voor jonge kinderen.
Ook voor kinderen, waarbij de sterkteveranderingen nogal snel wisselen, zijn ortho-k lenzen een veilige en nuttige keuze. Uit de LORIC studie (Longitudinal Othokeratology Research In Children) blijkt dat na 24 maanden bij de controlegroep beduidend meer is toegenomen dan bij de ortho-k lens dragers. Inmiddels is er ook veel ervaring opgedaan met het gebruik van ortho-k bij myopie behandeling. Hieruit blijkt dat het dragen van deze lenzen een zeer gunstig effect hebben op de groei van een bijziend oog.
Voor hypermetropie is er op dit moment een goede correctie mogelijk tot ongeveer +4.50 Dpt. Het is dus geschikt bij hypermetropie tot een sterkte van +4.50 dpt. en als monovision oplossing voor de presbyoop. Een andere toepassing van ortho-K is voor mensen die een laserbehandeling hebben ondergaan. Het ortho-K ontwerp is voor dergelijke hoornvliezen erg geschikt.
Draagt u al wat jaartjes nachtlenzen, en wordt het moeilijker om kleine lettertjes te lezen, dan zijn er nu ook multifocale nachtlenzen. Deze kunnen het oog zo aanpassen dat ook een leesbril overbodig wordt. Vraag ernaar bij uw specialist tijdens uw oog-, en contactlens controle.