Algemene informatie over harde, vormstabiele-, zuurstofdoorlatende lenzen.

Algemeen:
De harde-, zuurstofdoorlatende ofwel vormstabiele contactlenzen zijn onder verschillende benamingen bekend. In de wandeling worden deze lenzen ook wel als halfhard, halfzacht genoemd. het gaat hierbij om een kleine enigszins flexibele contactlens met een diameter van ongeveer 9,5 tot 10,5 mm.Met de huidige technische middelen worden deze contactlenzen op een speciale draaibank uit een plaatje kunststof gemaakt. De nauwkeurigheid is zo hoog dat elke nabewerking overbodig wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat de lens die u over enkele jaren bijbesteld, 100% gelijk is aan de lens die vandaag geleverd werd. Een sterk staaltje precisie.De samenstelling van het materiaal waarvan de lens gemaakt wordt, bepaald de zuurstofdoorlatendheid. Deze graad van doorlaatbaarheid wordt uitgedrukt in een Dk-waarde. Voor de meeste contactlenzen ligt deze Dk-waarde rond de Dk-20. Wilt u contactlenzen dag & nacht dragen dan is een Dk-waarde van Dk-100 of hoger vereist. De hoogste zuurstofdoorlatendheid in contactlenzen ligt momenteel op Dk-210.

Terug naar het begin.

De eigenschappen van vormstabiele lenzen: 

Levensduur:

De levensduur van deze lenzen is afhankelijk van het soort, de aanpassing van de lenzen en de ontwikkeling van het oog. Kiest u voor een hogere zuurstofdoorlatendheid, dan neemt de gevoeligheid voor stofjes en vuiltjes af, het draagcomfort wordt hoger maar de levensduur korter. De doorsnee vervangtermijn ligt op ongeveer 2 jaar. Dan moet opnieuw het oog worden gemeten en de contactlens aan deze waarden worden aangepast.

Terug naar het begin.

 

Onderhoud:Qua onderhoud, is een harde lens zeer eenvoudig, en voordelig. Na het uitdoen van de lens wordt deze met een speciale reiniger binnen enkele seconden schoongemaakt, en vervolgens bewaart in een bewaarvloeistof. De volgende dag kan de lens direct vanuit deze vloeistof in het oog worden geplaatst.

Draageigenschappen:

Zoals al eerder vermeld, bestaat er kans op stofjes en vuiltjes onder de lens. Hoewel die gevoeligheid met de hoogte van de zuurstofdoorlatendheid te beïnvloeden is, zijn ook de krommingen van het oog hierin bepalend. Verlieskans van dit soort lenzen is niet geheel uitgesloten, oogproblemen doen zich met deze lenzen vrijwel niet voor.
Terug naar het begin.

Uitvoeringen:

Deze contactlenzen kunnen alle soorten en sterktes corrigeren. Met contactlenzen wordt het oog directer en zuiverder gecorrigeerd, wat tot gevolg heeft dat men met contactlenzen doorgaans scherper en meer kan zien. Bepaalde oogfouten zijn alleen met lenzen te corrigeren. Voor diegenen die zowel een vertebril als een leesbril dragen, is er een ruime keus in dubbelfocus lenzen. Op het gebied van gekleurde contactlenzen, is er momenteel weinig voor handen, hiervoor heeft u met zachte lenzen een onbeperkte keuze. Een astigmatisme kan met behulp van een cilinderlens eenvoudig worden verholpen.
Terug naar het begin.

De aanpassing van uw "harde" lenzen:

Na een voorafgaand oogonderzoek, waarbij vooral gekeken wordt naar de traansamenstelling, bloedvaatjes, positie van oogleden etc. wordt met behulp van een topograaf, uw oogbolling en oogvorm vastgelegd.. Deze maat is van belang voor de kromming van uw lens. Vervolgens krijgt u een aanpaslens in het oog. Deze meetlens, houdt u ca. 20 minuten in het oog, waarna over de lens heen enkele metingen worden gedaan. Met behulp van deze lens kan de contactlensspecialist uiteindelijk exact bepalen wat de juiste sterkte en pasvorm voor uw lens moet worden.In overleg met u moet dan nog een keuze gemaakt worden in het soort van materiaal waar de lens van gemaakt moet worden. De contactlensspecialist kan u daarbij helpen. Vaak is het zo dat er voor het oog meerdere mogelijkheden in materiaalkeuze zijn. Zijn al deze gegevens bekend, dan worden de lenzen voor u gemaakt. De gemiddelde levertijd van contactlenzen bedraagt 4-5 werkdagen.
Terug naar het begin.

Het afleveren van de lenzen:

Wanneer uw lenzen eenmaal klaar zijn worden deze eerst nog gecontroleerd. Hoewel de na controle door de fabrikant gebeurt, is deze extra controle nooit overbodig. Vervolgens wordt er met u een afspraak gemaakt. Dan leren wij u uitgebreid hoe u deze lenzen moet inzetten, uithalen en onderhouden. Als u hier bedreven genoeg in bent, mag u de lenzen mee naar huis nemen, en volgens een door de contactlens specialist opgesteld schema gaan dragen. De meeste contactlenzen draagt u na ongeveer een week de gehele dag. Dat wil dan nog niet zeggen dat u er al helemaal aan gewend bent, maar u heeft dan het grootste deel van de gewenning er op zitten.
Terug naar het begin.

De gewenning aan uw lenzen:

Heeft u het inzetten en uithalen van de lenzen onder de knie, dan is de rest aan u, en kunt u volgens schema uw lenzen gaan dragen. In het begin is het wellicht een beetje onwennig. U ziet misschien wat "waterig" af en toe wat schitteringen, waarbij het oog misschien een klein beetje gevoelig is voor zonlicht etc. Kortom, de gewenning gaat niet helemaal ongemerkt, maar u kunt de start met de lenzen best tijdens uw normale dagindeling opbouwen. Na ongeveer een week draagt u de lenzen een hele dag.
Terug naar het begin.

De nazorg op uw lenzen:

Vooral in de begin periode is een regelmatige controle noodzakelijk. Doorgaans wordt bij het afleveren van de lenzen direct een afspraak gemaakt voor een controle na 2-3 weken. Bijvoorkeur komt u op controle met uw lenzen in. De specialist doet dan een na controle op sterkte en pasvorm van de lenzen, en kan op al uw vragen een antwoord geven.Naar aanleiding van de bevindingen wordt een nieuwe afspraak gemaakt, meestal na 6 weken. Deze controle worden verder opgevoerd. Uiteindelijk worden uw lenzen en ogen halfjaarlijks door de contactlensspecialist gecontroleerd.
Terug naar het begin. 

Garantie op uw contactlenzen:

Alle contactlenzen worden geleverd met een mogelijkheid van teruggave. het kan dus zijn dat u vol goede moed met contactlenzen begint, maar dat u na verloop van tijd toch liever overstapt naar een ander soort lens of wellicht helemaal afziet van lenzen. De meeste contactlenzen kunt u met ongeveer 7 dagen een hele dag dragen. Uw garantieperiode bedraagt doorgaans 2 maanden. Binnen deze periode kunt u de lenzen altijd weer inleveren. U dient dan wel rekening te houden met een eigen risico van plm. € 85,= bij standaard* lenzen. Het eigen risico bedrag, en de termijn van teruggave staan altijd vermeld op uw aankoopbewijs.(* Bij speciale lenzen, zoals met bijvoorbeeld kleur, cilinder, torisch, bifocaal of nachtlenzen geldt een aangepast eigen risico bedrag)
Terug naar het begin.

Meest gestelde vragen met betrekking tot vormstabiele lenzen:

"Ik heb hele gevoelige ogen, kan ik dan wel harde lenzen gaan dragen?"Hoe vreemd het ook klinkt, juist een oog wat heel gevoelig is voor allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts, is meestal beter af met een "harde" lens. Ook in die gevallen waarbij een zachte lens geen succes werd, is een poging met "harde" lenzen aan te raden
Terug naar het begin.
"Zijn deze lenzen geschikt bij het sporten?"Bij de meeste sporten zijn 'harde" lenzen prima te gebruiken, echter voor de z.g. harde vechtsporten, watersporten, maar ook daar waarbij veel stof rond dwarrelt is een combinatie met zachte lenzen aan te raden.
Terug naar het begin.
"Kan ik vormstabiele lenzen wisselend dragen met een bril of met zachte lenzen?"In nagenoeg alle gevallen is het afwisselen van "harde" lenzen geen probleem. Wel moet u er rekening mee houden, dat beide soorten lenzen een eigen onderhoudssysteem hebben, en u dus niet uw zachte lenzen moet behandelen met de vloeistof van uw "harde" lenzen.
Terug naar het begin.
"Kan ik de lenzen ook 's nachts inhouden?"Wanneer u uw lenzen permanent wilt dragen, dan moet hiervoor bij de keuze van ondermeer het materiaal rekening worden gehouden. In alle gevallen geldt echter dat in eerste instantie de mogelijkheden van uw oog doorslaggevend zijn voor het uiteindelijke succes.
Terug naar het begin.
"Zijn contactlenzen aan een leeftijd gebonden?"Contactlenzen kunt u vanaf elke leeftijd gaan dragen. Wel moet u er rekening mee houden dat vooral bij zeer jonge kinderen, meer controles per jaar noodzakelijk zijn, al dan niet gecombineerd met begeleiding van uw oogarts. Hierin wordt u echter volop voorgelicht door uw contactlensspecialist.
Terug naar het begin. 
"Moet ik voor de aanschaf van contactlenzen eerst nog naar de oogarts?"
Onze A.N.V.C.-contactlensspecialisten hebben een 9 jarige studie met betrekking tot het opmeten van de sterkte en onderzoek van uw oog voor de geschiktheid.
Terug naar het begin.

A.N.V.C.

Een gedegen opleiding, die varieert van 8-9 jaar maakt van uw contactlensspecialist een ware deskundige op zijn gebied. Iedere A.N.V.C. contactlensspecialist(e) is gebonden aan het "Reglement van Beroepsuitoefening" van de vereniging. Indien hij/zij handelt in strijd met dit Reglement, verschijnt hij/zij voor een Tuchtcollege. Bij eventuele geschillen kunt u altijd bij de A.N.V.C. in beroep gaan. De A.N.V.C.-contactlensspecialisten zij herkenbaar aan het (beschermde) vignet. Dit geeft u een waarborg voor een objectief advies.
Terug naar het begin.

Tot slot

Wij leveren alle soorten en merken lenzen met een jarenlange ervaring, dus staat u in dubio of u er nu wel of niet verstandig aan doet om over te gaan op contactlenzen, maakt u dan een afspraak. Vrijblijvend uiteraard, dat spreekt.Welke contactlens u ook kiest, u kunt verzekerd zijn van een objectief advies en een garantie mogelijkheid die aangepast is aan uw wensen.
Terug naar het begin.

O.V.N.

Optometrie is in Nederland nog een vrij jong en onbekend beroep. In de meeste Engelstalige landen is optometrie al tientallen jaren een zelfstandig beroep in de eerstelijns gezondheidszorg. In ons land is het beroep sinds 1988 in ontwikkeling en op 15 november 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Vanaf dat moment is de optometrist wettelijk erkend als zorgverlener in de oogzorg! Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. Sinds een aantal jaren zijn er dus ook optometristen. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts gericht doorverwezen. Voor het onderzoek door de optometrist heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.Wet BIG staat voor Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. De Wet BIG regelt de zorgverlening door beroepsbeoefenaren en heeft als doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te vorderen en te bewaken en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Optometrie valt sinds 15 november 2000 onder artikel 34 van de Wet BIG. Dit betekent dat er geen verplichte wettelijke registratie is, maar houdt in dat de titel “optometrist” wettelijk beschermd is. Alleen wanneer de beroepsbeoefenaar de HBO-opleiding tot optometrist succesvol heeft afgerond, mag hij zich optometrist noemen. Het ten onrechte gebruiken van de titel optometrist of daarmee vergelijkbare bewoordingen zoals register-optometrist is een strafbaar feit.